lördag 23 februari 2013

Snö. Igen. I Provence

 
 


Så här såg det ut vid tiotiden i morse. Nu har det snöat mer eller mindre oavbrutet sedan dess och det börjar återigen se ut som ett riktigt svenskt vinterlandskap utanför fönstret. Enligt vår "météo" är området runt oss klassat som "vigilance orange", dvs hög risk-klass, de kommande dagarna. Det ska snöa i flera dagar och dessutom kommer vi att få hårda nordvindar.

Dem känner vi inte av än så länge. Och katastrofläget känns inte särskilt påträngande för oss men vi har ju, som svenskar, förstås en annan inställning till det här. Fransmännen blir stressade över snön som ju inte är lika vanligt som uppe i Norden. Sommardäck och ovana vid vinterkörning ställer till det så av just det skälet är det inte så kul att ge sig ut i trafiken när man vet att medtrafikanterna inte riktigt behärskar det hela.

Förra året dog ett antal växter i våra rabatter när vi fick den här typen av omväxlande vår- och vinterväder. Så nu är våra gula margueriter övertäckta. Hur det går med påskliljorna får vi se.

Vi har det inte så kallt. Runt noll grader och någon minusgrad på kvällen/natten. Men lite konstigt är det allt med Provencenaturen insvept i snö på det här sättet.
Posted by Picasa

fredag 22 februari 2013

Vårtecken i vår trädgård

 
 


Trots att vårvärmen satts på efterkant under en period hittar vi vårtecken i vår egen trädgård. Påskliljorna kryper upp lite varstans och blommar!! Så gör också den gula Margueriten som är en väldigt vanlig buskblomma härnere, den finns lite överallt.

Det gör mandelträden också och till vår glädje hittade vi ett i vår trädgård när vi rensade hela tomten från sly för några år sedan. Det är lite tunnt och spretigt men blommar gör det och vi plockade goda mandlar ifrån det i höstas också. Vilket annorlunda upplevelse!! Och så vackert det är med sina körsbärsblomslika blommor.

Överallt längs vägarna står de här vilda träden och det ser ut som i Nangijala, körsbärsblomsdalen. Det och den mimosan - riktigt fint!!
Posted by Picasa

onsdag 20 februari 2013

Söndageftermiddag i Provence

 
 
 
 
 


På hemväg från vårt fantastiska dygn på det fina franska Maison d'hôte åker vi igen genom det berömda vindistriktet Bandol. Så här ser vinstockarna ut så här års. På somrarna helt gröna, på eftersommaren med dignande druvklasar, på hösten med glödande färger.

Och så nu, under den provencalska vintern är de helt kala, svarta och knotiga. Det är lunchdags och vi stannar till i en liten by och beställer en god pizza - just den här sorten hette Provencale och det var mest tomater, oliver och massor med vitlök.

Här satt ortens befolkning och åt  sin söndaglunch, det var fullt med folk och många äldre som alla behandlades vänligt och familjärt som vanligt.

Vi får som så ofta härnere, i väntan på maten en god olivröra - tapenade. Och så olivolja med örter och bordsvatten som serveras i vanliga gammaldags "vischyvattenflaskor".
 
Posted by Picasa

tisdag 19 februari 2013

Det blommar i Provence

 
 
 
 


Nu blommar det här  hos oss. Mandelträd med skira vita blommor och någon slags rosa släkting står i blom. Och i byplanteringarna kommer nu påskblommorna.

Lämpligt nog på Paradisgatan. Vem skulle inte vilja bo där?
Posted by Picasa

måndag 18 februari 2013

Provencalskt 8. Inredningsdetaljer à la Provence

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


I det vackra La Bastide du Moulin i La Cadière d'Azur hittar vi mängder med vackra och smakfulla inredningsdetaljer. Här följer några, som avslutning på nedanstående reportage från ett dygn, inte så långt hemifrån men med mycket mersmak och härliga upplevelser. Klickbara bilder förstås!
Posted by Picasa

Provencalskt 7. Frukost på La Bastide du Moulin

 
 
 
 
 
 
 


Vi vaknar till en vidunderligt vacker dag. Maken sätter sig med nya Iphonen på vår terrass vid poolen och Dessi får leka alldeles lös med nya kattkompisarna.

Vi äter vår goda frukost på terrassen med den fantastiska utsikten. Sämre kan man ha det! Färskpressad apelsinjuice, hemlagad marmelad och sylt, supergott franskt frukostbröd, sånt vi aldrig åter normalt. "Pain au chocolat", mums så gott - smördegsbröd med chokladbitar i!!

En skål med färskt äpple, skuret i fina skivor i god juice. Och så härligt starkt kaffe för Monsieur och ett antal tesorter för Madame att välja emellan.

Vi frågar hur dags man vill att vi ska lämna detta fantastiska ställe. "Oh, när ni vill", blir svaret. "Det är ju bara ni här, vi ska själva inte göra annat än göra iordning i köket och städerskan är ledig idag. Stanna så länge ni vill, om ni har lust kan ni gå ner i byn och lämna era saker på rummet och hämta när ni kör hem".

Vilken service!! Vi går inte ner i byn. Vi stannar kvar i den underbara trädgården, njuter i fulla drag av att få sitta på terrassen, vi provligger solstolarna, känner efter hur det skulle kännas att bara glida ner i poolen och simma runt i sommarhettan och säger att här, här skulle vi kunna tillbringa många fler dagar.

Inte mer än max 20 gäster har man under högsäsongen. Och folk återkommer år efter år - det är som en enda stor familj. Barn och hundar får vara här också och man behöver alls inte äta middag som vi har gjort, det kan man ordna i byn eller någon annan stans.

Frukost ingår i priset och för oss två kostade vårt rum ("en suite") med terrass 145€. I svenska pengar lite drygt 1.200 kr eller 600 kr per person och natt. Med frukost. I den här miljön mer än prisvärt!!

Veta mera? Kolla hemsidan: www.bastidedumoulin.com
Posted by Picasa

Provencalskt 6. Poolside

 
 
 
 
 
 
 


Blogger krånglar så här kommer bilderna från poolen direkt utanför vårt rum (med egen terrass där katterna gör sig hemmastadda). Så här underbart var det innan vi bjöds in till vår goda lördagmiddag. Som avslutades med Tiramisu.

Inte tror man att befinner ens i södra Europa i en sån här miljö? Klicka och kika!
Posted by Picasa