onsdag 31 oktober 2012

Halloween på franska
Så här barnslig är jag. Håller just på att greja med de här bilderna som jag skrivit ut, lagt in i plastfickor och sen ska jag tejpa upp dem på vår ytterdörr. Stor lykta med levande ljus ska också stå där liksom några mindre i köksfönstret.

Allt det här för att visa barnen i området och byn att vi också tycker det här med Halloween är kul. Sen får det vara hur kommersialiserat som helst men när de här söta små barnen (och de minsta kommer alltid med sina föräldrar som håller sig i bakgrunden) ringer på dörren och står där som små skelett eller "sourcières", små häxor som mera ser ut som våra påskkärringar då smälter jag.

De minsta i treårsåldern har liksom inte fattat det där med Trick och Treat utan står bara där förläget och håller fram något att samla godis i. De lite äldre gör en översättning och säger "Bonbons ou Bétises", karameller eller bus, och dom får man hålla i eftersom de gärna drar åt sig en handfull av det godis man erbjuder. Typiska tonåringar som bara sotat ögonen och utnyttjar hela situationen.

Det är en rolig men faktiskt jobbig kväll också. I ett kör ringer det på dörren mellan kl. sex och åtta på kvällen och jag har fullt sjå att försöka hålla igen så att vårt inköpta godislager inte försvinner med de första besökarna.

Våra unga grannar, lärarna i 35-årsåldern gör som de brukar. Åker bort den här kvällen. Varför undrar vi? Gillar det inte evenemanget eller har de för mycket barn omkring sig på dagarna? En kväll per år kan man ju stå ut med detta tycker vi och förvånar oss som sagt över hur mycket barn det finns i byn. Det är verkligen något att glädja sig åt jämfört när vi satt på vår höstödsliga ö i skärgården utan ett enda besök.

tisdag 30 oktober 2012

Inomhus-söndag


Trots att solen skiner är det svinkallt ute och blåser isvindar. Inte ens hunden tycker det är roligt att gå ut. Jag ägnar mig åt saker som skulle ha gjorts för länge sen. Putsar silver! Minns inte när ljusstakarna fick sig en omgång senast. Kanske innan vi flyttade ner hit för fyra år sen. Nu är det roligt att se hur de blänker och jag tror Mormor i sin himmel som gav mig dem för länge sedan också känner sig nöjd.

Samma gäller våra små tyska bronsfiguriner. Borta är de grå beläggningarna och man ser hur vackra de är. De är inköpta i en klosterbutik vid ett kloster i södra Tyskland som heter Maria Laach för många år sedan. Först inköptes den vackre ynglingen och stod ensam hemma i Sverige i flera år. Vid nästa tilllfälle vi passerade det vackra stället upptäckte vi till vår förtjusning att det fanns en moatjé - den lutspelande flickan inhandlades raskt till gossens stora förtjusning.

Sedan dess står de alltid tillsammans och på en plats där de syns och skänker vardagsglädje.

Detsamma gör våra "vinterblommor". Cyklamen är blomman för dagen här också eftersom den tål kyla bra. Vi har flera utomhus och i rabatterna men jag fyller också Waldemarsuddekrukan och vackra konstglas med de här små miniskönheterna.

Stillsamma aktiviteter en söndageftermiddag i södra Frankrike.

Tvära kast
För inte så många dagar sedan skrev jag lyriskt om våra vackra men framförallt varma oktoberdagar. Sen tog det stopp. Vår "clim" som sedan i somras stått på "Cool" och 21 grader fick nu plötsligt slå över till "Heat" och 22 grader. Från gallret i taket susar nu skön värme ner, där det i somras och fram till nu varit en svalkande och behaglig luftström.

Plötsligt blev det ett dramatiskt väderomslag också här hos oss. Nattemperaturer ner mot plus 3 grader, svinkalla nordliga vindar, i synnerhet den som kallas för "Tramontagne" vilket säkert betyder att den kommer från bergen. Och vilka vindar sen - upp mot 130 km i timmen eller cirka 36 sekundmeter. Det plus skyfall orsakade ordentliga översvämningar på sina håll och ett par ungdomar drogs med och drunknade. En tolvårig pojke är försvunnen på den fina ön Porquerolles, befarad drunknad han också.

Så det var bara att ta fram strumporna, byta ut sandalerna mot vanliga skor och plocka fram fleecejackan. Ute vred sig de stora ekarna och det bara fullkomligt drösar ner ekollon och löven flyger.

Någon dag senare slutar det att regna men är lika morgonkallt. Dock skiner solen och mitt på dagen kan vi återigen äta lunch på terrassen och sola oss en stund i 18 graders värme. Att sommaren är förbi och vi går mot kallare tider råder det ingen tvekan om. Strax ovanför oss uppe i bergen har det snöat och ser ut som i Sverige ungefär.

Vi har det inte som i New York förstås men när det brallar i härnere då märker man att det är ordentligt väder det handlar om!