måndag 29 augusti 2011

Fransk 95-årsmiddag
Vi firar jubilaren, 95 år genom att äta en gourmetmiddag på byns finaste restaurang. Dagen till ära serveras en "menu fête de la figue", en fikonmeny eftersom det i grannbyn Solliès Pont är fikonfest. Den orten är känd för sina fikon och det är klart att man ordnar en fikonfest i dagarna tre när det är skördedags som nu.

Den som vill testa sina franskkunskaper får här menyn på originalspråk. På bild 1 serveras "prélude", dvs förrätten som består av

Crumble de sauté de courgettes et figues de Solliès à la fourme, crème fouettée balsamique
Bild 2 visar huvudrätten bestående av:

Suprème de pintade confit, brochette de figue fraîche au lard ibérique, toast de parfait de foie gras aux épices
Bild 3 visar hur gulligt de serverar efterrätten tillsammans med ljus och 95-årsskylt. Efterrätten går också den i fikonens tecken och på bild 4 visas att den består av:

Mille-feuille aux deux figues à la fève de tonka et touron
Att ge sig på att översätta franska fantasifulla menyer ordagrant är en omöjlighet. Det vi åt och som vi gissade oss till att det var var en himmelsk sammansättning av smaker. Förrätten var en lättstekt gurkblandning på toast med urgoda "smuldegspajbitar" smaksatta bland annat av parmesan. Till detta smakfullt skuret färskt fikon och en balsamvinägerkräm.

Huvudrätten var lika himmelsk den. Ett genommört pärlhönsbröst, skuret så att det låg spanskt bacon i vecken tillsammans med urgod sås. Ett litet spett med färska fikon friterade i japansk filodeg och så en liten toast med gåslevermousse i speciell kryddning. Yum!!

Efterrätten var smördegsplattor med "tonka och touron", vad det nu var. Urgoda smörkrämer med speciella smaker. Och mellan dem låg snabbkokta fikon, marinerade till fantastisk smak.

Sen blev det små "mignardises" - små minikakor - och kaffe och förstås till det hela ett fantastiskt rosévin från trakten.

Det var inte bara födelsedagsbarnet som var nöjt med denna fantastiska middag!!

Posted by Picasa

söndag 28 augusti 2011

Mamma i Provence


I den gamla medeltidskyrkan från 1100-talet i Le Castellet är det tyst, mörkt och stillsamt. Från ett mosaikfönster landar en vacker ljusstråle på mamma.
Posted by Picasa