fredag 21 september 2012

Sverigeresan. Återfärd via Nissastigen och ett gult hus i Halland

Från Gränna viker vi av och kör Nissastigen genom mörkaste Småland. Vi ska göra ett kort nerslag hos goda bloggvännen Elisabet som bor med sin pv i det gula huset på kullen i landet Halland. Bloggmadamen själv vill inte vara med på bild men hennes käre pv figurerar ju alltsom oftast på hennes egen blogg så han tar väl inte illa vara vid en publicering? Bara för att visa att vi faktiskt var där!!

Dessutom slapp han agera Notarius Publicus vid dragningen av Uppmuntringslotteriet. Här fick man minsann finna sig att ikläda sig den rollen och bli filmad och utlagd på YouTube dessutom. Någon läsare hade en helt annan uppfattning om hur jag såg ut och lät och det är ju lustigt vad man bildar sig uppfattningar om människorna bakom de olika bloggarna. Desto roligare att ses i verkligheten.

Här var det precis tvärtom, det känns verkligen som om vi känt varandra länge- vi har hälsat på förr också och möttes med samma vänlighet och gästfrihet och en god macka och förödande smaskig chokladtårta med färska bär. Titta så vackert dekorerad!!

Den arme Harry fick en svår stund. Dessi var i slutskedet av sin löpperiod vilket förstås inte undgick honom. Han blev som tokig och hon fick ju säga ifrån. Till slut fick han vara inne i huset där han satte igång med ett hjärtskärande ylande till allas fnissande förstås. Pv prövade att ta ut honom i koppel en kortare stund men det gick bara inte, den arme hunden blev som besatt av denna lilla pudelfröken. Vi gjorde besöket ganska kort för att lindra hans plåga men hade ändå en trevlig stund med prat om ditt och datt som vanligt.

Nästa anhalt var min syster som inte bor så långt ifrån, nära Båstad så det är bara några mil emellan på E6. Tack för i år Elisabet och pv som så förgyller den lilla bloggvärld jag håller mig till!!

Sverigeresan. Nu börjar återfärden

Efter flera veckor i Sverige och med ett väldigt tjockt program är det dags att börja köra tillbaka. Det är den 30 juli och vi skulle egentligen ha stannat en bra bit in i augusti men hemma i Provence väntar nyaste lilla barnbarnet på att bli döpt så det är bara att sätta fart söderöver.

Första anhalt blir en stad som Sportiga Jenny (om hon läser här) borde känna igen. Vi kör av motorvägen och kör igenom barndomens Gränna, den lilla gulliga smala gatan där man visste att mamma och pappa skulle stanna någonstans och man fick sin efterlängtade polkagris. Så har vi gjort med de egna barnen också!

Målet var en campingplats vid Vättern som vi läst om. Allt verkade så fint och trevligt men när vi väl var framme var det en stor besvikelse. Här kan man tala om opersonlig stordrift. Campingdelen med el var helt full och folk bodde tätt, tätt på varandra. Tingeltangel utanför området, opersonligt och oförstående bemötande när vi sa att vi faktiskt var beroende av el till makens andningsmask. Här verkar man inte ha förstått (liksom på många andra ställen just i Sverige) att husbilarna har exploderat i antal och att man faktiskt har lika stort behov av el, vatten och vettig uppställningsplats också för dem. Vi hänvisades till ett jättefält där det bara var att ställa sig som man ville.

Skärpning Gränna Stad - det här var den dyraste och tristaste camping vi upplevt under hela vår resa!! Dessi verkade inte uppskatta stället heller, här kommer hon i koppelpromenad med hussen.

Annars är staden fin och vacker utsikt upp mot kyrkan hade vi tills ett skyfall satte stopp för det hela. Vi mumsade därför inomhus på inköpta polkagrisar - vilken barndomssmak!

Sverigeresan. Svindersvik

Alldeles i närheten av sonens lägenhet i Nacka finns det  här lilla smultronstället. Svindersvik. En bit skärgård nära inpå knuten. Här fanns också en liten kaffestuga med goda mackor som blev en trevlig lunch. På parkbänken sitter ett rart äldre par som vi tidigare hälsade på.

Just på den här platsen och vid kaffestugan var människorna vi mötte extremt vänliga, hälsade, småpratade och småskojade. Månntro att det var själva platsen som var rofylld och trevlig som inspirerade? Nu hade vi förstås både Dessi och Lilla L. med oss - båda drar uppmärksamheten till sig så det bidrog säkert också.

En trevlig stund på ett nytt och okänt ställe i vårt storstockholm.

Mira har på sin blogg skrivit om det lilla slottet/sommarnöjet Svindersvik. Jag som är dålig på att länka tipsar om att gå in på hennes blogg Miras Mirakel och leta upp inlägget från den 17 oktober 2010 för intressant läsning som vanligt!

Sverigeresan. Födelsedagsfirande igen
Från Roslagen kör vi tillbaka in mot Stockholm med husbilen och parkerar den på vanlig stadsgata utanför lägenheten där Lilla L. bor med sin mamma och pappa. Mamma B fyller 35 år och vi bjuds på jättegod födelsdagsmiddag - kycklingklubbor med stark asiatisk smak. Tallriksunderläggen och ljuslyktorna var födelsepresenten från oss och de gjorde sig fint på bordet.

Lilla L sitter med vid bordet och den här gången var det två kaffekoppar som gick i kras plus ett smärre klet-elände under barnstolen. De smarta föräldrarna har ett ganska stort plastunderlägg här! Sonen själv satte gröttallriken på huvudet i samma ålder och lät förtjust allt rinna ner över ansiktet - tur man glömt delar av småbarnsåren!

torsdag 20 september 2012

Sverigeresan. Högsommar med kantareller, hav och måsar

Vi är fortfarande kvar i Refsnäs och njuter av den svenska högsommaren. Alldeles lagom temperatur jämfört med de fruktansvärt höga temperaturerna, upp mot 40 grader som vi har hemma i Provence. Vi får ett alarmerande samtal från franska grannarna att vårt blåregn håller på att dö och flera andra växter i trädgården också.

Det visar sig att batteriet till bevattningsanläggningen har lagt av och det är inte många timmar som plantor klarar i den här ökenhettan utan vatten. Som tur är löser det sig med hjälp av grannar och vi kan kan pusta ut. Här serveras utelunch, det blir kantarellrensning och vid havet ser och hör vi måsarna igen. De finns visserligen i Provence också, skräniga och bajsande men en bit upp i bergen där vi bor har vi dem inte.

Härliga skärgårdsljud och tillika smaker!

Sverigevistelsen. Sommarens höjdpunkt: surströmming och kräftorVi packar in oss i husbilen igen och kör en bit i Roslagslandskapet, närmare bestämt till den vackra skärgårdsbyn Refsnäs där bästisen sedan konstkoleåren på 60-talet, A bor tillsammans med make B. Här kan vi också parkera och stannar över två nätter för att begå en mångårig tradition om än lite tidigt på året.

Herrarna äter sedan snart 15 år surströmming och är barnsligt förtjusta över de här slemmiga och illaluktande jästa fiskarna. De sitter som alltid en bit för sig. A och jag äter en fantastiskt god förrätt: en räkpastej, rullad i krossade ostbågar och när männen senär klara med sitt läbbiga värv och vi vant oss en stund vid hur de luktar så blir det gemensam kräftförtäring. Åh, det är gott. Det är Sverige i ett nötskal och också här sitter vi vid havskanten och både hör och ser vattnet. Nära Kapellskär är vi.

Se så vackert och typisk skärgårdshus de bor i, renoverat från fallfärdigt till ett fantastiskt året-runt-boende i en levande skärgårdsby. Tack snälla för att vi hjälps åt att hålla traditionerna levande trots många mils avstånd numera!

Sverigeresan. Nerslag i Roslagen hos pudelkusin
Vi håller oss kvar i vårt kära Roslagen och passar på att hälsa på de av vännerna som finns där under sommaren. Här besöker vi goda vännerna I och S som ganska nyligen, säkert inspirerade av Dessi, skaffat en liten pudelkusin. De har hyrt ett fint litet sommarställe dit vi åker och ställer upp vårt medhavda lilla hus.

Vi bjuds på god middag, en skön stund i skuggan av äppelträd (för nu är det varmt i Sverige igen) och så får de små toypudlarna leka tillsammans. Dessi är fyra år och lilla Ruffa under året så det är klart att hon är mest leksam och valpig. En fantastiskt fotbollsdribblare visare det sig också.

Det är väl inte omedelbar kärlek som uppstår, Dessi är ganska fjär av sig när det gäller och säger ifrån när hon tycker det är lagom. Lilla söta Ruffa som har lite större mössa än Dessi syns på sista bilden. Helt underbara hundar är det, dessa små, smarta och roliga toypudlar. Roligt att "kusinerna" fick träffas också!!

Roslagsbesök Här är vi på besök hos goda vänner mitt i Roslagen. Vi skulle ha varit med på stor "sommarfest" och ätit middag inne i Norrtälje men både förkylning av svårt slag och annat satte käppar i hjulet. Nu har vi iallafall tagit oss till den här underbara gården vid sin vackra sjö och det har bullats upp för ett riktigt "fika". Vi sitter några timmar och pratar om allt möjligt och gläds åt att vi ändå fick ses en stund i "det verkliga livet".

Tack för kaffestunden E och H och à bientôt - kanske igen härnere hos oss?

tisdag 18 september 2012

Sverigeresan. Lunch för vännerna
Under vårt besök i Stockholms- och Norrtäljetrakten hinner vi inte med att träffa alla som vi vill. Vi har inte varit i Sverige på två somrar och har fått förkorta vår vistelse med flera veckor då det blivit dags för barndop igen, den här gången i Provence.

Så vi skyndar oss att bjuda till lunch på den ganska nybyggda restaurangen precis vid åkanten i Norrtälje. Åtellet som hotell och restaurang heter. Många är på semester men vi är ett gäng som samlas och bjuds på god mat, ansjovis- och lökpanerad kalvfilé som är lite av husets specialitet.

Det blir en stund av glädjefylld samvaro även om vi inte hinner prata så mycket med var och en. Men vi har iallafallt träffats och det känns väldigt roligt!

Sverigeresan. Mitt i skärgården - vackrare blir det inte!
Åh vad vi är lyckligt lottade som har vänner som bor så här fantastiskt. Ett par meter från havet med den stora bryggan och bastun bredvid. Och så sjöstugan som vi hyrde första tiden efter Frankrikeflytten innan vi köpte husbil.

Nu bjuds det på svensk sommarlunch på vackert dukat bord under skuggande parasoll. Härligt med svensk färskpotatis, det finns inte någon motsvarighet till det i Frankrike. Vi för intressanta samtal, njuter av mat och dryck och hela den omgivande naturen. Tack till vännerna för en så fin stund tillsammans!

Sverigeresan. Vänbesök i kvällsolen

En underbar Sverigedag. Vi bor hos goda vänner på Blidö och alldeles strax ska vi äta en jättegod middag tillsammans med ytterligare ett vänpar. Det är alldeles lagom varmt ute- det är ombonat inne och så omtänksamt ordnat. Vii känner oss så efterlängtade och välkomna.

Det vackra kvällsljuset silar mellan spetsgardinerna, kastar långa skuggor över gräsmattan och ger det medhavda rosévinet en underbar färg. Precis här, där vinet serveras, finns en liten fontän som sakta porlar och ger lugn och ro.

Glimtar från Sverigeresan. Ett Glas
Vi får det tätt på given med alla vänner och familjemedlemmar vi vill hinna träffa under vår Sverigevistelse. Vi parkerar oss ett par dagar på camping utanför "vår" stad Norrtälje. Och dit kommer goda vännerna C och U som bor inne i Stockholms city där det inte är helt lätt att parkera husbilen. Även om den betraktas som personbil och får parkeras som en sådan.

Vi föreslår dem middag på favoritstället sedan alla år: Restaurang Ett Glas, mitt i centrala Norrtälje vid Stora Torg. Genom åren har detta varit restaurangen framför alla andra. Här satt min chefredaktör och jag i timmar och pratade om allt mellan himmel och jord på lunch. Ibland var vi sist kvar i lokalen. Detta var under perioden jag var kolumnist i stadens tidning och vi hade massor att prata om.

Här har vi också landat under skärgårdsåren efter att ha varit på bio eller bara äta middag med goda vännerna. Bor man på ö utan annat än en jouröppen kiosk under vinterhalvåret har detta varit stunder att se fram emot. Vi blev inte besvikna den här gången heller trots att det är ett par år sedan vi var där. Kolla bara deras Tapasplanka!!

Välbevakade var vi också av kråkan i trädet  bredvid! Restaurangtips alltså för den som har vägarna förbi vackra och pittoreska Norrtälje!!