lördag 30 mars 2013

Fransk Påsk

 


Här är mannen för vars skull vi firar påsk. Och, som många har  berättat om på bloggar och andra ställen, vi i Sverige var förr och inte för så länge sedan tvungna att hedra själva korsfästelsedagen genom inte göra någonting. Många vittnar om att det ända in på 1970-talet var en helt tyst dag - ingen radio - kanske bara med sorgemusik i så fall - inga besök, inga lekar med kompisar, en mycket lång och tråkig dag - långfredagen. Usch, jag minns den där årets tråkigaste dag också.

Det där har ju ändrats men det som för oss som invandrade "fransmän" förvånar oss mest i detta katolska land är att man intge "helgar" den här dagen alls här. Här kommer inga påskkärringar på skärtorsdagen och alla arbetar som vanligt på långfredagen - det är inte en särskilt märkvärdig dag alls.

Inte ens idag, påskafton, som är en så stor helgdag hos oss i Sverige med släktbesök och påskbufféer som nästan är i klasss med julmaten uppmärksammas särskilt här. Jo, det säljs chokladägg  och tyskinspirerade chokladharar (inga papperspåskägg så som vi är vana vid) och det står Joyeuses Paques överallt men det är definitivt inte samma hausse som i Sverige.

Själva påskfirandet är i morgon, på påskdagen och eftersom det är en söndag är det en stor mat- och familjetillställning. Med ägg (gärna vaktelditon om det ska vara fint) och också lamm förstås och goda efterrätter och choklad. Men inte mera märkvärdigt än så. Fastlagsris och annat konstigt har man inte, möjligen lite gula blommor.

På måndag, annandag påsk är alla lediga däremot. Så det är en kort påskhelg här och kanske har kyrkan lite fler ceremonier som vi inte vet något om, säkert processioner eller liknande. Här är iallafall en bild från franska Jehovas Vittnes tidning som låg i brevlådan häromdagen. Han ser inte särskilt fransk ut - teckningsmanéren härstammar från USA tycker jag. Men den som vill pröva sin franska kan ju läsa texten - det är bara att klicka på bilderna så syns texen bättre!'


Själva behåller vi de svenska traditionerna. Igår åt vi långredagsmiddag med det mjällaste ekologiska dilamm, specialbeställt från den lokale slaktaren, potatisgratäng med mängder med vitlök och ett underbart gott Bandolrödvin. Den här sortens lammstek finns bara inte i Sverige!

Och ikväll är det knytispåskbuffé med venska grannarna i området som alla är nere över påsken. Det blir  sill, svensk nubbe, gubbröra, mera lammstek med potatisgratäng och allehand andra godsaker. Vi har lika roligt som på midsommaraftnarna med våra svenska mattraditioner!

Glad och god Påsk tillönskas familjen, vännerna och alla andra bloggläsare från den sydfranska byn där vi för närvarande har 19 grader, ganska kraftiga vindar men sol från en blå himmel!
Posted by Picasa

fredag 29 mars 2013

Trädgårdsdags

 
 
 
 


Vid inspektion av rabatterna i trädgården upptäcker vi att det är betydligt mycket mera liv än vad vi trott. Det blommar lite varstans och hyacinterna sprider en ljuvlig doft. Tulpanerna slår nog ut också ganska snart trots att också vi har en mycket kall och försenad vår med riktigt aprilväder.

Vackert är det ändå med utsikten mot de blå bergen.
Posted by Picasa

Franska vårblomster i påsktider

 
 
 
 


Jag har alldeles glömt vad de ljusblå blommorna på första bilden heter. I Sverige blommar de ju betydligt senare än här. Dessa fanns i diket utanför läkarmottagningen liksom den lila blomman, också okänd för mig.

Våra Flammentanzrosor skjuter däremot redan skott och det är jätteroligt att se hur väl de trivs, direktimporterade från Sverige som de är. Det är också den lilla smultronplantan som överlevt den kalla provencalska vintern. Åh, det blir gott att smaka på dem i sommar!
Posted by Picasa

söndag 24 mars 2013

Som ett konstverk



Bild att dubbelklicka på. Mycket gammalt och mycket vackert provencalskt tegeltak.
Posted by Picasa

Sydfranska husutsmyckningar

 
 
 


Här i Provence är man särskilt förtjust i att dekorera sina hus med olika sorters "muralmålningar". I en del byar och städer är vart och vartannat hus försett med olika bilder av händelser som hänt i byn eller som har med ortens historia att göra (i vår by är kyrkans yttervägg försedd med en jättemålning av Ludvig den fjortondes besök på sextonhundratalet och olivkooperativet visar en fransk olivodlare med sin åsna framför vagnen),

Här i orten Carcès har man målat ett blåregn i sin kruka på en husfasad och smyckat restaurangen "La Cabro d'Or" med en gyllene getabock av druvklasar. Klicka på den fina bilden och se så fint det är gjort!!

Ännu mera illusoriskt blir det när vi passerar ålderdomshemmet i stan. "Lou Grand Oustaou de Carce" står det ovanför ingången, den som är försedd med målning av en obefintlig balkong i trompe l'oeuil (lura ögat-teknik). Klicka på den bilden också så syns det att alla fönster också de har lurendrejerifönsterluckor och fejkade ornament över själva fönstren.

Himla fint är det och tänk så trist fasaden varit utan de här målningarna. Vad Cabro och Oustaou kan tänkas betyda får franskkunniga läsare gärna gissa på. Ålderdomshemmets namn är på provencalska och betyder något i stil med "den/det stora xx i Carcès" och cabro kan väl knappast betyda något annat än get? Här i getostens förlovade land!
Posted by Picasa

Vin och konst

 


Känner ni igen kvinnan på undre bilden? Det är Barbro Bergstedt, vinnare av veckans Halv Åtta Hos Mig. Den tävlingen avgjordes förstås för länge sedan även om den sändes nu så därför hade Barbro möjlighet att resa till Provence och hålla en rolig vinprovning för dem av oss som då och då går på sådana.

Vi är inga direkta vinkonnässörer och är mest med på provningar för att lära oss lite mera om olika viner, druvor och vinodlingsområden och länder. Här träffas också regelbundet ett femtiotal svenskar och har en trevlig vinprovarstund och äter sedan en god lunch tillsammans.

Barbro lät oss prova tre vita och tre röda viner som hon satt samman med sex olika konstnärer, deras ursprung och konst. Väldigt kul! Så här provade vi amerikanska, österrikiska, franska, tyska och italienska viner och fick lära oss mera om Leonardo da Vinci, Gustav Klimt och Claude Monet bland andra.

Ett annorlunda grepp och en kunnig och rolig provningsledare gjorde det här till en trevlig liten lärostund!

Programidén med folk som träffas hemma hos varandra och lagar mat som sedan betygssätts av de olika deltagarna finns också här i Frankrike. Här heter det "Un Diner Presque Parfait" -  en "nästan perfekt middag", och det följer ungefär det svenska upplägget.

 Men här lägger man mera tonvikt också vid dukningen och ett särskilt middagstema plus olika lekinslag som har med själva temat att göra så det är flera delmoment som betygssätts. Fransmännen är överlag också mycket mera kritiska kring måltiden och dess olika delar än vad svenskarna är och lagar dessutom mycket mera komplicerade och avancerade måltider.

Ingen deltagare i  "Un Diner Presque Parfait" får någon en tia i betyg heller! Man har tyvärr också en lika hetsig och jobbig fransk programledare som den gapiga Helge Skoog i Sverige vilket till delar förtar nöjet med att titta men det är tydligen meningen att det ska vara så.
Posted by Picasa

Från ett bilfönster

 
 


Några franska snapshots från bilfönstret. Klickar man på första bilden kan man läsa den här lilla restaurangens matsedel för dagen samt vad man i övrigt erbjuder. Utanför sitter en ensam man på cafédelen och läser morgontidningen medan en, som vanligt, elegant fransyska hastar förbi.

Här finns inga busslinjer så oavsett vart hon ska har hon en bit att gå. På de som alltid sylvassa och mycket höga klackarna man alltid ser här. Plus den svarta klädseln inklusive de svarta strumporna.

Och så förstås det blonderade håret som på något konstigt vis aldrig lyckas se nordiskt blont ut. Antagligen för att de flesta har bruna ögon, mörkare hy än vi riktigt ljushyllta och också mejkar sig på ett annat sätt.
Posted by Picasa