torsdag 20 september 2012

Sverigevistelsen. Sommarens höjdpunkt: surströmming och kräftorVi packar in oss i husbilen igen och kör en bit i Roslagslandskapet, närmare bestämt till den vackra skärgårdsbyn Refsnäs där bästisen sedan konstkoleåren på 60-talet, A bor tillsammans med make B. Här kan vi också parkera och stannar över två nätter för att begå en mångårig tradition om än lite tidigt på året.

Herrarna äter sedan snart 15 år surströmming och är barnsligt förtjusta över de här slemmiga och illaluktande jästa fiskarna. De sitter som alltid en bit för sig. A och jag äter en fantastiskt god förrätt: en räkpastej, rullad i krossade ostbågar och när männen senär klara med sitt läbbiga värv och vi vant oss en stund vid hur de luktar så blir det gemensam kräftförtäring. Åh, det är gott. Det är Sverige i ett nötskal och också här sitter vi vid havskanten och både hör och ser vattnet. Nära Kapellskär är vi.

Se så vackert och typisk skärgårdshus de bor i, renoverat från fallfärdigt till ett fantastiskt året-runt-boende i en levande skärgårdsby. Tack snälla för att vi hjälps åt att hålla traditionerna levande trots många mils avstånd numera!

Inga kommentarer: