fredag 12 december 2008
Hem till byn
Hemma igen till det egna julfönstret. Med en pytteliten svensk tomte som vaktar huset åt oss.
Det blir skönt att luta sig mot den nyinköpta kudden med den vackraste franska handbroderade hålsömmen. Vissa saker går inte att låta bli att köpa!
Snö i Provence
Hemresan går från den svindlande utsikten mot dalgångarna i Le Castellet på slingriga bergsvägar i vacker eftermiddagssol. Inte enbart Sverige har solbelysta tallar!
Och titta på berget längst bort. Där ligger det faktiskt snö! Det var en kall dag också, plus tre grader och kallt om både händer och nästipp!
Sluthandlat
Följ med och handla julklappar!
Istället för att böka och knöka efter julklappar i de stora varuhusen eller i det fullkomligt enorma köpcenterområde som heter Grand Var, så åker vi till Le Castellet.
Det är en liten "village medéviale", en medeltidsby, som ligger otroligt vackert - högt upp med utsikt över dalar och berg.
Själva byn är också pittoresk med slingrande gränder och valv. På somrarna går det inte att ta sig hit, det är smockat med folk. Lite av en turistfälla är det, byn har många små butiker där man säljer allt från lavendel i alla former, olivoljor, ljus, tvålar, dukar i provencalska färger. Och så gul/grön och orange keramik förstås.
Men det finns också små rara butiker med det vackraste vita broderier, utsökta juldekorationer, presentförpackningar som doftar kanel och nejlika.
Ganska fullt med folk var det, svårt att välja bland allt utbud. Det blev mest bilder från de fina fönsterutsmyckningarna - både de i affärerna och de privata. Titta själva på nästa bildserie!
torsdag 11 december 2008
Fransk anknytning
Jag tycker hon är fin, drottning Silvia. Hon ser likadan ut år efter år medan kungen börjar se ut som alla andra franskättlade Bernadotter när de blir äldre. Undrar vad hemligheten är?
Och vad talar vackra kronprinsessan för språk med Nice-sonen, litteraturpristagaren Leclézio? Förhoppningsvis franska.
För sig som den prinsessa hon är gör hon iallafall!
Etiketter:
Drottning Silvia,
Kronprinsessan Victoria,
Leclézio
Flera Nobelintervjuer
Här uttalar sig hustrun till kemipristagaren. (Eller om det var medicin eller fysik..) Strunt detsamma, såna män är nog generellt inte så lätta att vara hustru till.
Jag tror hon har rätt. :-) Och det finns väl fler kvinnor än just nobelpristagarhustrur som då och då skulle kunna säga samma sak.
Och mannen nedanför - vet inte vem det är men någon liten japan som det tydligen var många av i år som försöker sno åt sig äran på nåt sätt. Vaddå räknas som japan?
Kul det blir när kommentarerna hamnar lösryckta på skärmen!
Nobelpris i ekonomi
Sitter man som jag i södra Frankrike utan TV Europa och alla andra uppkopplingsmöjligheter får man kolla den stora Nobelfesten på datorskärmen.
Det går utmärkt, hela festen sändes "live" och det som först blev en hemlängtansstund gick snart över i förtjusning över att tekniken ger möjlighet att följa evenemanget i realtid.
Bilderna blir dock därefter men det här fastnade på linsen när ekonomipristagaren intervjuades om hur han själv agerar utifrån den nuvarande krisen.
Att spara, att göra investeringar med låg risk tänker han sig. Han ska det säkra för det osäkra (bör väl vara FÖRE) och så söker han och väntar på sina investeringstillfällen.
Jaha. Och för dessa komplicerade och djupsinniga resonemang får man Nobelpris??
onsdag 10 december 2008
Prinsens målning
Det kunde lika gärna varit här i Provence. Det lavendelblå ljuset, träddungen. Och så ljuset från ovan. Vet inte om Prins Eugen som målat altartavlan i Kiruna kyrka någonsin var härnere och lät sig förtrollas av det här speciella ljuset. Många av hans samtida var ju här, man ser att detta är konst från förra sekelskiftet. De franska influenserna finns där - i kyrkan längst upp i norr!
Mycket vackert är det. Klicka och njut!
Och på bilden längst ner står min farmors pappa, överingenjören tillsammans med kyrkans arkitekt. Också detta bygge var under hans överinseende. Bild av Borg Mesch. Förstås.
Etiketter:
Altartavla,
Kiruna kyrka,
Prins Eugen,
sekelskiftesmåleri
Kyrkobygge i norr
Kiruna kyrka invigs den 12 december 1912. Ganska exakt, i övermorgon, för 96 år sedan. På bilden ser man några honoratiores; Zorn, Prins Eugen som målat altartavlan, Albert Engström.
Lundbohm hade ett stort nätverk och många "pipole" som man kallar kändisar här i Frankrike besökte Kiruna under den här tiden.
Och längst ner är dom som byggde mästerverket!
Och bilderna är Borg Mesch förstås! Avfotograferade från jättefin bok om honom.
Ett mästerverk
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)