onsdag 2 april 2014

Terrassen invigd!
 
Nu är hela terrassbygget färdigt. Soffgruppen på plats - passar skräddarsydd! Här sitter vi kungligt på första parkett och bara njuter av fågelsång, utsikt och ett lugn man inte tror är sant så nära bebyggelse.
 
Himla nöjda blev vi med det hela - nedre delen av trädgården är nu helt färdig att användas och trivas i. Och överalltihop står de flerhundraåriga ekarna i sitt majestät. Nu går det fort - för varje dag slår eklöven ut och överallt har vi nu skir vårgrönska!

Terrassbygge


 
Monsieur i huset ägnar sig åt att färdigsställa nedre delen av trädgården. Redan är en del av terrassbygget färdigt och väntar bara på sin soffgrupp för att bli helt klar. Men vi har provsuttit några kvällar i solen och bara njutit av utsikt och närheten till naturen precis utanför tomten. Vi har ingen insyn alls här utan är helt för oss själva och med härlig utsikt ner mot byn, mot bergen och mot en vacker äng med stig som leder ner till byn. Från byn hör vi tuppen gala i den ekologiska bondgården, vid rätt vind hör vi floden brusa nedanför oss och varje hel- och halvtimme slår kyrkklockan. Det är otroligt idylliskt!
 
Vi har under de första åren inte riktigt vetat vad det skulle bli av den här trädgårdsdelen. Det är ruinrester av ett litet gethus som vi nu tar oss an. Tidigare har vi fått hjälp att bygga upp en del av muren och där är nu både rosor och kaprifol planterade bredvid det vilda mandelträdet. Inom några år har de vuxit upp och bildar vackert insynsskydd till grannarna.
 
Vi bestämmer oss för att lägga trädäck där också. Dels för att slippa rensa så mycket ogräs men också för att det blir en perfekt plats att ställa grillen på. Vill man så äter man med fördel grillade lunch eller middag härnere också vid litet bord under parasoll. Och apéro intas på intilliggande lilla terrass.
 
Dessi är med och hjälper sin husse. Den lilla stensamlingen på gräsmattan har hon själv burit dit. När hussen plockar stenar ur marken tittar hon nogsamt på och gör sen likadant. Krafsar upp små stenar, bär försiktigt i sin lilla mun, lägger ihop dem till egen hög och borstar bort all jord och sand från dem. Vi är helt förbluffade över denna lilla hund som i allt vill vara och göra som människorna gör! Pudlar är verkligen fantastiskt intelligenta!

Vår i trädgården. Vår röda häck


Så här års, i mars- april är det alldeles fantastiskt vackert i vår trädgård. Det beror mest på den underbara häcken som planterades för fem år sedan och sen dess vuxit upp till flera meters höjd. Jag har aldrig sett den i Sverige men här i Provence är den vanlig.

Den blandas ofta med andra sorters häckplantor och måste beskäras både höst och vår för att hålla formen. Ibland ser man den som friväxande buske också. Den verkar vara mycket härdig och är vintergrön. Varje vår sätter den fart och växer så det knakar. Och de nya skotten är underbart röda och ger hela trädgården ett paradisiskt intryck.

Vi njuter varje dag av den här färgprakten. Bladens färg går dessutom ton i ton med våra terrass- och fönsterluckor så det känns härligt för ögat med denna färgsamstämmighet. Vi ska försöka ta med några plantor till vårt lilla skogsställe utanför Norrtälje i sommar och se om de överlever där. Det lär gå bra i zon I. Vad den heter på svenska vet jag inte. Här heter den "Red Robin" - ett mycket passande namn tycker vi!!