lördag 30 mars 2013

Fransk Påsk

 


Här är mannen för vars skull vi firar påsk. Och, som många har  berättat om på bloggar och andra ställen, vi i Sverige var förr och inte för så länge sedan tvungna att hedra själva korsfästelsedagen genom inte göra någonting. Många vittnar om att det ända in på 1970-talet var en helt tyst dag - ingen radio - kanske bara med sorgemusik i så fall - inga besök, inga lekar med kompisar, en mycket lång och tråkig dag - långfredagen. Usch, jag minns den där årets tråkigaste dag också.

Det där har ju ändrats men det som för oss som invandrade "fransmän" förvånar oss mest i detta katolska land är att man intge "helgar" den här dagen alls här. Här kommer inga påskkärringar på skärtorsdagen och alla arbetar som vanligt på långfredagen - det är inte en särskilt märkvärdig dag alls.

Inte ens idag, påskafton, som är en så stor helgdag hos oss i Sverige med släktbesök och påskbufféer som nästan är i klasss med julmaten uppmärksammas särskilt här. Jo, det säljs chokladägg  och tyskinspirerade chokladharar (inga papperspåskägg så som vi är vana vid) och det står Joyeuses Paques överallt men det är definitivt inte samma hausse som i Sverige.

Själva påskfirandet är i morgon, på påskdagen och eftersom det är en söndag är det en stor mat- och familjetillställning. Med ägg (gärna vaktelditon om det ska vara fint) och också lamm förstås och goda efterrätter och choklad. Men inte mera märkvärdigt än så. Fastlagsris och annat konstigt har man inte, möjligen lite gula blommor.

På måndag, annandag påsk är alla lediga däremot. Så det är en kort påskhelg här och kanske har kyrkan lite fler ceremonier som vi inte vet något om, säkert processioner eller liknande. Här är iallafall en bild från franska Jehovas Vittnes tidning som låg i brevlådan häromdagen. Han ser inte särskilt fransk ut - teckningsmanéren härstammar från USA tycker jag. Men den som vill pröva sin franska kan ju läsa texten - det är bara att klicka på bilderna så syns texen bättre!'


Själva behåller vi de svenska traditionerna. Igår åt vi långredagsmiddag med det mjällaste ekologiska dilamm, specialbeställt från den lokale slaktaren, potatisgratäng med mängder med vitlök och ett underbart gott Bandolrödvin. Den här sortens lammstek finns bara inte i Sverige!

Och ikväll är det knytispåskbuffé med venska grannarna i området som alla är nere över påsken. Det blir  sill, svensk nubbe, gubbröra, mera lammstek med potatisgratäng och allehand andra godsaker. Vi har lika roligt som på midsommaraftnarna med våra svenska mattraditioner!

Glad och god Påsk tillönskas familjen, vännerna och alla andra bloggläsare från den sydfranska byn där vi för närvarande har 19 grader, ganska kraftiga vindar men sol från en blå himmel!
Posted by Picasa

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, en Glad Påsk till er också! hälsar vi som just har kommit hem efter en delikat påskbuffé på hotell Tylösand!

Elisabeth sa...

Varmare hos er idag - hos oss har det blåst snålt och småregnat! men påsklunch med svenska bygrannarna är lika trevligt ändå!