lördag 30 juli 2011

De blå bergens land...

...bor vi i. Här i kvällsljus uppe vid vår favoritvingård där vi strax ska äta "barbeque géant" - jättegrilltallrik.

Omgivningarna här är bedövande vackra, värdfolket generöst och vänligt, maten hemlagat provencalsk och jättegod. Försiktigt överger jag lite av min skonkosthållning och prövar små snittar, lax- och musselröra till förrätt och sen grillad lammkotlett med bakpotatis. Mums!!
Posted by Picasa

fredag 29 juli 2011

LavendelskördAllrakäraste syster T med man är i Provence hos oss. Sista dagen ägnar vi oss åt lavendelskörd. Häcken med de överblommade doftande blomstren skärs ner och vi tar nogsamt hand om allt. Syster T klipper och tar hand om frön för senare inläggning i små linnepåsar - destination garderober och linneförråd. Jag ordnar vackra buketter för torkning och upphängning kanske i badrum eller små toalettutrymmen.

Hälften av skörden går till Sverige med flyg idag och det doftar helt underbart från resväskorna. Dessi är med i hela proceduren och luktar lavendel resten av dagen!
Posted by Picasa

söndag 24 juli 2011

Fransk familjelunch


Ibland i vårt sydfranska liv blir det riktigt franskt. Som nu, när dottern kommer med sin franske man och svärmor och det halvfranska barnbarnet. Vi bidrar till storfamiljen med oss själva och gästande skånesyster med man och vi blir ganska många runt bordet en härlig lördagseftermiddag där vi äter provencalsk tre- och fyrarättersmåltid under några timmar.

I centrum för allas uppmärksamhet under de skuggiga fikonträden i 25-gradig lagom värme är förstås barnbarnet lilla G. Två och ett halvt år och just nu fokuserad på nycklar och deras funktion. Han öppnar och stänger allt - "Fermer - ouvrir". Och öppnar gärna munnen också när det serveras hamburgare på franska ("steak haché") och mormors chokladmousse.
Posted by Picasa