söndag 24 mars 2013

Sydfranska husutsmyckningar

 
 
 


Här i Provence är man särskilt förtjust i att dekorera sina hus med olika sorters "muralmålningar". I en del byar och städer är vart och vartannat hus försett med olika bilder av händelser som hänt i byn eller som har med ortens historia att göra (i vår by är kyrkans yttervägg försedd med en jättemålning av Ludvig den fjortondes besök på sextonhundratalet och olivkooperativet visar en fransk olivodlare med sin åsna framför vagnen),

Här i orten Carcès har man målat ett blåregn i sin kruka på en husfasad och smyckat restaurangen "La Cabro d'Or" med en gyllene getabock av druvklasar. Klicka på den fina bilden och se så fint det är gjort!!

Ännu mera illusoriskt blir det när vi passerar ålderdomshemmet i stan. "Lou Grand Oustaou de Carce" står det ovanför ingången, den som är försedd med målning av en obefintlig balkong i trompe l'oeuil (lura ögat-teknik). Klicka på den bilden också så syns det att alla fönster också de har lurendrejerifönsterluckor och fejkade ornament över själva fönstren.

Himla fint är det och tänk så trist fasaden varit utan de här målningarna. Vad Cabro och Oustaou kan tänkas betyda får franskkunniga läsare gärna gissa på. Ålderdomshemmets namn är på provencalska och betyder något i stil med "den/det stora xx i Carcès" och cabro kan väl knappast betyda något annat än get? Här i getostens förlovade land!
Posted by Picasa

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dina vackra bilder har glatt mig när längtan till Frankrike blivit alltför svår. Jag har inte känt behov av att kommentera, men nu gör jag väl det för andra gången idag då :-) Cabro måste ju vara chèvre, men oustaou är ju lite svårare. Kan det vara maison kanske? /Kerstin

Musikanta sa...

Underbara hus. Jag blev lurad innan jag klickade - tyckte kanske att den var VÄLDIGT rent och tjusigt, fasaden alltså!
Geten är helt i stil med Guiseppe Arcimboldo. Ska tänka på fasaderna nästa gång vi reser till Provence.