onsdag 10 mars 2010

Sydländskt snökaos

Nu när det verkar töa och droppa och smälta i Sverige rasar det ner snö i södra Europa. Så här har det sett ut på nyheterna ett par dagar nu. De här bilderna är från gränsen mellan Frankrike och Spanien (där det handlade om halvmetern snö i Barcelona!).

Igår och idag var det Corsikas tur. Corsika som alltid toppar ligan med Frankrikes högsta temperaturer ligger nu dolt under enorma snödrivor. Och folket tappar hakan, detta har iallafall de unga människorna inte någonsin varit med om.

Och jag kan inte låta bli att le lite i mjugg. För här körs det i dikena i ett. Lastbilarna förbjuds att köra på motorvägarna och de stackars chaufförerna får sova i sina kalla bilar och tålmodigt vänta. Bilarna slirar helt vansinnigt på de hala vägarna och man ser ju att förarna aldrig kört en bil i sånt här väder. Full gas förstås och så glider allt iväg. Ner i diket, fast i snödrivorna. Man slår ut med händerna uppgivet men också lite förbryllat halvleende - c'est bizarre med denna "météo", detta bisarra väder.

Elen går också förstås, tusentals hushåll är utan ström och man oroar sig för de gamla i de avlägset belägna byarna som man inte kan nå.

Ja, ni vet ju. Som har haft värsta vargavintern i Sverige.

Men det här är nytt att det också kommer så här långt söderöver. Och så här års. I vår lilla by har vi haft tendens till lite flingor i luften men inte mer. Men bara några mil norr om oss så snöar det också. Det är kallt för både oss och våra påskliljor och det är inte tal om att sitta i solstolen - vi har grå himmel och kyliga vindar och flera av växterna i trädgården har dött vinterdöden.

Och fransmännen säger, precis som svenskarna: Nu är vi faktiskt trötta på det här. Vi vill ha VÅR!! 
 
 
 
Posted by Picasa

5 kommentarer:

Elisabet sa...

Ja, vem vill inte ha vår! Men den kommer säkert med stormsteg.

På måndag.

Då jag börjar arbeta .-)

Mira sa...

Och ni tog väl inte med er dubbdäcken när ni flyttade? Tänk att kunna glida förbi alla stackars dikesbesökare, med van ratt och säkra hjul...

Hur som. Kör försiktigt när ni ska ut!

Ninna sa...

Kommer ihåg en resa till Kreta för dryga tjugotalet år sedan. När vi gick in för landning, vad såg vi - berg med snö på - i början på maj.

Elisabet sa...

Hur har ni det idag, torsdag ..?

Fortfarande snökaos?

Gråväder i landet Halland, i alla fall här vid havet.

Monet sa...

Elisabet: det blir väl härligt att du kommer med våren till Ystad på måndag. Tar du tillbaka soffan Ektorp? :-)

Mira: nej, inga dubbdäck är med. Vanliga vinterdäck dock. Vi kör ju oftast till Sverige och man får inte köra med dubbar i Tyskland.

Här sätter man på kedjor istället, precis som vid den värsta alpkörning. Men jag är bara glad att slippa allt som har med snö och bilkörning att göra! Och just hos oss slipper vi.

Ninna: jag vet, det ser helkonstigt ut med palmer och snö t.ex.

Elisabet: Nej, idag verkar det vara över. Det smälter ju bort ganska fort men när det kommer så är det verkligen i mängder som man inte fattar härnere. Ingenting i vårt närområde dock. Nu ska det bli bättre väder till helgen och idag har vi vårfåglar och sol igen!