lördag 7 mars 2009

Oxfilén, hur gick det med den?


Inte vet jag om Coeur de filet provencale verkligen är en sydfransk rätt. Men kanske?

I vilket fall behövs oxfilé som det varit en del problem med att översätta och förstå. Svenska grannar har bistått och vi har gjort djupdykningar i gammaldags kokböckers styckningsscheman.

"Filet de beuf", jo allt pekar samstämmigt mot att det är så det heter.

Jag skickar den (först motvillige) men sen uppiggade mannen att för första gången besöka byns charcutérie - köttbutiken. Med sig har han som vanligt gul post-it-fusklapp.


På den står: "Filet de beuf pour 6 personnnes. Très tendre, coeur du filet, s.v.p. Merci" Jag vill alltså ha en oxfilébit för sex personer, mittenbiten och den ska också vara mör - tendre.

Det blir inga som helst problem. Maken gör sig till och med omaket att beskriva att detta kött skall stekas och sedan läggas på potatisbädd med vitlökssmör. Och den trevlige bycharkuteristen tar lappen, nickar, förstår och försvinner ut i något köttlager och kommer tillbaka med ett JÄTTESTYCKE kött. Coeur betyder hjärta och när jag packar upp köttstycket förstår jag ju varför. Mycket likt hjärta. Tycker jag ju nu förstås.

Här behövs dessut0m inte skäras bort en sena eller något annat. Det är redan gjort. Slaktaren tycker att ett halvt kilo oxfilé à la francaise är vad som går åt till sex personer.

Jag förstår i efterhand att slaktaren tyckte att detta var en bra kund. För vad kostar detta? 56 Euros, en halv tusenlapp!!

Nåja, det är det värt, utslaget på sex personer. Sen återstår att se om det blir så gott och mört som det är tänkt. Rapport kommer så småningom.

Liknar det här svensk oxfilé? Var sitter den egentligen och varför är en så smal i Sverige och så himla TJOCK här??

Posted by Picasa

6 kommentarer:

Christina sa...

Belgian Blue kanske :)

Anonym sa...

Jättestor kossa? Hoppeligen av normalsort.

Anonym sa...

Bortsett från att jag nu blev jättesugen på massor av god mat sedan jag läst om olika läckerheter, så vill jag bara påminna om att uppropet till att fira portens dag ska läggas ut på bloggen.

Det här ska bli riktigt roligt och spännande.

Suzesan sa...

Oxfilén Den sitter närmast ryggraden på insidan och är en lång del.
En muskel som arbetar väldigt lite därför blir den mör. Mitten är tjockast och mörast på filén det är därför den också är värdefullast(Jag är utbildad kock)Den bästa delen ..hjärtat i mitten.

Hmm svårt att avläsa av bilden men jag blev först tveksam på om det är filé du fått. Men det är fin färg på köttet.

Säkerligen tjockare då den säkert kommer från riktiga oxar:)Inte bara såna mesiga kossor som här*fniss*
Vad god din sås såg ut och även ankan. Mumma. Fina matbilder det kommer säkerligen bli supergott:)
Lamm & anka ska vara rosa inuti och nötkött.. rött. Gott! Det tycker jag. Annars förlorar det smaken och blir torrt.
Kram
Susanne

Anonym sa...

Hei. Du har fått oxfile, men du har fått det som kallas för huvudet. Oxfileten er ett långsmalt köttstycke, sitter på insidan av ryggraden som nämnt och har som enda funktion att tömma kissblåsan, därav mörheten. Köttstycket består av "huvudet", mittdelen, eller coeur som den kallas på franska och svansen. I klassisk coeur de filet Provencale brukar man använda mittdelen men det går lika bra med huvudet som du har fått, säkerligen för att du skulle ha kött till sex personer i ett enda stycke. Det blir lika gott för det.

Christina sa...

Allvarligt talat så tycker jag din enorma oxfilébit ser ut som den delen högst upp på en filé, den som har en tungflärp.
Ingen mittenbit alltså. Men den ser väldigt fin ut...dreglar.

Och hua vad priserna har stigit även i Frankrike...men ett halvt kilo till 6 personer låter väl inte orimligt tycker jag. Priset däremot kan man ju tycka mycket om...

Och nu undrar man hur ankan föll herrskapet på läpparna?