onsdag 13 april 2011

Vanlig dag i sydfransk by


Det här är "stora" vägen som går igenom vår by. Den är särskilt älskad av motorcyklister eftersom den är smal och kurvig som den värsta alpväg. Norr om oss går den genom "berg och dal" och man blir omkörd av de här galningarna precis hur som helst, gärna i skymda kurvor.

Idag har vi varit hos Madame D, vår späda rara husläkare för förnyelse av recept och lite annat. Under tiden städar vår fantastiska Carole vårt hus och tar hand om Dessi som inte gillar att vara ensam.

I väntrummet hos doktorn sitter några äldre par, ett av dem där kvinnan är otroligt välklädd i chaneldräkt och vackra smycken. Värdigt franska är de i sin vithårighet. Alla hälsar vänligt när en ny patient kommer in: "bonjour messieurs-dames" låter det. Och så säger man adjö när man varit inne hos doktorn. Hon är som vanligt vänlig och tar sig mycket god tid, aldrig något jäkt utan noggrant gås allt igenom.

Vi berättar att vi ska ta en minitur med vår "kammping kaar", camping car som husbil heter på franska. Till vildhästarnas och flamingosarnas deltalandskap Camargue. Åh, säger hon, där är fint. Men ni måste absolut ta med myggmedel, det är säsong för myggorna där nu. Detsamma säger Carole som bott därborta tidigare. "Attentions, les moustiques". Vi har svenskt myggmedel men kanske får vi inköpa extra starkt franskt dito och så har vi "spottat" Dessi också med särskilt medel mot en läbbig sandfluga som ger så mycket sjukdomar att man bara inte vill veta.

Efter doktorsbesöket går vi den lilla gatan fram och besöker byns slaktare. Han heter något väldigt långt och konstigt som låter som kurdistanska men förnamnet är Gérard och han är en tvättäkta vänlig fransman. Jag vill beställa en lammstek till långfredagen nästa vecka och det går så bra. Vi pratar om hur stor och vilken bit och eftersom detta är nya franska ord för mig går han helt resolut och hämtar ett helt lamm, lägger på disken och visar vad som är "gigot d'agneau", dvs stek från lårköttet.

Han blir väldigt förvånad när han får höra att långfredagen är en helgdag i Sverige vilket det inte är i det katolska Frankrike. Konstigt nog. Påskhelgen firas på påskdagen, dvs söndagen och dagen när Jesus hängdes på korset är vanlig vardag. Till helgen  börjar det franska påsklovet som är två veckor långt - barnen går länge i skolan på dagarna men har desto längre lov.

Nere i byn är det stillsamt. Småaffärerna har öppnat efter siestan, Martine står som vanligt och klipper sina kunder, ett par äldre stamgäster sitter som alltid på sina stolar utanför caféerna och läser Var Matin, lokaltidningen. Eller tittar på folk. Och varje hel- och halvtimme klingar det i kyrkklockan  mitt i byn. En vanlig dag med franska möten, alla genomsyrade av vänlighet, artighet, serviceanda och intresse.

Nu blir det blogguppehåll ett tag igen - franska landsbygden är inte full av internetmöjligheter precis. A bientôt!

måndag 11 april 2011

Nyklippt Dessi

Dessi är av med vinterpälsen. Det tar nästan två timmar hos trimmerskan i närbyn men efteråt är hon väldigt glad och lättad. För en gångs skull - och det har säkert också att göra med nya kameran - får man hennes ansiktsuttryck på bild. Gulligt eller hur?

Lilla Julafton!!

Idag kom min efterlängtade julklapp. Den som jag fick symboliskt på julafton av käre maken och som innebar att jag fick välja en ny kamera. Inte för att det är ett dugg fel på min gamla, det är en älskad Panasonic DMC LX3, en kompaktkamera som får strålande betyg var man än läser.

Det enda, och det har jag saknat, är att zoomfunktionen inte varit särskilt utvecklad. Jag gillar att redan när jag tar bilden kunna zooma in och utesluta oväsentligheter även om man kan redigera bort sånt senare. Lite kul med "spionkamera" är det också.

Jag har haft både Canon och Sony förut men blev övertalad att pröva Panasonic för ett par år sedan. Leicaobjektivet och de många fiffigheterna som Panasonic faktiskt är först med gör att jag gillar deras koncept. Nu blev det en DMC TZ20, en modell som faktiskt är mindre än min gamla men som har en superzoom, flera pixlar förstås och så saker som GPS (som visar var bilden är tagen minsann), pekskärm, ansiktsigenkänning  och videoinspelning i HD-format, ja säg vad som inte finns. Nästa år kommer en ny modell med ännu fler funktioner, så är det ju bara men man får sluta vilja byta upp sig varje gång.

Nu har jag hjälpligt ställt in menyerna (den här gången på franska eftersom kameran är köpt här) och zoomat runt lite. Bland de grönskande träden, grannarnas balkong tvärs över gatan och så gatlampan utanför tomten. Är man riktigt lat förlitar man sig på läget Intelligent Auto som automatiskt väljer de bästa inställningarna. Själv har jag aldrig lyckats slå dem genom egna inställningar. Jo, jag kopplar bort blixten och tar hellre lite suddiga bilder än kalla blixtditon. De här kamerorna tar ju otroliga bilder också i mörker och stearinljussken.

Vad kan man inte göra på och med internet frågar jag mig också. Kameran har jag valt helt utifrån ett antal bedömningar på nätet, den är beställd på internet på franska Darty, motsvarigheten till El Giganten, betalad med kort över nätet och levererad med Chronopost direkt till dörren dagen efter beställningen.

Nu blir det närbildsfoton och zoom för hela slanten ett tag så länge det är roligt!!

söndag 10 april 2011

Solsegel

I vår södra del av Europa ligger temperaturerna fortfarande extremt högt för säsongen. Vi räknar med upp till 28-29 grader idag också.

För att kunna sitta ute under någorlunda behagliga former i den gassande solen har, i väntan på att kaprifol och blåregnsplantorna ska växa till sig, ett "solsegel" spänts upp över pergolabjälkarna.

Väldigt fiffigt, lätt att sätta upp och ta ner (kanske om det börjar blåsa för hårt)och med precis lagom skuggning mitt på dagen. Det vackra vädret lär bestå hela nästa vecka också - kanske blir det därför en fransk husbilstur!