lördag 4 juli 2009

Frankrike på riktigt. 2


Här dricks, pratas och röks. I väntan på någon måltid går jag ett varv i trädgården och kikar på vackra hibiskussläktingar.

Diskussionerna böljar fram och tillbaka. Damen från Elfenbenskusten talar om den långa tid det tagit för henne att bli "europeiserad". Ett himla temperament har hon men alla skrattar åt henne och kallar henne för en liten "vedette" som egentligen betyder filmstjärna. Men här menas att hon har en stark personlighet och gör lite som hon vill.

Det märks. Det tunisiska (!) rosévin som serveras faller henne inte alls på läppen och det säger hon med avsmak. Och genast kommer det fram en annan sort. Hennes italienskfödde man låter oss alla förstå att det inte alltid är lätt med denna kvinna men rolig och vacker är hon. Och frigjord. Länge pratas det om manlig och kvinnlig omskärelse och det blir upprört mellan henne och en av männen som blev omskuren som bebis.

Han anser att hon inte kan veta ett dugg om för- eller nackdelar med detta. Det är hans upplevelse och inte hennes och förresten hade han inte en möjlighet att värja sig mot detta i späd ålder. Jag får veta att detta är en rit, görs det inte i spädbarnsåren så när pojkarna är på väg mot puberteten. Många är också av föreställningen att detta "borklippande av skinn" som de kallar det, gör att snoppen blir större och sen hamnar diskussionen i såna detaljer att jag blir både häpen och full i skratt över denna frigjordhet. Det är inte plumpt - faktiskt bara intressant.

Posted by Picasa

Inga kommentarer: