lördag 19 augusti 2017

Lokala nyttigheter

En stor fördel med det sydfranska livet är alla närproducerade nyttigheter vi har omkring oss. Vår by är sedan länge känd för sin fina olivolja och landskapet domineras av olivodlingarna på den terrasserade marken längs bergssluttningarna. I byns finrestaurang står den gamla olivkvarnen kvar, byggd över den brusande lilla floden i byns mitt. Olivkooperativet med sin erkänt goda olivolja drivs gemensamt och har man tur ett år med den egna skörden kan man lämna in sina oliver mot färdigpressad olivolja. Än har våra två träd inte riktigt räckt till men en vacker dag så...

I kooperativets butik säljs inte bara olja och olika olivröror utan också tvålar och andra olivoljeprodukter. Här är mitt senaste tillskott - schampoo och duschcreme på olivolja med svag lavendeldoft. Hår och hy blir verkligen väl behandlat och det riktigt känns hur nyttigt det är. Här botaniserar man också bland äkta stora  marseilletvålar och lite mindre handproducerade tvålar gjorda på åsnemjölk. Och så traditionella inlagda oliver och olika goda olivröror förstås.

Lavendeln finns också överallt. I vår lilla trädgård har vi en stor lila rabatt som vid blomningen doftar underbart och också drar till sig mängder med svirrande citronfjärilar - naturens egna komplementfärger med det gula mot den ljuslila botten. Vi skördar och binder  buketter eller syr in i små påsar. Här en vacker variant, gåva från en av grannarna.

Senaste nyttotillskottet är helt nyslungad honung i två smaker. Vår fantastiske distriktssköterska som länge  varit på dagliga tillsynsbesök har som bisyssla (!) biodling och tar fram två smakvarianter av sin honung. En, där bina förser sig med traktens olika blommor. Och en annan där han tar sina kupor med innehåll och allt och kör dem i bilen till ett arrenderat ställe nära de stora lavendelfälten.  Det blir två helt olika sorters honung med helt olika smak och färg. Men lika rinnigt goda på frukostbaguetten!  

Återstår att pröva på ljummen chèvre och förstås i annan matlagning också. Varsin stor burk av varje sort fick vi köpa av honom och de går åt i ett nafs. 

Idag är det lördag och traditionell inhandling på det lilla bytorget av provencekryddad grillad stor ekokyckling, så långt från stormarknadernas färdiggrillade man kan komma! Och till det lite närodlade grönsaker från det lilla ståndet, bifftomat och saftig honungsmelon till efterrätt!

11 kommentarer:

Kors och Tvärs sa...

Det vattnas i munnen! Är det tanche- oliver som finns hos er också eller finns de bara kring Nyons?

Unknown sa...

Hej! Har läst alla tidigare inlägg och njutit av din korrekta svenska och dina inspirerande berättelser om ert liv som pensionärer i Frankrike Låter perfekt. Vill hälsa dig välkommen tillbaka och hoppas att du fortsätter att skriva om era erfarenheter och ert härliga liv bland blommor och blad och det vackra grannskapet. Fina bilder och roligt att se din egen konst! Hoppas ni får vara friska i fortsättningen. TACK för din blogg!

Nilla i Skåne

Monet sa...

Kors och Tvärs: jag är ingen olivexpert alls men den sort du nämner läser jag mig till finns bara runt Nyon. Här heter de annorlunda och kallas speciellt för "les belgenteroises" efter byn. Du kan googla på Cooperative Huile d'olive Belgentier så hittar du hemsidan med all information!

Nilla. TACK själv för så otroligt vänliga ord om bloggen, om mitt språk och vårt franska pensionärsliv. Efter ett mer eller mindre påtvingat uppehåll är det såå överraskande, värmande och inspirerande att fortsätta när man får en sådan kommentar som din! Merci!

Hjortron sa...

Så härligt att du skriver igen! TACK!

Fellini sa...

Hej.
Saknar dina inlägg om stort och smått. Kommer du att dyka upp på denna din blogg igen?
Undrar Mme Fellini

Monet sa...

Madame Fellini, självklart kommer bloggen att bestå och det kommer nya inlägg framöver. Men ibland tar det andra livet överhanden och igen har vi nu nya förestående operationer och efterföljande konvalescens ett tag framöver och det känns ibland både trist och enahanda att fokusera enbart på det. Jag är också till delar lite ”sänkt” av andra bloggpersoner som på olika sätt i detta nya cyberspace gett sig på mig så min ork är därefter. Men jag kommer tillbaka och bara att någon som du och andra vill veta mera om det sydfranska livet är inspiration nog. A bientôt!

Unknown sa...

Hoppas, hoppas, att du kommer tillbaka. Det är så inspirerande att läsa om vardag och fest i ert Frankrike. Tråkigt att hälsan inte är så bra för närvarande.

Hälsar Nilla

Malle sa...

Går vi i varandras fotspår... Usch så ledsen jag blev ikväll när jag kikade in hos dig. Det var så länge sedan på grund av att även jag råkat ut för det man minst av allt önskar - canceroperation 2015. Hittills har allt gått väl och vi ska snart ut i Europa med vår nya husbil. Natten är kommen och sängen väntar, men jag hoppas för allt smör i Småland att vi hörs snart igen. Önskar och hoppas att livet vänder oss till rätt köl igen.
Varmaste kramar och välkommen till min blogg
https://wiklundshusbilsliv.blogspot.se/

Maria sa...

Jätte bra blogg! Tack så mycket :)

Ingrid sa...

Hoppas resan gått bra och att ni nu "landat" där ni ska! En stor omställning och mycket jobb men blir nog bra, intressant om du skriver om det också. Om det "nya" livet i det "gamla" landet Sverige.

Marie i Skrifvarstugan sa...

Lavendel är vackra blommor och så bra för våra bevingade. Doftar ljuvligt också. Det är vackert att ha prydnadskuddar av Lavendeltryck också som på din bild.
Det låter härligt att kunna besöka en torgmarknad och få köpa närodlat av olika de slag. Det saknar jag verkligen här i Sverige.
Ta hand om dig och jag önskar dig en bra dag ! :-)