lördag 22 november 2008

Plötsligt - adventskänsla

Vi åker från vår tillfälliga uppehållsort hem till byn för att träffa en av våra svenska grannar där. Det isblåser i nästan 20 sekundmeter och vi huttrar för första gången sedan vi flyttade hit i augusti. Bilen svajar på motorvägen i vindkasten och förra veckans solstund på altanen känns lååångt borta.

Vi kliver rätt in i en svensk glögg-och adventsvärme och tas med överraskning. Titta vad som står bakom snittarna med räkor och svensk rökt korv med gurka.

Ett tomtepar!! Och röda levande ljus. Och mera ljus i huset - det är så svenskt det kan bli med röd linneduk och adventskänsla.

Härnere har vi inte känt av julförberedelserna i någon högre utsträckning. Det finns lite slingor här och var i träden och i helgen tändes de tradionsenliga belysningarna, magnifika förstås, på alléträden på Champs Elysées. (vi var inte där men såg på tv).

Så svenska smaker, värmande julljus och det runda tomteparet fick oss i märklig mellanstämning. Från Stockholm kommer bedövande vackra nysnöbilder, här vajar palmerna i vinterstorm och vi, vi är känslomässigt någonstans mittemellan.Posted by Picasa

Var Morgon - Var Matin


Vår lokala tidning heter Var Matin. En del svenskar härnere kallar den för Var Morgon:-). Här kommer ett smakprov på vad den kan innehålla förutom nyheter per kommun och by. Som en svensk landsortstidning på 1960-talet ungefär känns den i upplägg och utformning. Här ligger Sverige långt framme med hög klass på sina lokaltidningar.

På kartan syns departementet Var. Inte så känt bland svenskar. Provence är antingen Peter Mayles Luberonberg eller borta vid Nice och Cannes för de flesta. Men det bor många svenskar härnere, de flesta en bit upp i departmentet, ovanför A-åttan som syns mitt i bilden. Vår lilla sydfranska by ligger nedanför och närmare havet.

Man skulle kunna tro att fransmännen fortfarande har generös inställning till hur man kör. Men, icke längre. Här tas sedan länge krafttag mot rattfylleri, fortkörning och andra förseelser. Man har infört ett system där man i rask takt kan förlora poäng som påverkar körkortsinnehavet. Ryker det är det bara att ta om, uppkörning och teori och det hela! Radarkamerorna står också tätt men här är tidningen informativ och talar om var de mobila kamerorna kommer att placeras under helgen.

Förra veckoslutet råkade vi ut för detta. Men det var ingen fara. På den lilla departementsvägen av smalare sort kompisblinkade alla mötande bilar mot oss. Han kan inte ha fångat en enda syndare, polisen som stod någon kilometer längre fram med sin kamera på stativ. Ungefär som vid Vagnhärad på 1970-talet kändes det.

Men effekten uteblev ju inte, alla drog ner - temporärt - på farten.


I detta katolska land hade jag förväntat mig att dödsannonserna skulle vara lika svulstigt utformade som gravstenarna. Men här är det enkla annonser utan kors och krusiduller där man bara tillkännager att man "med stor sorg informerar om att Monsieur X har avlidit i sitt 83 år." Madamerna blir i regel över 95, det verkar stämma att franska damer blir äldst i världen.

Tid och plats för ceremoni uppges och påfallande ofta står att man undanber sig blommor.

Längst bak i vår lokaltidning är det, precis som i Sverige, en blandning av väderkartor, horoskop och tv-tablåer. Just nu kan vi precis skönja Stockholm med sina minus fyra grader längst upp i kartkanten. Mot våra sjutton nu på eftermiddagen. Trots den hårda vinden.
Posted by Picasa

Stormeffekter


Här är några bilder från dagens lokaltidning. Le Var (det department vi bor i och som sträcker sig ungefär mellan Marseille och bort mot St. Tropez och sedan upp i landet) har fått orange vädervarning.

Orsak: de hårda vindarna. Över 20 m/sek i natt. Eller 150km/timme som man uttrycker det här.

En platan över en bil, några våghalsiga ungdomar som passar på att windsurfa i stormbyarna igår trots alla varningar.

Havet i det här tillståndet är heller inte att leka med. För bara några veckor sedan blåste det lika illa och då omkom en surfande fjortonåring när han kastades mot de vassa klippformationer som omger stränderna på sina ställen.

Två dagar till ska den vara, mistralen. Sen lugnar den ner sig igen.

Vintervinden, den som vi håller på att vänja oss vid är en del av klimatet här. Sydfrankrikes återkommande Gudrun.
Posted by Picasa

Provencekonst


Här hänger min tavla, Mannen med Hatten, bland alla de övriga verken. Det känns väldigt roligt att han nu visar upp sig i Frankrike efter att ha bott i Stockholms skärgård i många år.

De två andra tavlor är representativa för hur fransmännen ser på och målar sitt Provence.

Efter årsskiftet är det min tur, då åker stafflierna upp igen härnere! Då får vi se hur mycket lavendelfält och gråa berg det blir. Eller något annat.
Posted by Picasa

Konsttävling i grannkommunenHär står allvarliga jurymedlemmar inklusive borgmästaren i en samlingslokal i grannbyn. Klockan är sju på kvällen en fredag och nu ska det avslöjas vem som vunnit pris i den jurybedömda utställningen som pågått sedan i onsdags.

Här tar man kulturen på allvar. Borgmästaren talar om vikten av detta och gläder sig åt att både konstnärer och andra kommit till tillställningen. Pristagarna och deras tavlor ropas upp i de olika kategorierna och ställs upp på podiet allteftersom. Kommunen har flera pris (i europengar) och ett antal lokala organisationer med kulturanknytning delar också ut priser.

Det är mycket folk och det bjuds på vin med tilltugg och minglas som på andra vernissager. Min nyfunne konstnärsvän har sett till att en av mina tavlor var med, den var fin tyckte många men fick inget pris:-)
Posted by Picasa

fredag 21 november 2008

MistraleSyns det hur mycket det blåser? Vi åker nästan omkull i vindbyarna som når orkanstyrka då och då. Det viner och tjuter överallt, utomhus, runt knutarna och inne i husen.

Stark nordlig mistralvind, "le vent du fou", dvs den gör en tokig om den håller på som ibland i dagar.

Första dagen idag, vi får se hur det utvecklar sig.
Posted by Picasa

Beaujolais Noveau

Tja, så här såg flaskan ut. En kall (!) ganska god Beaujolais från Beaune, ett känt vindistrikt. Den dracks till vällagade fiskar och ostron tillsammans med goda vänner på en stillsam hamnrestaurang.

Idag viner vinden, den kalla Mistralen, och är uppe i orkanstyrka då och då. Det går vita gäss på Medelhavet och är lugnt och stilla inför den stundande helgen.
Posted by Picasa

torsdag 20 november 2008

Flera mossdjurHär är några mossdjur till att förgylla trädgården med. Lätt överväxt hjortbak får man dock säga. Kalkonen flög sekunden efter bilden tagits mot mig med ett franskt kacklande. Gillade inte att bli plåtad och får bara för det figurera på internet!
Posted by Picasa

Le nouveau est arrivé!

"Det nya har kommit! Vad för något? Vad talar Frankrike om idag? Vad menas med alla affischer och skyltar som den här på vår byrestaurang?

Vinet är det ju förstås!! Beaujolais Noveau, det ska nu provdrickas överallt i kväll.

Känns som kräft- eller surströmmingspremiär på något sätt. Bord är bokat för oss och vännerna i en av de bästa hamnrestaurangerna. Fiskrestaurang, så hur det går med rödvinet får vi se:-)

För många år sen minns jag att man också i Sverige (iallafall i businessvärldens Stockholm där jag då befann mig) också höll koll på och provsmakade årets Beaujolais Noveau. Görs det fortfarande tro?
Posted by Picasa

Vårt hus!!


Vi blir kallade till mellanbesiktning av utförda arbeten hittills på huset. Herregud! Igen säger vi oss; vad har vi gett oss in i!

Men mitt i detta inplastade bombnedslag växer nya fiffiga lösningar fram. En tvättstuga som ett trolleri, en öppen kökslösning, hallgarderober med spegelskjutdörrar. Nya förrådshyllor bakom stängda dörrar.

Monsieur Serge och hans kollega arbetar hårt, intensivt och otroligt professionellt, kommer med förslag, stämmer av, ordnar med beställning av vitvaror - allt går i ett huj!

Posten har de tagit hand om och ikväll när de är klara vattnar de uteblommorna. "Rien n'est impossible, Madame!" Ingenting är omöjligt.

Nöjda och upprymda inför detta nya äter vi god fransk husmanskost på vår byrestaurang. Vi lever lite av lyxliv just nu, "utslängda" som vi är från huset. Inte mycket man kan göra mer än att botanisera i det vackra landskapet och njuta av underbart höstväder. Fortfarande 17-18 grader mitt på dagen och strålande sol.

Ikväll är det dags för invigning av "Le Nouveau". Gissa vad?
Posted by Picasa

Längs vägenLängs vägen stannar vi vid en annorlunda handelsträdgård. Och kollar på franska trädgårdsprydnader. Mossklädda giraffer, kan det vara något? Eller den uppgivne tiggaren?

Fåglarna bor nog bäst i sin bur. Kalkoner tror jag det var. Dom var inte särskilt intresserade av mig faktiskt.
Posted by Picasa

onsdag 19 november 2008

Bonne Soirée
Och skuggfotografen tar adjö för idag med några vackra och hisnande bergsbilder som vanligt från hemfärden. Man eldar i Provence, det ryker bland bergen.
Posted by Picasa

Höstfärger i Provence


Och så förstås lite avslutande blomprakt och provencalska höstfärger.

Idag sol och 17 grader och underbart blå hösthimmel!
Posted by Picasa

Bilder från Le ThoronetDagrar, ljusinsläpp och en övervintrande guldfisk som delar sig i det divina tre i en av de porlande fontänerna i klosterträdgården. Den vackraste fönsterbilden går som vanligt till Elisabet på http://cikoriatva.blogspot.com/
Posted by Picasa