lördag 2 februari 2013

Svensk-fransk lördagkväll. Och så lite gula citroner

 
 
 


Nästan som i Sverige har vi det numera på kvällarna eftersom vi alltsom oftast kopplar in vår Sling-tv. Så igår var det På Spåret och Skavlan för oss också. Tillsammans med världens största och mest fullmatade krabba - helt underbart god!!

Idag har vi ett otroligt blåsväder men solen skiner och det är vår i luften. Maken har kontrollerat en av de svenska grannarnas terrassväxter och konstaterar att allt är som det ska och att citronerna (eller är det kanske mandariner?) också klarar den provencalska vintern utomhus.
Posted by Picasa

3 kommentarer:

Elisabet. sa...

Inte är det underligt att man i Malmö, t.ex. på Rosengård, ser paraboler precis överallt, på alla balkonger .., där människor från andra delar av världen tar in sina "egna kanaler".


Alla gör vi nästan likadant.

Och min syster och hennes man i Australien umgås nästan enbart med andra utflyttade svenskar, precis som pv:s föräldrar när dom hade lägenhet i Spanien.

Fullt logiskt för mig.

Freedomtravel sa...

Mmm, ser gott ut med krabba! Brukar mest bli på hösten här, irlänska krabbor...

Monet sa...

Elisabet: jag har givit efter, nu efter mer än fyra år härnere. Jag har själv inga problem alls med de franska tv-programmen. De är bra, intressanta och jättenyttiga för språket som jag inte får tillräcklig träning i som det är nu.

Men det är inte roligt för maken. Han hänger hyfsat med i nyhetsprogram och liknande men inte i filmer, debattprogram eller natur- eller vetenskapsditon eller vad det nu kan vara.

Så vi har löst det genom att köpa in ett antal svenska videos (hutlöst dyrt med frakt och allt) och kikar då och då på det på kvällarna. Mycket Ystad och Wallander blir det!!

Men nu kan vi se (också för en bra slant, gratis är det inte) ett antal svenska program via ny teknik och det blir roligare för oss bägge. Men min franska blir lidande och jag tror att det är precis samma sak för alla andra invandrare - man får inte tillräckligt med daglig språkdos helt enkelt.

Det märks här också - vissa svenskar umgås enbart med andra svenskar och det bildas de berömda "kolonierna". Som kan vara hur trevliga som helst men man ska inte inbilla sig att man lär sig något som helst om det land man lever i om man inte kan läsa en tidning, följa ett nyhetsprogram etc.

Det blir också mycket onödig irritation och uppstår lätt myter kring just otrevliga och nonchalanta fransmän som i grunden handlar om att man inte förstår varandra. Min gamla käpphäst om språket som viktigaste kommunikationsform du vet!

Freedom: ja, vi åt krabba efter kräftorna i Sverige. Men här hittade vi detta fullmatade ex nu. Mums var det!