torsdag 26 september 2013

Anfader från 1700-taletDet här fina vykortet fick jag för ett tag sen av min mamma. Konstnären heter egentligen Johan Wortzelius och levde mellan 1741 och 1799. Han var tapetsör och dekorationsmålare i Linköping och har bl.a målat ett altare i Slaka kyrka söder om Linköping.

Klicka på bilden och se de roliga och frejdiga detaljerna. Barbröstat var det minsann!

Detta är en anfader som finns med på vår släkttavla skriver min mamma. Och så skriver hon snällt att mina konstnärliga gener kanske kommer därifrån. Roligt. Och alldeles fantastiskt är det att mannen faktiskt finns omnämd på nätet - det hade han nog aldrig kunnat ens föreställa sig.

Och med det här inlägget kommer några av hans bilder också att ligga därute.

onsdag 25 september 2013

Sverigeresan 2013. Memory Lane i Torekov och på café med utsikt
 
Åker med Mamma, man  och nittioåttaåriga bonuspappan sedan över femtio år till underbart cafe på höjden med utsikt över Skälderviken. Och fortsätter sen längs Memory Lane i barndomens Torekov. Som ser exakt likadant ut som då.
 

Sverigeresan 2013. Skåne


Första svenska anhalt blir i Skåne nära Båstad där min syster och hennes man bor på sin nybyggda hästgård. Åh, så vackert här är. Den vita mangårdsbyggnaden och likaledes vita stall- och ekonomibyggnaderna ligger omgivna av betesmark, träddungar och ängar och med Skälderviken i fonden.

Vi äter en god middag ute i underbart väder, omgivna av de lugnt betande hästarna, de fina spanska, PRE eller Pura Rasa Espanol som de heter. Ett par gulliga föl har tillkommit sen sist också. Det är återseendets glädje även om vi sågs hos oss i Frankrike i våras.

Sverigeresan 2013 
Nu backar vi bandet lite och börjar vår resa från Provence till Sverige i början på juli. Första etappen går via Ardèche, ett spännande bergsmassiv som vi inte hinner utforska så mycket som vi vill men dit vi absolut kommer att åka igen.
 
På snabba och välskötta franska motorvägar (där man dock får betala för sig) tar vi oss in i Tyskland och små korsvirkeshusbyar. Vi byter ut våra franska telefoner mot de gamla svenska, hittar en naturskön camping där två taxsyskon ivrigt bevakar både oss och Dessi.
 
Jag har stängt ner min kommentatorsfunktion tillfälligt. Jag är utsatt för ganska otrevliga kommentarer av någon som inte ger sig så till det hela lugnat ner sig går det inte att skriva här. Men titta och läsa går bra!

tisdag 24 september 2013

Vänner


När man bor utomlands (och kanske för den delen i Sverige också) så blir man så himla GLAD när något oväntat och jätteroligt ramlar ner i postlådan. Idag hände just det.

Min väninna E, passionerat och kompetent intresserad av saker från förr, särskilt från 1950-talet och en bit framåt, går på ständiga loppis- och auktionsraider. Hon skriver dessutom flitigt, roligt och kunnigt på sin blogg "Femtiotalsjakten" som har många läsare och medintressenter. Hon har också precis kommit ut med sin första bok i "retroromantik", "Anna-Lisas Antik" som utspelar sig i för mig känd roslagsmiljö dessutom. En rolig bok, en riktig bladvändare som nu väntar på sin uppföljare.

Här har E uppenbarligen ramlat över den här roliga kökshandduken (eller att hänga på väggen, vet inte riktigt) från franskt, säkert 1950-tal. Det är en "ostkarta" - La France Fromagère - som visar de olika franska ostdistrikten med sina specialiteter. Klicka på bilden så syns det tydligt!!

Åh, vad det är roligt med vänner som tänker på en. Och nu blir det ju så att vid varje besök i vårt lilla franska kök så kommer vi att att särskilt tänka på E. Och bli glada i hjärtat varje gång.

Tack snälla säger vi - du skulle sett våra förtjusta miner vid uppackningen av detta i morse. You made our day and more than that!