tisdag 11 november 2014

Tillbaka igen!
Nu så. Äntligen har jag fått till det här med kamera och blogg. Jag har fyllt jämna år och fått en så fantastisk kamera av min familj - en Sony dx5000 för den som vill veta. Här i Frankrike kallas de för hybridkameror eftersom de är systemkameror i kompaktformat. Och i det här fallet också med utbytbara objektiv. Den är inte mycket större än min kompaktkamera, det är objektivet som sticker ut lite men den kommer att få plats i handväskan vilket är toppen.

Bruksanvisning och inbyggda guider i kameran och annan information på nätet har hitills tagit timmar att gå igenom. Bara bruksanvisningen är på 180 sidor så man kan bli teknostressad för mindre. Men jag har tagit några bilder i autoläge för att bara känna mig för och blev positivt överraskad. Här har vi regn och grått på eftermiddagen så det var mycket mörka ljusförhållanden men med lite bildbehandling blev ett par närbilder på den vackra orkidéen och en zoomad bild ut över trädgården och ner mot byn så här bra.

Min lilla kompaktkamera, Panasonicen får vila sig på hyllan eftersom den har fått något fel på linsen som inte går att åtgärda. Och Iphone och Ipad får fungera som ögonblickskameror när det behövs. Men den här - den ska användas för att ta "riktiga" bilder, delvis också som underlag för framtida målningar. Ett macro-objektiv inköptes också så nu blir det väl insekter och blompistiller i närbild för hela slanten ett tag framöver!!

Idag är det Jour de l'Armistice - 11 november 1918 skrev man på stilleståndsavtalet för första världskriget i en järnvägsvagn i Compiègneskogen och det uppmärksammas stort här precis som alla år. Helgdag är det också och lugnt och stilla i det smattrande regnet som hotar att leda till översvämningar lite längre ner mot kusten. Här klarar vi oss bra!