torsdag 12 september 2013

Sverige ur andras perspektiv


 
När man är på resa ramlar man ibland oförhappandes på företeelser som berör det gamla hemlandet på ett lustigt sätt. I Tyskland där vi handlar mat i ett vanligt supermarket hittar vi ovantstående paket med köttbullar. Färdigstekta och med smak som Mamma Scan faktiskt.
 
Det som roar oss är texten på baksidan. I snabb översättning står det bl.a att köttbullar ska uttalas "Schöttbullar" och det är ju så nära man kan komma. Men beskrivningen av Sverige är desto lustigare: "Sverige är världen över känt som ett stort, glest befolkat platt land som sträcker sig ända upp till Polcirkeln. Landet är fullt av traditioner och har en utpräglad kultur. Köttbullar tillhör den traditionella matkulturen och äts av svensken vid alla tillfällen, varma som kalla. Man finner köttbullar både på buffébordet och på julbordet. Varma serveras de både med ljus och mörk sås (?) och med tillbehör som kokt potatis, potatismos och lingonsylt".
 
Skribenten vet mer om själva bullen och dess tillbehör än om själva landet, det är uppenbart. Vilken svensk skulle beskriva sitt land som stort. glest befolkat och PLATT? Tillverkaren heter Sorensen med dansk ö, kanhända han inte kommit längre än till Skåne?