söndag 24 mars 2013

Vin och konst

 


Känner ni igen kvinnan på undre bilden? Det är Barbro Bergstedt, vinnare av veckans Halv Åtta Hos Mig. Den tävlingen avgjordes förstås för länge sedan även om den sändes nu så därför hade Barbro möjlighet att resa till Provence och hålla en rolig vinprovning för dem av oss som då och då går på sådana.

Vi är inga direkta vinkonnässörer och är mest med på provningar för att lära oss lite mera om olika viner, druvor och vinodlingsområden och länder. Här träffas också regelbundet ett femtiotal svenskar och har en trevlig vinprovarstund och äter sedan en god lunch tillsammans.

Barbro lät oss prova tre vita och tre röda viner som hon satt samman med sex olika konstnärer, deras ursprung och konst. Väldigt kul! Så här provade vi amerikanska, österrikiska, franska, tyska och italienska viner och fick lära oss mera om Leonardo da Vinci, Gustav Klimt och Claude Monet bland andra.

Ett annorlunda grepp och en kunnig och rolig provningsledare gjorde det här till en trevlig liten lärostund!

Programidén med folk som träffas hemma hos varandra och lagar mat som sedan betygssätts av de olika deltagarna finns också här i Frankrike. Här heter det "Un Diner Presque Parfait" -  en "nästan perfekt middag", och det följer ungefär det svenska upplägget.

 Men här lägger man mera tonvikt också vid dukningen och ett särskilt middagstema plus olika lekinslag som har med själva temat att göra så det är flera delmoment som betygssätts. Fransmännen är överlag också mycket mera kritiska kring måltiden och dess olika delar än vad svenskarna är och lagar dessutom mycket mera komplicerade och avancerade måltider.

Ingen deltagare i  "Un Diner Presque Parfait" får någon en tia i betyg heller! Man har tyvärr också en lika hetsig och jobbig fransk programledare som den gapiga Helge Skoog i Sverige vilket till delar förtar nöjet med att titta men det är tydligen meningen att det ska vara så.
Posted by Picasa

Inga kommentarer: