måndag 28 januari 2013

Fransk begravningsentreprenör och några vackra ord på vägen

 
 


Vi har varit på söndagsutflykt till den trevliga orten St. Maximin La Sainte Baume, ett par mil norr om oss. Dit åker vi på slingriga vägar genom nästan oändliga vinlandskap, kantade med höga, vackra berg. Vi ska på vinprovarmässa - ett årligt återkommande arrangemang med helgonprocession och hyllning till vinet som odlas och flödar överallt här i Provence. Ett 60-tal utställare erbjuder provsmakning i klosterträdgården intill stadens pampiga basilika. Mer om detta i annat bildreportage.

På väg tillbaka från evenemanget till den helt franskt olagligt parkerade bilen går vi förbi denna begravningsbyrå. Pompes Funèbres är det märkliga franska uttrycket för detta. Notera skylten i sina regnbågsfärger, dessutom upplyst nattetid. Skulle våra svenska sobra begravningsbyråer ens drömma om att använda en skylt av det här slaget?

Annar skiljer det sig nog inte så mycket när det gäller tjänsteutbudet. Här får man hjälp med att ordna  begravning (organisation funérailles), med kremering (crémation), liktransport (transport corps) och med motsvarigheten till Vita Arkivet (contrats obséques).

I skyltfönstret finns uppsättningar av konstgjorda gravbuketter som är mycket vanligt här. Ofta har man också porslinsbuketter som förstås är mycket tåligare. Och så har man ställt upp en pappfigur av "Le petit prince", den Lille Prinsen, av Antoine de St. Exupéry, piloten och författaren till denna klassiska barnbok. Det är en vacker text som är citerad:

On ne voit bien qu'avec le coeur; l'essentiel est invisible pour les yeux
ungefär
Man ser bäst med sitt hjärta; det viktigaste är osynligt för ögonen
Jag ler åt den lille prinsens tänkvärda ord i skyltfönstret och tycker det är ett av dagens viktigaste budskap att just ta till sitt hjärta.
Posted by Picasa

2 kommentarer:

Bloggblad sa...

Intressant med firandet av vinet... så främmande för kyrkan här!

Jag undrar ju varför vitt och svart är förknippat med döden... tänk om det är regnbågsfärgat ljus i himlen?

Musikanta sa...

Ska bli spännande att se bilder från basilikan och helgonprocessionen.

Nej, det finns nog inte någon svensk begravningsbyrå som skulle våga skylta så. För övrigt kan man inte använda regnbågsfärger till någonting annat numera än som symbol för gay-rörelsen tyvärr. Vårt gamla ärevördig Bifrostsällskap för damer har ju regnbågen som symbol - och det är inte så populärt idag...
Kram