söndag 17 februari 2013

Nu blir det provencalskt!!

 
 
 
 


Vi bestämmer oss för att göra ytterligare en utflykt. Det var länge sen vi åkte runt i vårt närområde och det känns både roligt och viktigt att passa på att lära sig så mycket vi kan medan vi bor här.

Mer eller mindre av en slump ramlar jag över ett "maison d'hôtes" i orten La Cadière d'Azur, cirka fyra mil från oss. Byn har samma historia som de flesta här ikring men är känd för sitt fantastiska läge med underbar utsikt och också som en "ville de caractère". Vi kan byn ganska väl, min dotters franska familj har semesterhus här och mitt yngsta barnbarn döptes i kyrkan här i somras.

Det finns olika uttryck för den franska typen av "bed&breakfast". Ibland heter det "gîtes", ibland "chambres d'hôtes", ibland som nu "maison d'hôtes". Gemensam nämnare är att man inte har så många rum, att de ofta ligger insprängda i själva huvudbyggnaden som ofta är en större privatvilla där värdfamiljen också bor. Det blir alltså gemytligt, familjärt och privat på ett sätt man aldrig uppnår på hotell.

Det är "off season" i Provence så man kan aldrig veta vad som är öpppet eller inte. Men här svarar en mycket trevlig Madame och säger att vi är så välkomna att tillbringa en natt hos dem. Vill vi också äta middag på kvällen? Och det vill vi ju.

Vi anländer vid pass kl. 1730 på tidiga kvällen. Och möts av ett helt fantastiskt hus. Jag har massor med bilder och tänkte förmedla de flesta här på bloggen till alla mina frankofila vänners förhoppningsvisa förnöjelse.

För mera Provence än så här blir det inte.

I vackert kvällsljus ser vi från terrassen ut mot poolen och i bakgrunden de blå bergen. Dessi hittar två katter att förlusta sig med och själva bjuds vi direkt på ett glas rosé och ombeds slå oss ned i soffan framför öppna spisen för att ta vår apéro innan man tycker att vi ska ta en liten tur i trädgården innan det blir mörkt.

Vi har bott på "chambre d'hôte" tidigare men redan nu anar vi att det här kommer att bli något alldeles extra.
Posted by Picasa

3 kommentarer:

Elisabet. sa...

Bilden med poolen gör mig galen av längtan ..., å, det hade fått vara hur kallt som helst i vattnet, så hade jag velat dyka i och simma länge, länge!

Svindelvackert!

cruella sa...

Medan ni bor? Det låter nästan som ni funderar i tillfälliga termer, men inte funderar ni väl på att flytta?

Monet sa...

Elisabet: jag förstår dig. Men jag kände inte ens på poolvattnet, här badar bara "galningar" så här års:-)

Cruella: nej, det är klart att vi inte ska flytta. Jag menar mest att ibland glömmer vi bort att känna efter att vi måste utnyttja tiden att åka runt mera i vårt närområde och utforska det.

Ibland blir det lätt lite för mycket vardagsliv och härnere kan man använda en livstid för att hitta nya spännande smultronställen.