lördag 4 juli 2009

Frankrike på riktigt. 4


Den som vill läsa de här inläggen om en riktigt fransk kväll tillråds börja bakifrån så att det blir sammanhang i berättelsen.

Framåt tiotiden på kvällen kommer så maten. Vips dukas det fram djupa och flata tallrikar, var och en får gaffel, kniv och sked i handen, glasen byts ut, det kommer fram vitt vin och rosé.

Vi serveras äkta fransk fisksoppa. Det är inte bouillabaisse med en massa fiskar i. Den här är tunn och ser brun och blaskig ut. Men den är hemgjord på alla möjliga färska fiskar som skurits ner och körts i mixer till soppan är helt slät. Vi instrueras i hur man ska äta den. Ganska stora brödkrutonger gnids in med en klyfta vitlök och läggs att mjukna i soppan. På brödbitarna klickar man sedan "rouille", stark vitlöksmajonnäs, också den hemgjord. Och sen toppar man med riven parmesan. Mums så vansinnigt gott!!

Sen dukas det hela ut och in kommer förrätten. Också hemlagad och alldeles väldigt exotisk för oss. Detta är "calamares" med "farci". Bläckfisk med skaldjursfärs, ugnsbakad i god fisksås. Det ser ut som stora, vita, glatta kåldolmar och har lite av samma idé över sig. Inlindad färs fast av annat slag. Till detta serveras ris och inget annat. Något som Elfenbensdamen särskilt beställt och är nöjd med.

Sen blir det förstås goda ostar och som avslutning sorbet med olika bär i god sås. Pust!!

Vilken middag! Och vilken kväll. Alldeles omtumlad och trött av att prata så mycket franska och få höra så mycket nya och annorlunda saker är jag. Maken som lär sig mer och mer har hängt med hyfsat under hela middagskonversationen och tycker också att det var väldigt kul och intressant.

Värden följer oss till bilen, det kindpussas och kramas och vi lovar att vi ska höra av oss efter semestrarna. Bonnes vacances - ha en skön semester - önskar vi varandra. Och värden är så extra nöjd med att vi haft det trevligt och att han har kunnat bjuda oss på en så internationell kväll.

Posted by Picasa

5 kommentarer:

helen sa...

Jättekul att läsa om er trevliga kväll hos de franska vännerna!

Visst måste det vara spännande och lärorikt att lära känna de olika personerna som var där!?

Jag är så fascinerad av sånt...

Sen skulle jag vilja att du skickade lite värme från Provence hit till oss i Ske-å, igen!

Ha det gott!

Kram!

ab sa...

Hm - undrar om fransk löksoppa egentligen också ska ätas med brödet ny-nedstoppad i soppan?

Den här fisksoppan var säkert enormt god, men jag minns en Hagbard Handfaste-serie där Hagbard klagar just på löksoppa. Först måste man tränga sig genom tråkigt blött bröd, säger han, och då väntar man sig förstås någon sorts godsak i belöning efteråt - men vad får man? Lök!!

Christina sa...

Det låter som en riktigt fransk afton, anspråkslös, ledig och kulinarisk.
Fransmännen är ju inte lika stela som vi är när det kommer till bjudning, allt är ofta så avslappnat.

De fyllda bläckfiskarna hade jag velat se på bild, de lät såååå goda :)

Så roligt att ni har börjat få franska vänner :)

Libby sa...

Vad kul att ni så snabbt fått franska vänner! Och den där fisksoppan...mmmmmmmm....

Suzesan sa...

Wow vilken härlig berättelse om bara en vanlig fransk bjudning:)

Tack Monet för du berättar så beskrivande och inlevelsefullt.

Soppan verkade väldigt god och likaså bläckfisken.

Ha en bra dag

Kram
/Susanne