söndag 8 februari 2009

Dessi-inspektion med vårlunch


Nu kommer goda vännerna från Hyères, vår närmaste stad vid havet. Klart de måste inspektera nya familjemedlemmen.

Och Dessi låter sig beundras, hållas och kramas.

Vi har dukat fram en vårlig lunch med skandinavisk touch som synes: lax, fiskpaté och goda svenska räkor på burk, medförda från Sverige. Vi har som tillbehör dels gravlaxsås, inköpt på IKEA i Toulon, dels de goda provencalska vitlöksrörorna inklusive rouille som är extra god, lite rödaktig i tonen och starkare, jag tror av chilipeppar. Den används oftast till de goda sydfranska fisksopporna, inte de med mycket fisk och skaldjur i utan tunn soppa med bröd och just rouille till.

Till detta dricks - mitt på dagen bevars, fast idag är det ju söndag och inte onsdag - ett gott rosévin och vi avslutar sen med goda ostar och till det ett lika gott rött vin. Från vingården där man äter söndagmiddagar i flera timmar.

Under hela måltiden visar Dessi upp sitt register. Alla leksakerna dras fram, hon hoppar och studsar och leker med sina nallar, kossan och en nyfunnen grön boll med snöre.

Vi har inte gett henne alla leksakerna än utan hon får en i taget. Men nu är hon så kaxig att hon ger sig på att leta själv och fiskar upp dem från den lilla korgen där vi lagt hennes saker.

Till alla i det snöiga Sverige önskar vi snar vår. Här har dagen varit solig men faktiskt ganska kylig. Nordliga vindar men ändå sol och ljusa dagar efter allt regn.

Nu säger alla att en sån här vinter har man då ALDRIG varit med om med så mycket regn. Nej, vi vet ju fortfarande inte, våra referensramar sträcker sig till denna vinter som mera känns som vår.

Posted by Picasa

5 kommentarer:

Elisabet. sa...

Om du bara visste, hur kul jag tycker det är att läsa om er vardag i Frankrike!

Och så dubbelklickar jag på bilden av mat-fatet och blir hungrig, nästan så snålvattnet rinner.

Ert liv är så annorlunda mot för mitt eget ..., kanske det är därför jag finner det så intressant?

Tack som berättar och visar bilder.

Christina sa...

Mums vad det där såg gott ut då!

Och man riktigt ser hur förtjusta vännerna blir i den lilla rufsan, och hur stolt detta gör husse :D

Monet sa...

Till Elisabet och Christina: ja, just så var det - de blev förtjusta. Och lunchen var god - det var lika gott som det ser ut på bilden.

Och visst har vi det bra och lever ett annorlunda liv än kanske det som levs i Striberg eller Ystad.

Men vi har många olika sorters svenska liv bakom oss också och tycker därför det är lika roligt att läsa och se hur vardagen ser ut för er när vi nu bor 300 mil därifrån.

Ingens liv är förstås bättre än någon annans. Bara just nu annorlunda kanske.

Anonym sa...

Ja, det var en riktigt härlig vårtallrik. Jag längtar efter våren nu så jag kroknar!

Rouille används med fördel även till potatis och så gör jag en smarrig röra till lax av den med lätt creme fraiche, äppel- och smörgåsgurktärningar, citronpeppar och dill. Smarr!

Monet sa...

Tack Mira för rouille-tipset. Ska definitivt pröva det!