lördag 23 mars 2013

Nere vid Medelhavet

 
 
 
 


Nu närmar vi oss själva kusten och på första bilden ser man en mycket speciell byggnadskonstruktion. Den ligger i Villeneuve Loubet, inte så långt ifrån Nice och när man flyger in och ska landa ser man tydligt detta lägenhetskomplex från luften. Det är enormt och ser rätt häftigt ut. Allt är terrasserat och altanerna är fulla med gröna växter.

Man har problem med palmerna härnere som angrips av någon mask eller annat skadedjur och många är på väg att dö. Det här exemplaret ser ståtligt och oanfrätt ut dock. På väg in i Cagnes sur Mer passerar vi l'Hippodrome de la Côte d'Azur - det är det namn fransmännen själva använder för den här kuststräckan. Rivieran säger man inte, det är vi svenskar som fortfarande använder den benämningen. Ja, på engelska heter det också The French Riviera men många vet faktiskt inte vad som avses med detta - man tror att det egentligen bara handlar om områdena runt Nice men så är det inte.

För mig är "Franska Rivieran" lika urmodigt som när man på femtiotalet kallade Nice för Nizza eftersom det tidigare varit italienskt. Här heter hela det sydfranska området PACA, dvs Provence, Alpes, Côtes d'Azur vilket ger en mycket bättre beteckning på vad som avses. På vår bil har vi ett märke med denna beteckning och så departementsnumret 83 som avser vårt Var.

Departementen intill, det där Nice ligger, heter Alpes Maritimes och har departementssiffra 06. Öster om oss ligger departementet Bouche du Rhône där Marseille är största staden. Där är siffran 13 så någon ordning eller konsekvens finns inte alls. Men det är bra med siffrorna, man ser genast varifrån bilarna kommer ungefär som man gjorde förr i Sverige med länsbokstäverna.

Cagnes sur Mer är en livlig ort, vi fastnar i trafikstockning och jag hinner se mig omkring och fångar denna franska farbror med keps innan trafikljuset slår om till grönt.
Posted by Picasa

Landsvägsfotografering

 
 
 
 
 


När vi susar fram på de breda och bekväma franska motorvägarna får man acceptera att bilderna blir därefter när de tas genom bilfönstret. Fort går det och landskapet skiftar ständigt. Det är väldigt vackert härnere vid kusten, nu när vi närmar oss Antibes.

De sydfranska alperna kontrasterar mot medelhavslandskapet med sina palmer och snart är vi framme vid slutdestinationen Cagnes sur mer.
Posted by Picasa

Bilutflykt

 
 
 


Vi åker till Cagnes sur mer, precis intill Cannes så vi har några mil att köra från vår by. Nu går det fort ändå, vi kör på de franska betalmotorvägarna - säkert de bästa i hela Europa. Snabba, välunderhållna med mjuk asfalt och breda. Vackra dessutom i den här delen av vägen österut mot Nicehållet.

Vi har lika sen vår här som i övriga Europa, tro inget annat även om snön inte är lika frekvent som i Sverige. Riktigt aprilväder är det med sol och 18 grader ena dagen och regn och iskalla vindar och några plusdagar nästa dag.

Längs vägen ser jag påskliljeodling i långa rader och så småningom de karaktäristiska träden på bergen i närheten av den märkliga klippan Roquebrun. Nu närmar vi oss Antibes.
Posted by Picasa