måndag 9 februari 2009

Valpbus och trädgårdsprat


Det gick snabbt att upptäcka trädgården. Tack Dessi för att du hjälper till att dra upp ogräs, men nej tack!

Vi har en terrasserad sluttningstomt och det stod inte på förrän hon var på väg ner mot hussen som idag har blåst eklöv från syntmattan. (Det är behändig skötsel, går fort och man behöver varken kratta, klippa eller vattna).

Härnere komposterar man inte heller på samma sätt som i Sverige. Löven samlas ihop i särskilda plastsäckar, annat trädgårdsavfall likaså. Det hela stuvas in i bilen och sen får man köra till ett "dechetterie" - avfallsanläggningen i grannbyn. Har nog berättat om det förut men något märkligt är det att också lämna trädgårdsavfall där. Tycker vi som är vana att elda eller lägga i kompost.

Den lilla pompomsvansen går i ett när man för första gången får beträda den mark där områdets katter gärna kliver och gör både det ena och det andra. Få se hur det blir med det framöver!

Undrar ni över de svarta slangarna som slingrar sig i rabatten? Det ser man här överallt, både i offentliga och i privata trädgårdar. Det är "arrosage automatique", automatisk bevattning. Metervis lägger man ut de här slangarna, lägger dem i slingor och runt växter, kopplar ihop dem när växterna vinklar sig med fiffiga fördelningsmanicker. Sticker sen hål i dem och petar i ett litet gult munstycke som man riktar mot rosen, lavendeln eller rosmarinbusken som vi har planterat. För varje viktig växt, ett gult munstycke.

Under den torra tiden går sedan bevattningen på enligt timer, en gång per dygn under en halvtimme. Nåde den som inte byter batteri på sin timer, svenska grannarna råkade ut för det i somras och det var bara att byta dyrbara stora växter i krukorna på balkongen.

Just nu är det mest vått och riktigt indränkt efter den senaste tidens skyfall och eviga regn. Men om några månader kommer "ökenhettan" och torkan och då är det nödvändigt med de här svarta slingorna i trädgårdarna.
Tack och lov har vi för första gången i livet en inhägnad trädgård. Hussen ska förstås kolla eventuella smithål innan hon släpps helt lös. Det blir nog först om ett tag men det här är också ett av skälen till att vi nu skaffade hund. Under förutsättning att hon inte tuggar i sig gräsmattan blir det helt perfekt att rumstera runt i ett eget grönt rum utan löplinor och annat som hindrar.

Bra hundliv tror vi hon får. Det känns som om hon redan känner det på sig med tanke på alla pussar vi får, alla glada svansviftningar och roligt cirkusbus med leksaker och annat.

Liten bildgåta för den som är trädgårdsroad: vad är det för en liljeväxt bakom Dessi på första bilden? Den har överlevt vintern i sin kruka och nu väntar vi på att den ska visa sitt rätta jag längre fram i vår. Vackert blå. Och med ett "kontinent"-alt namn för att försöka härma Oldsberg.

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Jag ser ingen bild på det här inlägget, men försöker föreställa mig hur det är ..-)

Har läst tre inlägg på raken och längtar tills den jag blir återigen blir hundägare.

Suzesan sa...

Likadant för mig jag ser inga bilder just här. En liten ruta med ett kryss. "Öppna bild" funkade inte heller. Måste ha blivit nåt knas:)Bloggerknas.
Ja jag får också försöka tänka ut hur det kan vara dårå. Tills vidare*ler*
Kram
Susanne