fredag 26 april 2013

Vårstädning enligt Feng Shui del 2Här kommer resten av Feng Shui-råden för att få ett vårfräscht hem och inre välbefinnande.

Råd 6: Känns livet svårt och besvärligt och som en enda strid? Känns det som om du var ensam i universum? Samla ihop minst nio saker, inte skräp utan saker som är bra och användbara men som du själv inte längre använder eller aldrig har använt. Lämna dem till någon hjälporganisation. Ju fler saker du donerar, desto lättare blir det för dig själv att få den hjälp du behöver.

Råd 7: Saknar du tid att göra det du helst vill för egen del? Sätt då igång med en ordentlig badrumsrengöring. Badrummet representerar omhändertagandet av det egna jaget och när det är rengjort och städat från golv till tak och allt är skinande blankt kommer du att få tid till det du mår bäst av. Byt och tvätta handdukar, mattor och duschdraperier och se till att allt är rent och fräscht!

Råd 8: Vänskapsrelationer. Om människor runt omkring dig tycker att du har för mycket synpunkter, är kritisk och dömande, se då till att lätta ditt eget bagage. Rensa i din plånbok, i din väska och i dina fickor. Var särskilt noga med börs och plånbok. Gör det här varje kväll i en vecka och du kommer att märka att ju mindre onödigt som finns i dina personliga utrymmen, desto lättare kommer det att bli att hitta nya vänskapliga relationer och framförallt underhålla gamla sådana.

Råd 9: Vill du känna dig kreativ och hitta ny inspiration? Om du också känner dig trött och oinspirerad, tvätta då dina fönster! Fönster representerar vår syn på livet. Om dina fönster är rena och gnistrande klara kommer hela din syn på livet att förändras till det bättre. Rena fönster är särskilt bra om man känner sig deprimerad. Orkar man inte fixa detta själv, betala då för professionell fönsterputsning - det är ett jobb som tar tid och måste göras på rätt sätt för att få bästa effekt.

Sista rådet, nr 10: Vill du få bättre energi? Pröva då det här. Töm en enda låda i ditt hem. Det kan vara vilken låda som helst - i köket, i vardagsrummet, i din skrivbordshurts, i badrummet eller i ditt nattygsbord. Släng allt du inte använder och lägg det som ska ligga någon annanstans just där.

Låt lådan vara tom i en vecka. När du gjort det här kommer du snart att få energi att genomföra alla de andra nio råden!!

-------------------------------------------------------------------

Som sagt: alldeles oavsett vad man tror, tycker och tänker om Feng Shui så nog tror jag att delar av de här råden ändå gör att man efteråt känner sig bra. Att rensa i sina röror har allt sina fördelar (även om det är tomt under sängen) och nog är man både nöjd och glad när det är gjort?
Posted by Picasa

onsdag 24 april 2013

Ordning och reda......

 


De här fantastiska bokhyllorna håller nu på att fyllas hos goda vänner som successivt flyttar in i sitt ombyggnadsprojekt. Tänk vad underbart att få så mycket plats för just böcker!! Vilken ordning och vilken överblick!

Det har inte vi i vårt "compact living". Våra utrymmen är betydligt mindre och vi har tvingats städa ur, slänga, ge bort, komprimera och på alla sätt skräddarsy våra hus i omgångar under åren. Det har varit svåra processer och vi är inte ensamma om det, det vittnar blogginlägg kring garagestädningar och annat om!

Men att det är skönt när allt är genomgånget, sorterat och har hittat sina nya förvaringsplatser, det vet vi. Och likaså att det gäller att se upp så att det inte bildas nya högar, nya ställen där saker lätt bildar olika typer av "röror" som man inte mår bra av. Eller förresten, en del tycks det inte bekomma ett dugg och då är det ju inget problem.

För dem som känner att det trots allt är bra med lite vårstädning och upprensning kommer här ett par Feng Shui-tips, relaterade till olika delar av våra liv. Man kan tro på eller inte men fundera över om det ligger något i det kan man ju alltid.

1. Förbättra kärlekslivet genom att städa undan allt som ev. ligger under sängen. Allt som ligger dolt där påverkar relationer så gör dig av med det du inte behöver och placera det andra på andra ställen. Håll fritt under sängen!

2. Känner du dig missförstådd och ouppskattad? Radera då alla gamla meddelanden, både e-mail och telefonsvararmeddelanden. För mycket gamla budskap gör det svårt att få fram nya.

3. Familjeproblem? Sätt in alla gamla familjefoton som ligger och dräller lösa i ett album. Rama in de bilder som visar goda relationer och situationer och sätt upp dem i de rum i huset där man brukar umgås. Köket eller vardagsrummet. Men se alltid till att ta bort alla familjefoton från sängkammaren - den ska vara fri från alla foton om man vill behålla bra relationer.

4. Känner du dig trött, sjuk och deppig? Rensa då dina köksskåp och lådor. Släng allt som inte är fräscht i kyl och frys och rensa och städa i lådorna. Ge bort alla konserver som du inte använt på ett år till välgörande ändamål och vill du verkligen känna dig frisk igen, släng då allt i köket som är "junk food".

5. Har du dålig självkänsla? Töm och städa då ur ditt medicinskåp. Släng recept som gått ut, rensa ut bland mediciner och släng dem som gått ut (eller lämna tillbaka till apoteket snarare). Rensa och släng också gammalt smink och andra kroppsvårdsprodukter. Gå igenom och sortera bort sånt som inte används. Genom att rensa bland de här produkterna får du en mycket säkrare framtoning.

Ja, det var allt för idag. I morgon kommer de sista fem råden som handlar om att börja uppskatta livet bättre, att vårda och behålla vänskapsrelationer, att få inspiration och ny energi bland annat. Mycket städning blir det!!
Posted by Picasa

tisdag 23 april 2013

Söndagslunch i bokklubbstecken

 
 
 


Så är det dags för vår bokcirkel att träffas igen. Det blir ett par gånger "per termin" och vi har alltid lika roligt och trevligt. Det uppstår intressanta diskussioner kring boken/böckerna vi läst och numera kombineras detta alltid med en god lunch med goda viner.

I synnerhet den här gången. Värdparet, som är oerhört roade och kunniga matlagare håller som bäst på att bygga om sitt hus där köket är navet förstås. Och så biblioteket. Tänk att få plats med så här många böcker och fler!!

Numera är det inte bara böckerna som står i centrum utan också matlagningskonsterna. Den här gången bjuds vi på förrätt  med skivade citronmarinerade pilgrimsmusslor på en bädd av jordärtskockspuré, omgivna av kapris och soltorkade tomater. Ett konstverk växer fram framför våra ögon. Detta efterföljs av gudomlig lax, en ostbricka och efterrätt med glass med hemlagad chokladsås med kaffe som en liten sjö runt det hela.

Och så gott färskt bröd från bagaren och rött vin med smak som bidrar till roliga och animerade diskussioner. Vad vi hade läst den här gången? "De obotliga optimisternas klubb" av Jean-Michel Guenassia. Vi läser alltid böcker av franska författare eller andra böcker med inriktning på Frankrike så att vi lär oss mer om vårt nya hemland.

Hem åker vi förbi gula fält - raps säkert - som påminner om barndomslandet Skåne.
Posted by Picasa