tisdag 15 oktober 2013

Apéritif dinatoire
Två gånger på ganska kort tid har vi inviterats till fransmän nära oss. Det har varit på en fredag eller lördag kväll med början kl. halvåtta. Runt det klockslaget - här kommer man aldrig exakt på minuten. Och man har sagt: "kom över på en apéritif". Nu har vi lärt oss att det i praktiken betyder "apéritif dinatoire", där det sista ordet är härlett från franskans "diner", äta middag.

Det här är en kul och annorlunda mötesform. Man kommer dit, det är lättsamt och avspänt men ändå genomtänkt och omtänksamt utformat. Man erbjuds en drink - och här har vi noterat att fransmännen gärna tar en gin och tonic, en whisky eller en annan typ av "drink" och inte alls alltid som vi tror ett glas vin. Det dricker man också men som sagt, gärna en riktig drink till att börja med. Sen dricks det inte särskilt mycket totalt sett och man blir aldrig berusad, möjligen lite mera pratsam, det är allt.

Man får en serviett och några tandpetare till sitt förfogande och bjuds sedan på en massa små goda saker - typ tapas. Nötter, avocadoröra, olivröran tapenade och marinerade musslor och oliver förstås. Men också baconlindade godsaker, minipizzor, små quiche lorraine, minismörgåsar med gåslever, små bläckfiskar, starka korvar, ja allt man kan tänka sig i form av små minirätter.

Att det heter dinatoire förstår man. För sitter man där och mumsar i sig av de här läckerheterna så blir man efter ett tag väldigt mätt och har inte minsta tanke på att det inte serveras middag. Det är heller inte meningen - det här är vad som bjuds och lättsamt och enkelt är det som sagt. Därmed inte sagt att det inte kräver sina förberedelser men när man sitter där i vardagsrummet och smuttar på sina glas, pratar om ditt och datt och förser sig av småsakerna - känns det väldig opretentiöst och som en lättsam umgängesform.

Nu har vi också lärt oss att man inte sitter kvar till klockan elva på kvällen. Kanske fram till nio - tio men inte längre. Så har man tillbringat en trevlig kväll utan alltför stora pretentioner från någondera hållet. Apéritif dinatoire - det ska vi också bjuda på nästa gång!!