måndag 3 juni 2013

Retro-Frankrike?

 


Retro-Frankrike. Det uttrycket såg jag på en annan blogg och då handlade det om det märkliga faktum att man i Frankrike fortfarande har kvar checksystemet. Det vi hade kvar i Sverige för inte allt för länge sedan och som alla då tyckte var jättebra. Utom bankerna.

Här ifrågasätter ingen betalning med check. Och det är oerhört skönt att veta att man alltid har möjligheter att betala för sig - inte alla affärer tar kort och ibland har man inte kontanter så det räcker. Vissa myndigheter vill också att man betalar med check och vi har helt återanpassat oss till detta och tycker det är bra.

Från idag kommer två bilder tagna på väg till öron-näs-halsdoktorns mottagning i vår lite större centralort. Titta noga på den övre bildern. Inne i telefonkiosken står en äldre fransman, faktiskt också iklädd den "obligatoriska" kepsen för att förstås utgöra sinnebilden för äldre fransk herre.

Jag trodde inte att de här kioskerna, som man faktiskt ser då och då, fungerade men jag hörde mannen klart och tydligt tala därinne, ganska högt dessutom.

Retro? Ja i svenska ögon kanske. Men den här mannen hade uppenbarligen inte en tanke på mobil telefoni och vilken trygghet för honom att veta att man ändå kan kommunicera "på gatan" som man alltid kunnat göra. Var finns det fungerande telefonkiosker kvar i Sverige? Skulle någon använda dem? Man får funderingar kring vad som är bra och/eller dåligt med teknikens framsteg.

Bild nummer två visar två gatsopande män. Runt ikring pågår gatuarbeten men de här männen sopar en vanlig gata, håller inte rent efter de som lägger om asfalt och sten.

"När såg du en gatsopare i Sverige senast?" frågar jag mannen. Han tänker efter och båda säger vi oss att det har vi inte sett på evigheter. Är det ett utdött yrke, det som så många andra? Hur sköts gatuunderhållet i Sverige? Är det inte lastbilar med snurrande sopkvast som tar ett tag efter vinterns sandningar? Men går någon och sköter om gatorna manuellt som killarna på bilden?

Om de här två fenomenen, dokumenterade vid exakt samma tillfälle - mannen talade i telefon samtidigt som de andra sopade - representerar ett retro-Frankrike, ja då tycker jag det är bra. Allt behöver inte vara högteknologiskt och maskinellt. Det räcker med att möjligheten finns för dem som vill. Och att alternativen finns kvar för de andra. Som en ifylld check, ett telefonsamtal från en kiosk och en manuellt sopad gata.
Posted by Picasa

söndag 2 juni 2013

Bröllop för länge sedan


Den här bilden fick jag för ett tag sedan av min pappas lillebror. Den visar min Farmor och Farfar när de gifte sig - troligen runt 1915-16. Och säkert är det i Kiruna kyrka där min Farmor bodde med sin familj.

Jag har skrivit om deras romantiska kärlekshistoria förut. Min stilige Farfar som var en av Sveriges första pionjärflygare och som kom med sin dubbeldäckare och landade på Luossavaara sjö och sen träffade min Farmor.

Vilken stilig uniform han har och så vacker både brudklänningen, slöjan och hela håruppsättningen är. De fick sedan fem barn och levde tillsammans i ett långt och lyckligt äktenskap. Min Farfar skulle nu varit över hundra år, kanske min Farmor också.

Klicka på bilden för att se de vackra detaljerna!