tisdag 3 februari 2009

SOLDES!! Fransk REA


Nu är det rea i Frankrike. Inte vet jag om de har mellandagsrea som i Sverige, vi var inte här då. Men nu är det SOLDES överallt. Minus, 20, 30, 40 och upp till 70%!!

Klart man måste kolla då. Här, först ut, är danska Karin i julklappsbyn le Castellet. Den fina där vi köper dukar, kuddöverdrag, tvålar, kryddor och annat provencalskt. Och nu är vi här för att byta gardiner som Syster T har köpt och som inte stämde med de svenska måtten hemma.

Nu tycker vi att vi känner Karin. Vi har varit i hennes butik många gånger och det är alltid ett glatt danskt "Hajj", som möter oss. Karin är gift med en fransman och har bott mer än halva livet i Frankrike.

Vi enas om att det är olika för olika skandinaver att bo härnere. Karin arbetar hårt och är ständigt i sin butik. Nyss kom hon från en mässa i Paris. Hon är, som många fransmän, kritiska till sakers rådande tillstånd i Frankrike. Hon måste betala höga skatter som egenföretagare, regleringarna kring småföretagande verkar vara lika besvärliga som i Sverige och hon tycker att fransmännen generellt under senare år har blivit alltmer klagande, surmulna och inte längre lika glada och "italienska" som de var när hon flyttade hit. Danskarna är numera gladare än fransmännen, om detta är hon helt övertygad.

Hur kan man bemöta det? Hon vet ju vad hon talar om, har bott här så länge - vi är nyss inflyttade. Men jo, hon håller med; som pensionister som det heter på danska, inser hon att vi har det bra här. Låg skatt, fria dagar, underbar natur och mycket att upptäcka. Själv står hon oförtröttligt i sin boutique dagarna igenom och ropar glatt till alla som kommer: "Bonjour messieurs-dames, säg bara till om ni vill ha hjälp." Fast på franska förstås.

Sådär gör alla franska butiksinnehavare. Man säger goddag till varenda kotte och en del börjar genast sälja på en det ena och det andra och man får lära sig att säga att man vill titta runt lite först. Men går man sen ut är det Adjö, god fortsättning på eftermiddagen och ha en bra (fransk dag). Och kom snart tillbaka, önskar man ibland också.
Karin har en jättefin butik med underbara inredningsdetaljer och god blick för det vackra. Här säger hon speciellt Hajj till Syster T som hon "oensker snart velkommen tilbage!"

Och vi enas om en sak: när man kommer "hem" till Provence, då upptäcker man en sak, både när man startat från Paris och Sverige.

"Det er lyset", säger Karin. "Det er merkverdig, men når du kommer hjem så er det der. Det vidunderlige, spesielle lyset hernede!"

Just så, som Elisabet brukar skriva.
Posted by Picasa

3 kommentarer:

Elisabet. sa...

Vilken underbar affär det verkar vara!

Och själv tycker jag att myten om det danska gemytet är betydligt överdrivet ..-)

I alla fall i Köpenhamn.

Anonym sa...

Åh, vad roligt att hon hälsar! Gör detsamma tillbaka och säg att jag aldrig kommer glömma hennes vackra affär och goda smak vad gäller urvalet av varor! Har fortfarande hennes visitkort kvar, man vet aldrig var det slutar... TACK för hjälpen med gardinerna, nu längtar vi efter post med "Par avion"lapp på!
Kram

Kesu sa...

Åh, vad det är trist när man är långsam med att gå in och bara kan ställa sig i kommentarkön och säga vad alla andra redan sagt. :) Vilken läcker butik! Hoppas och tror att hennes grejer går hem hos fransmännen.