lördag 30 maj 2009

Liten bypromenad


Varje gång vi går på promenad i vår lilla by upptäcker man nya saker.

I de smala gränderna hänger tvätten ute på tork. Ovanför en dörr upptäcker man ett årtal från sextonhundratalet som syns om man klickar på bilden.

Någon har ställt små figuriner bland blomkrukorna i fönstret som är i knähöjd.

Överallt denna pittoreska charm!

Posted by Picasa

fredag 29 maj 2009

Djuren i vår by


Alltid när vi strosar i våra bygränder möter vi allehanda katter och hundar.

En del tittar lite förstrött, andra kommer fram och buffar lite.

En del är bakom galler, andra strövar fritt.

De är alla sina personligheter och vi vet också numera var de flesta bor. Väldigt osvenskt är det att se hur djuren bara självklart befinner sig hos sina hussar och mattar och ändå får vara så mycket i frihet.

Sånt vågar vi oss inte på med Dessi som får vara lös och leka i inhägnad trädgård. Bra nog för franska förhållanden faktiskt!

Posted by Picasa

Floden i vår by


Nu är det heta dagar i vår by. Mörkläggning och fläktar är det som gäller under den varmaste delen av dagen.

Vi går en barnvagnspromenad på förmiddagen och går in i den svalkande park som finns här. Längs med den och på andra ställen i byn rinner den här vackra floden.

Den heter Gapeau och rinner längs med hela dalgången i det som här heter Vallée du Gapeau, ett distrikt som innefattar fem eller sex byar varav vår är en.

Det är en lisa att ha det här svalkande och brusande vattnet inpå sig när solen gassar som värst!

Posted by Picasa

torsdag 28 maj 2009

Fransk brödbakarsida

På flera bloggar har det på sistone skrivits om lyckan med hembakade baguetter och brödbak i vedeldade ugnar.

För den som är road av att både träna sin franska och lära sig mera om hur det åtminstone går till i baguetternas hemland rekommenderas en titt på nedanstående sida:

Forum Aux fours à pain

Värt ett besök för den som är intresserad. Själva nöjer vi oss med bybagarens supergoda!

onsdag 27 maj 2009

Det goda livet


Så här kan man också ha det. Äta en fransk hemmalagad jättegod middag hemma hos "les beaux-parents", dotterns franska svärföräldrar.

De nyblivna föräldrarna är på besök i "Le Sud", södern som man kallar Provence för här i Frankrike.

Första anhalt är pappaföräldrarna som bor i ett underbart hus i en mycket vacker "village provencale", en typisk charmig provencalsk by, inte så långt från vår egen.

Hit far vi i hettan för att få träffa den nya lilla barnbarnspojken som vi inte sett ännu. Bilder på den lille är till för enbart familjen och närmaste vänkretsen men jag kan lova att det är en mycket söt liten bebis! Tyckte Dessi också som fick nosa lite på avstånd och sen ägnade kvällen åt att undersöka detta nya ställe med nya människor.

Hon fick till och med sitta i franske farfars knä vid bordet och blev matad med serranoskinka som serverades till saftig och söt melon som förrätt.

Och hela tiden satt vi så att vi hade denna fantastiska utsikt från matsalsbordet. Just så är det goda livet!
Posted by Picasa

tisdag 26 maj 2009

Dessi har badat
Hussen kommer hem med Dessi efter veterinärbesök där båda öronen och hålen efter de utdragna valptänderna har inspekterats.

Allt är "parfait", i sin ordning alltså. Tack och lov slipper hon nu kletig antibiotikasalva i öronen och illasmakande dito i munnen.

Öronlapparna har blivit helt klibbiga av behandlingen och för att avsluta hela kuren får Dessi nu sitt första bad. I köksvasken där det får strila ljummet vatten och man tvålas in med vaniljdoftande (?) hundschampoo.

Vi har en liten och tålig hund. Hon står alldeles stilla och låter sig tvättas och sköljas. Vi aktar noga öron, ögon och nos så mustaschen förblir otvättad.

Här står hon, smal som en speta och har stillat sig en sekund efter de mest vansinniga tjurrusningar vi sett. Vi gapskrattar åt det lilla svarta trollet som far som en tätting runt i huset. Plus rullar sig på matta och handduk för att torka sig.

Vår gamla labrador Puck fick motsvarande fnatt efter bad. Båda raserna är ju vattenhundar och har liknande jaktinstinkter, apporterande fågelhundar. Vilket faktiskt pudel är och inte någon liten "Paris Hilton-hund" som man skulle kunna tro.

Ikväll ska vi på födelsedagsfest hos svärsonsföräldrarna som har sommarhus en halvtimme från vår by.
Där finns också dotter, svärson och den nya lilla barnbarnspojken som vi ska få träffa för första gången. Vill till att man har en egen ren och nybadad bebis med sig också!

PS. Bilderna är tagna med min Canon Powershot G6 eftersom min Panasonic står på laddning. Vilken besvikelse??

Min G6 som tagit så fina bilder är ju helt brädad av min Lumix. Kan 12 pixlar jämfört med 7,3 verkligen betyda så mycket? Eller också har jag tappat snitsen, det var länge sen jag använde den
.

Posted by Picasa

måndag 25 maj 2009

Från min franska trädgård


Här är några bilder från den lilla franska trädgården som nu står i full blom.

Jasminen doftar otroligt gott och Flammentanzrosorna är på mycket bra humör härnere i värmen.

Det vill dock till att den automatiska bevattningen fungerar. Nu har vi haft över 30 grader i snart tre dygn och det är olidligt hett ute. Vi får stödvattna och alla krukor utan bevattning får sig en ordentlig slangdusch.

Det är bara att stänga in sig bakom fönsterluckorna, sätta på fläktarna och vänta in det som Edith Södergran så fint skrev: "Dagen svalnar mot kvällen". Här är det inte riktigt sant, igårkväll var det fortfarande 27 grader klockan åtta på kvällen!

Också fransmännen håller sig inomhus. Och klagar över att det är för varmt, alldeles för varmt för årstiden. Och nyss regnade det alldeles för mycket för årstiden också. Man vet inte vad man ska tro?

Posted by Picasa

söndag 24 maj 2009

Fransk byfest


I en av våra grannbyar som vi kör igenom på vår lördagsutflykt pågår fest. Det festas ofta i byarna, är det inte fikonfest så är det olivdito eller kanske choklad eller som i det här fallet: "fête d'eau", vattenfest.

Vi hinner inte se så mycket mer än att det är många stånd och tält och mässingsorkester och dekorationer i träden på det lilla torget.

Männen i neonkläder är "gendarmes municipale", kommunala poliser som inte alls har samma befogenheter som "les gendarmes nationale", statspolisen. Kommunpoliserna sköter trafikbevakning, är skolpoliser och ser allmänt till att allt går till som det ska i städer och byar.

Pizzabilen är ett vanligt inslag här. Själv skulle jag inte våga mig på att äta en som tillverkats på det här ganska primitiva sättet.

Klicka på bilderna för lite genuin fransk bykänsla. Damen som väntar bland motorcyklarna kan inte vara annat än en fransyska!

Posted by Picasa

Vallmofält och vildginst


Minns någon Monet-tavlan (inte min:-) med dam i artonhundratalsparasoll mitt i ett stort vallmofält? Undrar om inte tavlan heter just vallmo: "coquelicots".

Överallt runt vår by blommar nuvallmo i stora fält. Underbart vackert är det, önskar vi kunnat stanna för att ta flera bilder.

Men på franska smala vägar går det fort och det är inte lätt att bara svänga av vägen. Kör man inte i samma hastighet lägger sig franska bilförare en meter bakom en och stressar fram högre farter.

Själva håller vi som synes ofranskt långt avstånd till framförvarande bilar.

Inte bara vallmon blommar. Också vildginst i stora buskpartier överallt längs vägarna. Det är så vackert att det nästan gör ont!

Posted by Picasa

Resa i vinland


Så här ser det ut ett par mil norr om vår by. Vi kör genom vinfältsland bland bergen.

Nu grönskar vinstockarna, de som i vintras stod svarta, knotiga och kala.

Bilderna är tagna genom sidofönstret i bilen som körs ganska fort.

Jag är själv förvånad att det blev några bilder överhuvudtaget - lite fönsterreflexer kan man ju leva med.

Posted by Picasa