lördag 24 april 2010

Bergen i Provence

Vi åker till Marseille. Jag har inte varit där sedan jag var sjutton år och då var det en förskräckligt "farlig" stad att vistas i. Ryktet sitter väl i lite grand men är oförtjänt. Nu är vi på väg att besöka nya svenska vänner och inte gå på upptäcktsfärd i staden. Men lite intryck hinner vi få ändå.

Inte minst på resan dit som vi gör "bakvägen" - från vår bergsby kör vi vidare över bergen och inte längs Toulon och kusten. Och de fantastiska bergskedjorna här i Provence dyker upp vid varje kurva och visar sig från olika håll. Bilder tagna i snabb fart från bilen gör inte landskapet rättvisa. Men jag lovar: det är vackert!

 

 

 

 
Posted by Picasa

Madeleine och Jonas

Här i Provence är det här unga paret inte förstasidesnyheter precis. Men när jag pratade med min mamma i morse berättade hon att det uppenbarligen var någon slags kris mellan Madeleine och Jonas, något med en otrohetshistoria med en flicka som enligt principen "Kiss and Tell" berättat om en relation med sagde Jonas.

Till och från glömmer jag bort bröllopshysterin i Sverige och är långt borta från kungahus och diskussioner om vem som ska föra bruden till altaret och annat marginellt.

Men eftersom jag minns bilderna på det glada unga paret, nyförlovade på Solliden för inte så länge sen så tror man ju inte att det ligger någon sanning i den här sortens rykten.

Men minsann: jag gick till källan direkt, hovets hemsida. För någon timme sen är det officiellt att de två unga går skilda vägar. "Bäst för båda, svårt för båda, vill bli lämnade ifred, inga fler uttalanden".

Det är inte utan att man tycker synd om dem. Att vara det vackra unga folket och dessutom utsatt för intensiv mediabevakning kan inte vara roligt i en sån här situation.

Och vad kan det vara som hänt? Har Jonas B fått kalla fötter när han ser hur "prins" Daniel måste förvandlas och tas in i hovetiketternas märkliga värld? Gillar han inte jet-setvärlden när det väl kommer till kritan? Det ska nog till mycket stor kärlek och en stor anpassningsförmåga för att ta steget in i ett av traditioner tyngt kungahus. Inte är det särskilt modernt heller tycker jag, jag såg en YouTube-snutt där Victoria försökte få en intervjuare att inse att han inte skulle dua henne och att hon helst ville tituleras "Kronprinsessan". Vilka extrema och urbota dumma överklassfasoner hos en flicka som annars verkar både trevlig, nyfiken, social och väl skolad för sitt kommande uppdrag.

Jag ska göra en notering om den 19 juni i min almanacka. För det är klart att jag också, som alla andra, kommer att titta på bröllopet. Det är som med Nobelfesten, det är urkul att se alla vackra kläder och alla kungliga kändisar. Som att läsa Svensk Damtidning (bilden här kommer från nätet och just denna tidning tror jag)

Och Madeleine får väl lägga ut sig på Mötesplatsen så länge, hon som alla andra.

Här i Frankrike har "vi" vår egen motsvarande rykteshistoria. Som går ut på att Carla Bruni Sarkozy har en affär med en ung musiker och förstås då, Nicolas Sarkozy också involverat sig med någon annan. Här dementeras det friskt - vi får väl se hur det går med det framöver också. Har dom tid med sidoaffärer kan man ju fråga sig?

 
Posted by Picasa

fredag 23 april 2010

Barnbarn

Från äldste sonen i Sverige kommer efterlängtade bilder på lilla barnbarnet S, snart fem år gammal. Det är en pigg och glad liten flicka, ständigt upptagen med olika aktiviteter. Men ändå med mycket funderingar i det lilla huvudet. Ibland blir man allvarlig och storögd. Som här.

I morgon kommer lilla "halvfranska" barnbarnspojken på besök. Tretton månader, lika söt han och med de charmigaste av leenden. I flera dagar ska han och hans mamma och pappa vara i Provence så nu ska vi läsa svenska pekböcker och sjunga Imse Vimse Spindel ett tag!


 
Posted by Picasa

torsdag 22 april 2010

Försommar

Så här ser det ut utanför vårt hus med ett av bergen i bakgrunden. En nyutslagen gammal ek tillsammans med pelargoner i matchande färg till våra fönsterluckor. Och så vår nyutslagna trädgård med sina gamla ekar. 24,5 grader varmt var det den här dagen!! I skuggan.

 

 

 

 
Posted by Picasa

Husbilsgenomgång

Än så länge har vi inte använt vår nya husbil. Den står uppställd i ett stort industriområde någon mil härifrån. Som synes på bilderna går den liksom inte att ha parkerad utanför huset - den kallas i den trängre familjekretsen för "Åbäket".

Men temporärt tas den hem och denna dag är det dags för tvätt av hela det stora ekipaget. Det syns på den vita lacken att både smuts och också pollen faller ner från himlen. Eller är det kanske askmolnet?

Det bjuds också på en liten titt på innanmätet. Så här ser sov-, köks- och kördelen ut. Tre extra sittplatser finns bakom framstolarna (som svängs runt och blir matstolar framför bordet när det är dags). Och så en stor garderob och toalettrum med duschkabin. Jag upphör inte att förvånas hur mycket som ryms trots allt.

Chaufförmaken (den här kommer jag a l d r i g att våga köra själv)väntar och längtar till de första utflyktsturerna. Nu är det först besök av dotter, svärson och lilla barnbarnet som står på tur och sen min franska utställning så det får vänta ett tag till.


 

 

 

 
Posted by Picasa

måndag 19 april 2010

Skymning i hamnen

Trots askmolnet lyser månen över hamnen i Hyères. Om en månad eller två är det full säsong och mängder med seglare, turister och hamnpromenerare här. Fulla restauranger vid kajkanten varje kväll. Just nu lagom lugnt en söndagkväll i april.

 

 

 

 
Posted by Picasa

Hamnen i Hyères

Dit kom vi åkande "en afton i april". Utsikten från vännernas terrass är som vanligt fantastisk. Vi hade n ä s t a n kunnat sitta ute och äta men det är fortfarande lite kyligt vid halvåttatiden på kvällen. Men snart!

Öarna vid horisonten är Porquerolles och Port Cros - fantastiska utflyktsställen.

 

 

 

 
Posted by Picasa

söndag 18 april 2010

Lövsprickning i Provence

Nu slår det ut för fullt hos oss. Igår började ekarna ta färg ordentligt, idag är det popplarna jag ser från mitt arbetsrum som slår ut så att det syns, timme för timme.

Om en stund ska vi ta bilen till Hyères, den vackra palmstaden vid havet där goda vännerna bor för att äta middag hos dem. På vägen dit kommer det att vara ännu grönare än vi har det som bor en bit upp i bergen. Jag gläds åt alla snödroppar, krokus, vintergäck och vitsippor som jag ser på bloggbilderna från Sverige. Men oj, vad det känns länge sen vi hade det så härnere. Nu är det försommarkänsla och det är alldeles underbart vackert!

Vi har helt blå himmel och man undrar var askmolnet befinner sig egentligen. För det ska täcka vår del av Europa nu, klockan två idag stängde Frankrike sina södra flygplatser också. Pollen har vi så det räcker, det är gult överallt och svidigt i ögonen. Men askan, var finns den? Kommer den att falla ner på oss så småningom, ungefär som när det regnar här och blir rött från sanden i Sahara?

 
Posted by Picasa

Nu...

,,,äntligen slår de flerhundraåriga ekarna i trädgården ut.

Det har varit en lång och kall vinter och vår också här i Provence. Men nu börjar det grönska överallt. Sist ut är nog våra gamla ekar men åh, så underbart det är när det blir skirt och grönt också bland de gamla svarta grenarna.

Vår lilla trädgård är bara några år gammal. Men de gamla träden som bevarats har flera sekler på nacken i det som tidigare här var ett stort skogsområde. Vi, som nästan de enda i den här "domänen", har ett par av dem i vår trädgård. Det är både en lycka och ett privilegium.

Den som är särskilt uppmärksam ser också byns kyrktorn mellan löven. Från det klingar det varje hel och halvtimme så vi vet alltid, på gammeldags vis vad klockan är.

 

 
Posted by Picasa