lördag 20 april 2013

KontaktlöstDet är tur att vi har våra mobiler. För just nu är det enda sättet att kommunicera med oss. Vi har skrivit till dem som brukar ringa till vår fasta franska telefon men för den som inte fått det meddelandet så kommer det den här vägen också. Ni som är berörda har våra mobilnummer.

Det känns konstigt med en "död" fast telefon. Inga samtal in, inga ut. En del samtal in men hur högt man än ropar Hallå så blir det ändå ingen kontakt. Säkert har vi ett antal missade intalade meddelanden också som vi inte hört.

Det är bra med fast telefon via internet. Så länge det funkar. För genom det abonnemanget har vi obegränsad samtalstid till fasta telefoner i Sverige vilket gör det lätt att prata på med familj och vänner om man har lust och tid utan att behöva tänka på vad det kostar. Värre är det ju med mobilerna förstås men där har vi hittat en "app" som heter Viber som gör att man kan prata gratis mellan mobiler också!! Pröva den - det funkar inte bara internationellt utan generellt!

Vi har alltså fel på vår internetlinje och det gör att både tv, mail och nätet svajar. Ibland kommer vi ut, ibland inte. Vi vet inte vilka mail som går fram och inte vilka vi missat i våra egna inkorgar. Hur det blir med bloggen vet man inte heller, man får chansa och se om "linjen är öppen". Det hela ska förhoppningsvis vara åtgärdat i nästa vecka, vi får se.

Det är nyttigt att då och då påminnas om sårbarheten i de kommunikationssystem vi alla nu är så beroende av. För nästan allt! Och det är klar överkurs i franska att behöva redogöra för de tekniska problemen och följa de instruktioner man får av en fransk teletekniker!
Posted by Picasa

fredag 19 april 2013

Vårutflykt till Les Baux de Provence

 
 
 
 
 


Tillsammans med besökande syster T med man ger vi oss iväg på en heldagsutflykt västerut. Vi kör förbi Aix-en-Provence och kör några mil till. Målet är den kända orten Les Baux de Provence - ytterligare en av dessa medeltidsbyar belägna högt uppe på berg, byggda som befästningar. Bergskedjan vi närmar oss heter Alpillerna och hela det omkringliggande landskapet är väldigt vackert.

Men det är inte i första hand byn vi ska se utan en fantastisk utställning i de närliggande kalkstensgrottorna. Utställningen täcker inte upplevelsen, detta är ett ljud- och ljusspel inne i urstora grottor där bilder av kända konstnärer projiceras på väggar och kolonner till fantastisk musik. Carrières de lumières heter det och i år är det något alldeles extra. Marseille som inte ligger så långt härifrån är Europas kulturhuvudstadsår och med anledning av det har man tagit till lite extra.

Här visar man nu verk av alla impressionisterna, som synes Monet, Renoir och Chagall men säkert ett tiotal till. "Voyages en Méditerrannée" heter det hela, resor vid Medelhavet och det är verkligen precis det det är.

På bilderna syns att vi kommit fram till själva byn Les Baux med sitt slott uppe på klippan. Vi har parkerat utanför grottorna och ska strax få vårt livs upplevelse men det vet vi inte än. Följ med, i nästa inlägg på en hisnande färg- och ljudresa!!
Posted by Picasa

onsdag 17 april 2013

Allas älskling. Och vårHär sitter två förnöjda själar: vår älskade Dessi och lika älskad syster på snabbt besök i Provence. Det är för övrigt hon som "bär ansvaret" för att Dessi just blev en liten toypudel och inte någon annan hundras. "Köp en toy", sa min syster, då för fyra år sen. "De är små, behändiga, går att flyga med i kabinen, är supersmarta, otroligt vänliga och sociala och ger dessutom mycket sällan några allergiska besvär. Fäller heller ingen päls".

Och så blev det. Och både hussen och matten som är uppvuxna med hundar sedan de egna barnsbenen och också har sett till att ha hund när sedan de egna barnen kom, kunde inte ha blivit nöjdare med valet av denna ras. Vi har haft allt från cockerspaniel, jakthundar som terrier och tax, labradoren Puck, den älskade och senast den lika roliga och uppskattade Jack Russelterriern Max.

Tillsammans med honom hade vi också katt. Först den stora ståtliga norska skogkatten Birk och sedan två Maine Coon-madamer, mor och dotter Cayenne och Maya som alla trivdes utmärkt tillsammans med vår livliga Jack Russel.

Så vi gillar djur, maken och jag och tur är väl det att vi är lika förtjusta båda två och finner så stor glädje i våra fyrbenta vänner. På bloggarna jag läser ser jag också att jag inte är ensam - så många vi är som delar den här känslan av samhörighet och kärlek till och från våra husdjur. Det är samma sak här i Frankrike, jag minns inga siffror mer än att antalet hundar och katter är enormt stort och nästan var och varannan familj har husdjur av något slag.

Här är man också extremt förtjust i hundar och de tillåts ju vara med i princip överallt vilket underlättar enormt. Dessi är därför en kulturellt  bevandrad hund, hon har burits på arm i  basilikor, suttit i små klosterkapell och lyssnat på vacker körsång, varit på forntidsmuseum, hos frissan och så förstås på alla caféer och restauranger - även de finaste!! Såklart tar man inte in henne i matvaruaffären eller till väntrummet hos doktorn men annars är hon välkommen överallt. Aldrig att det är prat om någon allergirisk, varken för egen personal eller andra gäster, man tänker inte i såna banor här helt enkelt.

Inte ens hundbajset som ligger överallt retar upp fransmännen så som man gör i Sverige. Där blir man ju galen, inte minst varje vår när allt kommer fram i snösmältningen. Här blir vi betraktade med lätt skepsis med vår vid kopplet fastknutna svarta bajspåse - det skulle inte falla en fransk hundägare in att plocka upp efter hunden trots att det då och då uppmanas till det.

Man älskar sina älsklingar också, på samma intensiva sätt som barnen. Det gullas och kramas och pussas och särskilt vårt lilla charmtroll får de flesta att stanna upp, klappa och beundra hur söt hon är. Himla bra socialt smörjmedel och bra franskträning är det också.

Men det bästa av allt är ändå den relation vi själva har till henne. Ingen som inte själv haft hund kan förstå, tror jag, hur ofantligt viktig hon är för oss. Upp i åren som vi är och med alla barnen sedan länge utflugna representerar hon känslomässigt just precis det barnen gjorde då, för länge sedan. Samma oerhörda villkorslösa kärlek råder mellan oss och henne och samspelet mellan oss är både ordlöst och självklart. Hon är med oss överallt, följer oss troget, lämnar oss sällan ur sikte och håller noga koll på sin "flock". Om någon av oss lämnar huset väntar hon troget in återkomsten på en soffkant där hon ligger blickstilla och om vi, vilket sker mycket sällan, lämnar henne ensam en timme eller två vet hon inte till sig av glädje när vi sen kommer tillbaka.

Hela den lilla lurviga kroppen ålar av glädje, man blir överröst av kyssar, hon gnyr av upphetsning och ibland blir känslorna till och med så övermäktiga att hon kissar en liten skvätt. Man tror inte att det kan finnas så mycket kärlek och tillgivenhet i en så liten kropp men så är det ju. Och själva mår vi så fantastiskt bra av detta också. Rent fysiskt med en liten varm och tillgiven kropp nära, nära och serotoninet flödar när man själv blir slickad och tvättad på händerna och samtidigt klappar den lilla runda, rosa magen.

Redan har hon inspirerat två vänpar att skaffa sig varsin egen toypudel. En här i Frankrike, lilla M från samma kennel som Dessi själv. Och en, lilla R i Stockholm. Med precis lika glada och nöjda mattar och hussar som vi själva är!

Livet utan hund är fullkomligt otänkbart för oss med andra ord. Det är ett sätt att leva och det vet ju var och en som har sina egna älsklingar, stora som små!!
Posted by Picasa

tisdag 16 april 2013

Söndaglunch på vingård

 
 
 
 


Härlig söndagslunch med provencalska rätter på vår favoritvingård. Nu är det över 25 grader mitt på dagen!!
Posted by Picasa

måndag 15 april 2013

Högsommarvärme!

 
 


Vi har haft kärt familjebesök några dagar.Och vilken tur vi haft med vädret. Över 20 grader och sol varje dag. Uteluncher både hemma och på restaurang. Solande och vita kläder, shorts och sandaler vid våra utflykter.

Idag toppar vi det hela med 29 grader på eftermiddagen och pustar i denna plötsligt påkomna hetta. Lagom är allt bäst! En ny och vacker bougainvillae ska också komma i jorden men får vänta till lite svalare väder!
Posted by Picasa