fredag 1 februari 2013

Vinmässa i St. Maximin La Sainte Baume

 
 
 
 
 
 


Vi åker till vinmässa i St. Maximin, orten med en fantastisk basilika (som förtjänar ett eget kapitel och nog har fått det här på bloggen tidigare). Här finns bl.a Maria Magdalenas kranium i en krypta och hela orten med sin omgivning är historiskt sett som tagen ur "DaVinci-koden".

Här anordnas nu vinmässa i anslutning till basilikan och det närliggande "couvent", klosterbyggnaden med sin vackra innergård. Ett sextiotal vinproducenter från närliggande områden ställer ut och erbjuder "dégustation", provsmakningar. För det ändamålet köper man sig lämpligast ett vackert vinglas att hänga om halsen och sen är det bara att vandra runt och smaka och lyssna till vingårdsägarna som berättar om sina olika viner, vilka druvor man använt, vilket sorts  "terroir", dvs jordmån de vuxit i, vilka smaker man kan förvänta sig och till vilken sorts maträtter man rekommenderar de olika vinerna.

Eftersom vi är i rosévinets förlovade land är det förstås i första hand den sortens vin som framhävs även om det här produceras riktigt goda rödviner också.

Här är massor med folk och ibland riktig trängsel framför de olika utställarna. Vi hittar vår "egen" vingård, den där vi tillbringat så många trevliga lunchstunder och där jag också ställt ut mina tavlor i deras vinkällare. Vi hittar också Ingvar Kamprads vingård, La Navicelle som producerar väl så gott vin som några andra.

Tidigare på morgonen har man haft procession och mässa med och för St. Vincent - om det är ett särskilt vinhelgon vet jag inte men säkert är att han håller ett vakande öga över den goda vinproduktionen.
Posted by Picasa

1 kommentar:

Inger sa...

Jag visste inte att IKEA hade vingård. Snart får man kanske se det i butiken, rödvinet "DRICKA", endast 25 kr.
Där är fint, i klostret.