söndag 3 februari 2013

Gatupromenad i St. Maximin

 
 
 


Förra helgen var vi på vinmässa i staden St. Maximin. Mycket hinner man med att registrera när man går på gator man inte så ofta vandrar på. Här är vi på väg mot den stora basilikan och hittar i ett gathörn en skylt med general de Gaulles upprop till franska folket från London i juni 1940. Det berömda radiotalet börjar: "Till alla fransmän. Frankrike har förlorat ett slag. Men Frankrike har inte förlorat kriget" ( Bilden är klickbar för den som vill träna sin franska).

Uppropet avslutas med en appell att ansluta sig till honom för att tillsammans rädda fosterlandet och med ett Vive la France, Leve Frankrike, det som man hör i alla offentliga sammanhang här.

Exempel på klädmode får man dels genom den äldre kvinnan med långt utslaget hår och långa kläder som kommer mot oss på gatan. Ingen lyfter ens på ögonbrynet över klädseln, den anses vara helt normal.

För oss långa och rundhyllta skandinaver är det bara fönstershopping som gäller när det handlar om kläder. Här kan vi inte ens räkna med att hitta något som passar i storlek, allt är storlek 36, möjligen en fransk 38. Helt omöjligt att få på sig. Men inspireras kan man ju!
Posted by Picasa

2 kommentarer:

Elisabeth sa...

Ingen kan väl bära upp de mest fantastiska kreationer med en sådan elegans som en fransyska, oavsett ålder!
Vårlikt, med svenska mått mätt, har vi haft även häruppe i helgen - framförallt är det ljuset som äntligen återvänt med besked!

Monet sa...

Elisabeth: håller helt med. Många ser ju likadan ut här också, precis som överallt annars. Svartklädda i skinn och med tjocka dunjackor med kapuschong med pälskant.

Men många går också sin egen väg och bär en slags elegans i vardagen som jag tycker man ser för sällan i Sverige. Man vågar helt enkelt.

Skönt att ljuset kommer tillbaka till dig!!