lördag 10 november 2012

Cannes. Ett kort besök.Häromdagen var vi i Cannes. Vi åt en god lunch och lyssnade på ett roligt föredrag och körde sedan vidare. Alla bilderna är därför tagna från bilen och kvaliteten blir därefter. Men här är några snapshots från "croisetten", den fina strandpromenaden där folk alltid rör sig. Flanerar eller som här, slår sig ner i solen med vidunderlig havsutsikt.

Här bor också fint folk. Det märks på affärsutbudet inte minst. Någon Dolce och Gabbana har vi inte i vår by. Inte heller Marilyn M på en husfasad som avtecknar sig i backspegeln på min sida av bilen.

Det är vackert här. Men livligt, mycket folk, en himla trafik, svårt att parkera och rörigt också utanför turistsäsongen. Det är kul att göra ett temporärt nerslag i de här miljöerna men vi känner oss väldigt nöjda när vi väl återvänder till vår lugna by och vårt tysta lilla område bland bergen.

Idag har vinden vänt och vi har ingen sol alls utan faktiskt allvarlig vädervarning. "Vigilance Orange" som innebär att man förväntar sig ordentlig nederbörd med stor risk för översvämningar bland annat. Och, ja, vi sitter mer eller mindre inregnade bland kraftiga skyfall men än så länge känns det överkomligt.

Rum med utsikt. Höstfärger i Provence


Från mitt fönster ut mot trädgården och ängen med stigen ner till byn syns nu tydligt hur höstfärgerna också kommit till oss. De höga popplarna nere i byn skiftar i färg och lyser vackert gula mot de blå bergen.

Maken högtryckstvättar sommarens utemöbler längst ner i trädgården. Nu tas de undan inför "vintern".

De stora ekarna släpper sina ekollon i högar, de drösar ner så att det hörs och man får kratta undan varje dag. I rabatten slår de redan rot och måste rensas så att vi inte får en ekollonmatta. Än har löven inte börjat falla så vi har en del trädgårdsarbete framför oss ännu.

Alla bilderna blir bättre om man klickar på dem

måndag 5 november 2012

Ett rosenbad. Födelsedag och bröllopsdag!

För tjugofyra år sen gifte sig älskade maken och jag på min födelsedag den 5 november. Så praktiskt! Det blir aldrig några glömda bröllopsdagar - tvärtom har den här underbare mannen varje år försett mig med bröllopsrosor. Fler och fler förstås för varje år som gått. En ros för varje år.

Och tro det eller ej, men denna magnifika bukett med 24 vackra rosor, pärlbesatta, som man gör härnere och med det underbara kortet stack han under näsan på mig tillsammans med frukostbricka och presenter i morse.

Det är ingen jämn födelsedag så det är inte så märkvärdigt. Men att få så här vackra buketter av sin älskade, DET är märkvärdigt. Och så gladdes födelsedagsbarnet i mig av bok och ansjovis (jo, och det blir man urglad för!!) från mamma och ett underbart fotoalbum från ett av de söta barnbarnsbebisarna och så lite annat också - bland annat väntas en vinleverans till dörren, ett favoritvin som vi (jag) lärt mig uppskatta i Sverige, les Fumées Blanches och som förstås tillverkas härnere och därför kan beställas för hemleverans.

I eftermiddag kommer svenska grannarna på tårtkalas. Jag har beställt en Tropézienne hos bagaren, en fullständigt makalös tårta som mest påminner om svensk semla men där brödet är fluffigare och mandelmassan ersatt av gul vaniljsmet. Och så mängder med god fransk vispgrädde och socker på toppen. Tur man bara fyller år en gång om året!

söndag 4 november 2012

ToussaintHär i Frankrike är det två veckors Allhelgonalov för skolbarnen. Toussaint (Alla Helgon) som det heter. Också här hör det till att man besöker sina nära och käras gravar och pryder dem med blommor. Dock inga gravljus, här brinner det inte i det provencalska mörkret som i Sverige. Man kan undra varför det skiljer i seder men så är det.

Ljus ser man bara när det varit olyckor på vägen, då ligger det blommor på olycksplatsen och brinner ljus. Och likadant när det varit uppseendeväckande mord och andra fasor, då ser det ut som i Sverige med blommor, gosedjur, brev och brinnande ljus.

Vi har fått höst i Provence. Det är disigt, småduggigt och ibland kommer riktiga skurar. Det mörknar tidigare, redan runt halv sex. Sikten mot bergen blir därefter. Så här såg det ut på en liten kyrkogård nära oss igår där vi var för att sätta en blomma på en god väns grav. Mest är det de stora krysantemumbollarna som dominerar gravsmyckningen. Mycket fint och vackert är det här också.