lördag 29 september 2012

Ögonblicksbilder från närmaste staden. Hyères les Palmiers


Cirka tre mil från vår by ligger närmaste större stad. Hyères les Palmiers, eller bara Hyères (uttalas "iijäär") som den kallas. Det är en vacker stad, numera främst känd för alla sina palmer som det verkligen finns gott om. Staden har också en annan historia men mer om det en annan gång.

Den ligger vid havet men här befinner vi oss på en av de mindre gatorna i centrum. Det är 35 grader varmt, vi är på väg till en av de många doktorerna och passerar en husfasad där tvätten torkas i fönstren som vanligt. Jag funderar och kikar över vad fransmännen har för böcker på sina nattygsbord och kollar i bokhandelsfönstret. Jag känner inte igen en enda författare eller en enda titel.

En bit ner på gatan ser vi ännu ett exempel på typisk fransk parkering. Trots hot om bortforsling står ändå en bil parkerad just bredvid parkeringsförbudsskylten. Att det troligen är en bilskolebil gör det hela ännu roligare. I lokalen strax bredvid står skylten: Recuperation de points.

Obegripligt för den som inte vet att franska körkort numera är belagda med en slags poängskala som börjar med tio fräscha poäng. För varje trafikförseelse man gör sig skyldig till blir man av med ett eller flera poäng, beroende på hur svår försyndelsen har varit. Kommer man för långt ner på skalan riskerar man att bli av med hela körkortet och får då ta om det.

Tydligen kan man också i tid återvinna poäng men hur det går till vet jag inte. Troligen genom att både köra och ta teoretiska prov. Än så länge och faktiskt fram till 2018 har vi svenska körkort och hur man ska kunna dra poäng från dem förstår jag inte. Skulle vi tappa våra körkort eller bli av med dem på annat sätt måste man numera ansöka om franska körkort som är en jätteprocedur i sig. Plus att man hamnar i poängsystemet. Så vi håller hårt i dem!

5 kommentarer:

Hanna sa...

Om man som innehavare av ett svenskt körkort gör sig skyldig till en försyndelse som innebär poängförlust, är man skyldig att byta ut sitt svenska körkort mot ett franskt. Detta görs på La Préfecture.

Monet sa...

Hej Hanna. Synd att jag inte kan kommunicera med dig på annat sätt än så här.

För den uppgift du kommer med är synnerligen intressant och berör ett stort antal svenskar härnere. Jag ska skicka frågan vidare till konsulatet i Nice eftersom varken vi eller några andra vi känner har hört talas om detta.

Varifrån kommer dina uppgifter?

Hanna sa...

Jag blev stoppad av en gendarme när jag körde med telefonen i hand. När han bad att få se mitt körkort och såg att det var svenskt förklarade han att jag skulle behöva byta ut det mot ett franskt för att de skulle kunna dra av poäng.

Du hittar stöd för vad han sa här:
http://vosdroits.service-public.fr/F1758.xhtml#N100CE

Situationen löstes på ett mycket franskt sätt: Gendarmen tyckte att det i och med mitt svenska körkort fick lite för stora proportioner och valde att se mellan fingrarna angående min förseelse.

Anonym sa...

Jag tillhör dem som bytt till franskt körkort. Fick starta med 12 p. Körde för fort, böter, avdrag med en poäng. MEN, efter något halvår fick jag meddelande om att eftersom jag inte gjort nya förseelser så fick jag tillbaka min poäng.
Att byta kort när man har det svenska i behåll var inte så svårt. Tror dock att med förlorat svensk körkort är det inte så enkelt..

Sven L

Belar43 sa...

Jag har fått franskt körkort efter att ha förlorat mitt svenska, inga problem, det gick smidigt och "by the book". Det nya var visserligen behäftat med ett fel, men det korrigerades efter påpekande. Startade med 12 poäng, men efter en fortkörning blev jag av med två. Det ska bli spännande att se om/när jag får tillbaka dom. /Bertil