fredag 10 juli 2009

Hett Provence


Nu en bit in i juli börjar man känna av den hetta som dominerar sommarvädret i Provence.

En av sönerna med sambo kommer på besök och vi åker i luftkonditionerad bil till La Ciotat, en kustort inte så långt ifrån där vi bor. Där var han på språkresa för många år sen.

Och visst kände han igen sig. Stranden, bergen, Medelhavet.

Med 33 grader i skuggan blir det ingen strandpromenad för mig i stekande sol. Dessi, hussen och jag drar oss tillbaka med en läskande dryck i skuggan och betraktar det azurblå havet på avstånd.

Posted by Picasa

måndag 6 juli 2009

Utmattad valp


Vi får lunchbesök av god fransk vän, bosatt i Sverige men med dotter, svärson och två små barnbarn bosatta utanför Marseille, inte så långt ifrån oss.

Dessi får plötsligt sällskap av en livlig treåring som upptäcker att det finns gosedjur för hunden också. Huset blir fullt av leksaker i ett nafs, det hoppas, skuttas och fars runt i trädgården.

Först tycker lilla treåringen att det är lite läskigt när Dessi hoppar och springer efter henne. Dessi vill ju nappa åt sig sina leksaker och sina pipdjur, klart det blir en utmaning med en liten unge som snor det av en.

Flickebarnet blir sen modigare och modigare, till och med sådär att man måste pröva att dra i öronen och svansen och smälla till på stjärten. Men då säger jag till - jag har sett det där förut, just att det kan gå överstyr och barnen testar gränserna för hårt.

Dessi är förväntat snäll och tålig. Och låter sig sedan också lyftas upp med grepp under magen och kånkas runt med.

En liten toypudel på 2,5 kilo är precis lagom i storlek när man är tre år och full av spring i benen.

Dessi ligger sedan ett par timmar bara helt stilla. Totalt utmattad av ett par intensiva lektimmar.

Posted by Picasa

söndag 5 juli 2009

Tour de France 2009. 2


Överallt i det provencalska landskapet står människor längs vägar och gator och hejar och jublar.

Titta! Här är nunnorna också ute i den stekheta värmen, vinkar och ropar.

Och så kommer det nya bilder på de vackra byarna och landskapet och information om de olika slotten och kyrkorna. Här i Lorgues, där det faktiskt också bor många svenskar och Entrecasteaux, en vacker medeltidsfästning som det finns så många av överallt.

Och den finske killen pinnar på. Bara 67 km kvar till Brignoles, dagens slutmål. Heja, heja, sisu!

Posted by Picasa

Tour de France 2009. 1


Igår började det. Tour de France. Antagligen Frankrikes största sportevenemang ever. Årets begivenhet och det som alla talar om.

Dagens etapp går i våra trakter. Från Monaco till Brignoles, en stad en bit upp från kusten i det som kallas Provence Verte. Det gröna Provence. I Brignoles och trakterna runt ikring bor många svenskar - någon har börjat att flytta hit och flera har följt efter.

Det här är inte något Vasalopp eller Vätternrunda. Här cyklas just nu, upp och ner i landskapet i 35 graders värme och det är en många mil lång etapp som ska avverkas idag.

Under tiden vi följer det hela live på marken så får man vackra helikopterbilder av landskapet och de olika städer och byar man passerar. Speakern berättar om både gammal och ny historia - det är ett sätt att också visa upp olika delar av landet.

Tour de France pågår i TRE veckor. Genom hela Frankrike cyklar man, dag efter dag. Det är en otrolig prestation och överallt längs vägarna står folk och hejar och jublar.

Man räknar med 15 miljoner tv-tittare och det hela sänds direkt i över 160 länder. Tour de France har pågått sedan 1903 och körts under hela 1900-talet, genom depression och och två världskrig.

Frankrike ligger i topp när det gäller antalet segrar men de två mest kända är amerikanen Lance Armstrong och belgaren Eddy Merckx.

I år finns flera skandinaver med och i dagens etapp finns en finsk kille med i främsta truppen.

Posted by Picasa

På begäran!

Christina vill se bild på den fyllda bläckfisken vi fick hos franska goda vänner häromsistens. Calamars farci. Farci från "farce" som när man tänker efter låter nästan som vår svenska "färs".

Jag har googlat på lite recept och det vi fick är en variant där färsen är en blandning av finhackade räkor, bläckfiskarmarna, musslor och så vitlök och persilja och vill man kan man ta lite färsk ingefära också.

Färsen petas i i själva den rengjorda bläckfiskkroppen som sen försluts med tandpetare. Sen får alltihop ugnsbakas i (också hemgjord) tomatsås. Serveras med ris. Klicka på bilden så syns bläckfiskarna på tallriken och i sin ugnsform.

Här finns bläckfiskar i fiskdisken, hur ser det ut i Sverige? Man kan använda djupfrysta också!
Posted by Picasa