lördag 25 juni 2011
Midsommarafton på franska
Lite improviserat går vi till en av svenska grannarna i vårt område för att fira midsommarafton. St. Jean som det heter på franska men det är inget som uppmärksammas, det är vanlig vardag här.
Vi som tycker midsommarafton är speciell tar med oss lax, egenhändigt tillagad gubbröra, OP Andersen, Aalborgs Jubileum, ostar, matjessill, fiberbröd och öl. Övriga har deltagit med samma typ av knytismat och det blir en härlig måltid.
Värdinnan har medfört svensk färskpotatis från Sverige och det är verkligen HIMMELSKT gott!! Sånt finns inte här i Provence. I övrigt är allt som det brukar vara i Sverige en midsommarafton - sill och potäter och snaps och det hela. Plus att vi sjunger Helan går och franska grannfamiljen applåderar högt efter varje svensk snapsvisa!!
Det hela avslutas förstås med jordgubbstårta och roliga diskussioner och mitt i natten går vi våra tre minuter hem. I fortfarande ljum medelhavsnatt - cirka 26 grader!
fredag 24 juni 2011
GLAD MIDSOMMAR!
Dagens blogginlägg är väl inte det mest originella. Men Glad Midsommar tillönskas ändå alla - bloggvänner, familjen och alla andra i Sverige som firar den svenskaste av helger. Hoppas Sverigevädret är någorlunda, här i den sydfranska byn skiner solen från blå himmel och vi har 28 grader varmt! Vi firar också makens födelsedag idag så det är egentligen han som ska bekransas.
torsdag 23 juni 2011
Fête de la Musique 4
Hela byn svänger till den fantastiska keltiska musiken. Kvällen går mot sitt slut, de randiga sjömanströjorna på sitt klädstreck syns allt mindre i mörkret. Den gamla damen i sin städklänning tycker att nu räcker det, gubben ska gå hem.
Vi andra stannar en stund till och njuter av 27-gradig värme och scenstrålkastarna som sveper in de gamla husfasaderna i olika neonfärger. Klockan elva går vi hemåt och sätter oss ute en stund och fortsätter att lyssna på musiken nere ifrån byn. Klockan tolv på natten är allt över, det blir knäpp tyst och alla går hem för att sova. Efter en härlig kväll!
(det här ska läsas nerifrån och upp med första delen av musikfesten först. Och den som till äventyrs skulle tycka (efter en annan diskussion) att man inte får ha människor med på bilder kan ju fundera på hur man då skulle kunna berätta om en sån här byfest?)
Fête de la Musique 3
Kvällens huvudartister vid byns härliga musikfest visar sig förstås ha anknytning till Bretagnetemat. Bandet heter Celtic Kanan (http://www.celtickanan.com) som spelar helt otroligt bra keltisk musik. Kolla länken själva och lyssna!
Hela byn kommer i gungning, festkommitténs kvinnor är uppe och dansar och drar med sig andra. Man steppdansar på irländskt vis och dansar squaredans så det står härliga till. Så här dags har alla i byn anslutit och det är fullt med folk precis överallt. Trots det fria vinet finns inte en berusad person, alla är bara härligt glada och uppspelta och dansar spontant runt. Man blir "inutiglad" som Elisabet brukar skriva.
Fête de la Musique 2
Den årliga musikfesten i byn inleds med musik av lokal orkester som spelar så det dånar. En glad man serverar "paella géant", jättepaella till alla som betalat sina 15€. För den facila summan får man urgod paella med mängder med kyckling, gambas, musslor i skal, vitlökskorv och saffransris med god kryddning. Det delas ut bröd och vattenflaskor och rosévin i enkla flaskor.
Borden är dukade med havsinslag, alla är glada och förväntansfulla och hälsar på varandra. Dessi får följa med och får som vanligt uppmärksamhet för sin litenhet och att hon är så gullig. Vi äter i den ljumma kvällen, klockan är ungefär nio och musiken är så hög att vi nästan får skrika till varandra! Dom drar på, fransmännen.
Fête de la musique 1
Varje år, den 21 juni, är det Fête de la Musique över hela Frankrike. Varenda stad och by med självaktning ordnar musikfest på sina torg. Det gör man också i vår lilla by. Här ordnar man till och med långbord på den centrala platsen framför kyrkan där man äter och dricker tillsammans.
Så fort vi kommer ner till byn ser vi att man i år har ett tema: det är Bretagne med sin flagga och ett antal havssymboler. Man har till och med gjort en blinkande fyr och hela festkommittén är klädda i bretagnska "folkdräkter". Kvinnorna har de typiska höga mössorna, här i någon slags mjukt filttyg. Kommitténs män har alla randiga tröjor och halmhattar. På klädstrecken hänger också randiga sjömanströjor och borden är dukade med servietter med havsmotiv, stenar och ilandflutna pinnar.
Vi undrar mycket över detta tema men svaret kommer senare under kvällen.
onsdag 22 juni 2011
Mera oktober 1968
Mera nostalgibilder från 1968 och äldste sonens bebistid i förorten Västertorp. Ett alldeles fantastiskt och helt oredigerat foto av slottet finns med (vi hade en fin Canon systemkamera faktiskt) och så frukost på sängen med grön-orangea lakan i vilda mönster.
Matinköp i lokala Gesters där apelsinerna kostade 1.40 kr. per kilo och tvättmedlen var Surf, Radion och Sunlight. Bebisen tilläggsmatas med sked så som det skulle göras då. I det orangea köket.
måndag 20 juni 2011
Oktober 1968
Liten tillbakablick. Oktober 1968 är vi förstagångsföräldrar. Sett i dagens perspektiv väldig unga, 23 och 21 år gamla. Men vi har egen lägenhet i stockholmsförorten Västertorp , jobb och och faktiskt kraft att gemensamt hantera en extrem kolikunge. I färg skulle vårt köksbord explodera i det kommande 70-talets orange.
Kvällste i förorten. Någon som känner igen sig?
Kvällste i förorten. Någon som känner igen sig?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)