torsdag 12 augusti 2010

Kräftfest med konsekvenser

 

 

 

 


Så här fint och trevligt dukade vi i går kväll hos goda vännen E där vi hyr vår stuga. Och vår kräftkväll började precis så trevligt och gott som det alltid är. Vi hade riktigt lyxat till det dessutom och köpt färska svenska kräftor i burk - Smålandskräftan. Dyr som pocker men god, vi hade provsmakat när sönerna var här häromdagen.

Den här gången blev det inte lika lyckat. Redan efter ett par timmar började illamåendet sätta in hos två av gästerna. Och misstankarna riktades mot kräftorna som alla var "mosiga" och uppluckrade i köttet och med visserligen god men ändå mera surströmmingslik konsistens.

Min natt och förmiddag blev heller inte rolig. Matförgiftning med skaldjur inblandat sätter spår. Så av den tilltänkta båtturen med sälspaning i Stockholms ytterskärgård idag blev intet, tyvärr.

Nu har vi vår sista kväll här vid havsbandet och njuter, något medtagna, av den inför avresan i morgon. Men det där med kräftor får dröja ett tag!
Posted by Picasa

onsdag 11 augusti 2010

Morgonstund...

 

 

 

 


Om man vaknar vid halvsextiden på morgonen och solen lyser utanför fönstret är det faktiskt oemotståndligt att inte smyga ut med kameran och bara låta naturen fångas på bild.

Det här är viken där vi bor. Det är inte ens tjugo meter till bryggan. Visserligen har vi mycket besök, träffar sönerna och vänner men dessemellan sitter vi bara still och försjunker meditativt i den underbara havsutsikten.

Så här dags på dygnet - och vid solnedgångsdags förstås - är det nästan som vackrast. Inte ett ljud, inte ett vågskvalp, ingen vind som susar i björkarna och vassen. Svenskt skärgårdslandskap när det är som bäst!

(Och bilderna gör sig förstås bäst om man klickar på dem!)

Nu har vi två dagar kvar i detta paradis. Ikväll är det kräftskiva igen och i morgon åker vi på "sälsafari" om vädret tillåter med goda vänner som tar oss ut till yttre skärgården genom den vackra ö-världen. På fredag är det dags att vända söderut - syskonbarnsbröllop i Skåne väntar i helgen.
Posted by Picasa

tisdag 10 augusti 2010

"Helt galet"

 

 


Ett "helt galet åskväder": Så löd en av tidningsrubrikerna kring det skådespel vi i Stockholms skärgårds norra del fick uppleva på lördagkvällen.

En solig dag, en lugn kväll med kräftkalas och födelsedagsfirning av mellansonen övergick plötsligt till ett spektakel av sällan skådat slag. Jag - och sönerna med för den delen - har aldrig upplevt något liknande. Det blixtrade i ett, hela havet, öarna och bryggan lystes upp som i dagsljus. Blixtarna avlöste varandra som i det furstligaste fyrverkeri, den ena mäktigare än den andra. Fyrtio blixtar i minuten sa någon, det låter ju otroligt men är säkert sant.

Eftersom vi bor med havsutsikt satt vi på parket och bara sa Åhhh i omgångar. Till sist var det hela över oss helt nära, det kom en minitromb och slog omkull utemöblerna och lyfte parasollet en bit in på tomten. Och visst slog det ner, det brakade och smällde och marken darrade som vid en jordbävning.

Vår värdinna glömde dra ur sitt modem och det gick förstås sönder så vår internetuppkoppling fungerar nu sporadiskt. Efter en timmes makalöst skådespel var det hela över. Och Dessi sa inte pip, hon sov i sin korg hela tiden, lugn och fin.

Titta på bilderna. De är INTE tagna på dagen utan i mörkaste natten i bokstavlig blixtbelysning!
Posted by Picasa