lördag 4 december 2010

Svensk advent i katolsk kyrka

I vår bys katolska kyrka från 1700-talet firades idag en svensk adventsgudstjänst. Med svenska julpsalmer, läsning ur Matteusevangeliet, Fader Vår och välsignelse och allt som det ska vara. Men vid sidan av fanns curé Pedro, byns "utbytespräst" från Brasilien. Den franske prästen befinner sig där just nu och Fader Pedro som bara kan spanska är den som tillsammans med den svenska kvinnliga prästen från den svenska församlingen härnere läser motsvarande texter och välsignelser på franska.

I sanning en märklig blandning av adventsstakar, julsånger på svenska och en katolsk präst i vacker spetsklädsel som tillsammans med en ljushårig kvinnlig präst gör korstecken och talar om Jesus och "ankomsten" som advent ju betyder. Och hela tiden sken solen in genom de vackra mosaikfönstren i kyrkkupolen och bildade vackra mönster. En fin men lite overklig stund.
Posted by Picasa

Julstämning
Inför advent plockar vi fram vår julstjärna och en adventsljusstake som får lysa exotisk i ett av våra fönster. Liten julduk kommer fram och precis lagom till helgerna börjar det vi trodde var två små döende, bortglömda krukväxter att blomma efter lite vård och vattning. Kan det är vara julkaktusar tro?
Posted by Picasa

Advent i Provence

Idag har det varit svensk adventsgudstjänst i vår lilla bykyrka. Det har inte alls med oss att göra - det är en tradition man haft härnere i 9 år - den svenska Rivieraklubben har fått använda vår bykyrka för adventsmässa och sen har man traditionenligt ätit en god adventslunch på en av våra favoritrestauranger i närhete. En rolig upptäckt för oss när vi väl flyttat till vår by.

Här har vi dukat upp för att ta emot ett antal av kyrkgästerna innan gudstjänsten. Vi har röda ljus, Blossa glögg och pepparkakor från IKEA och julstjärna på bordet och visste man inte om det kunde det här lika gärna varit i Sverige. Idag är det dessutom ordentligt kallt med isig vind och några plusgrader. Men sol och blå himmel och helt snöfritt.
Posted by Picasa

måndag 29 november 2010

Första advent i vår sydfranska by

Vi beslutar oss för att bjuda några svenska och franska vänner på svenskt julbord och visa, dels hur man äter till jul i Sverige, dels firar sina adventssöndagar. Vilket man inte alls gör här. Tack vare IKEA går det att få tag i de flesta ingredienserna, inklusive djupfryst färdigkokt och glacerad svensk julskinka.

Så jag står i köket en bra stund och fixar till honungsglacerat revbensspjäll, gubbröra, potatisgratäng, Jansson förstås och sen serverar vi korvar, ostar, knäckebröd, köttbullar, småkorvar, rödkål, lax med gravlaxsås, fyra sorters sill, räkor och rom på ägghalvor och lite till. Före det serveras Blossa glögg med pepparkakor och till maten blir det svensk starköl och OP Andersen som snaps. Lutfisk och risgrynsgröt uteslöt vi dock. Till skinkan blir vi oordoxa och bjuder på gott franskt rödvin!

Jag har fixat svenska snapsvisor med fonetiskt franskt uttal så alla kan sjunga Helan går och därför också kan ta "Allvane"! Ingen av fransmännen har någonsin ätit ett svenskt julbord men prövar nogsamt allt och tycker nog att det både är exotiskt och lite brutalt med snapsarna och sångerna. Och sillen!! Men gubbröra gick ner och Janssons frestelse tilltalar också franska smaklökar, det märktes.

Det var en lustig känsla att duka upp de här kända ingredienserna i vårt lilla franska kök på mormors gamla broderade julduk. Gästerna kom vi lunchdags och gick vid halvsextiden då det börjat mörkna och de också kunde se våra svenska adventsstjärna och adventsstaken i våra franska fönster. En härlig söndag blev det!

Posted by Picasa

Det snöar i Provence
Den här synen har vi inte sett sen vi flyttade hit för över två år sen. Möjligen någon enstaka flinga förra året men nu kom det ett ordentligt snöfall som också gjorde marken vit. Ett tag, sen smälter det snällt undan. Vi längtar inte ett dugg efter snö, det är befriande skönt att slippa skotta och skrapa bilrutor och bylta på sig mängder med kläder.

Det har man däremot fått göra i större delen av övriga Frankrike där det kommit mängder med snö. Mer än man kan minnas på flera ställen och det är generellt sett mer än 8 grader kallare än normalt för årstiden. På tv visar man de klassiska bilderna på slirande bilar på oplogade vägar och dikeskörningar förstås. Mest oroar man sig här för les SDF, personer Sans Domicile Fixe, dvs de hemlösa. Här finns de förstås i mängder och många av dem fryser ihjäl i den här sortens temperaturer. Man upprättar soppkök, det finns särskilda brigader med frivilliga som åker runt i bussar och försöker få de här utslagna människorna att acceptera att sova i särskilda härbärgen. Inte alla vill, många föredrar sina sovsäckar, tidningar och kartonger under broar och i parker.

Posted by Picasa