torsdag 2 juli 2009

Det regnar i Provence


Så heter en film har jag lärt mig. Och inte för att det har regnat särskilt mycket sista tiden, tvärtom, vi har "canicule" eller värmebölja. Sådär 25 grader på förmiddagen och upp mot 35 på eftermiddagen.

Och så blir det värmeåskväder av sällan skådat slag. Bilderna gör inte detta rättvisa men igår kväll kom ett skyfall och fullkomligt dränkte trädgård, dynor och parasoll.

Vårt hus är byggt utan stuprännor (fråga inte mig utan arkitekten varför) och det innebär att vattnet fullkomligt rasar ner från taket och skvätter upp mot husfasaden. Att öppna altandörrar eller fönster är ogörligt.

Idag är det samma sak. Det blir disigt i luften efter lunch, att vara ute är outhärdligt, värmen i kombination med hög luftfuktighet gör att det rinner om hela kroppen efter ett par minuter. På vägskyltarna på motorvägen ombeds man att dra ner farten till 80 km/tim, det är tunt ozonskikt och mycket avgaser så man får köra långsammare helt enkelt.

Nu mörknar det bortåt bergen och dundrar och knallar. Åskan låter verkligen här, det blir väldiga ekoeffekter mellan bergskedjorna.

Inte mycket att göra. Mer än att stanna inne och glädjas åt att vi har vår klimatanläggning som gör livet levbart och uthärdligt. Lite tråkigt är det - ikväll är det vår tur att bjuda svenska grannarna på middag och vi har förberett grillkväll i trädgården. Blir det samma hällregn som i går får det bli inomhussittning!

Posted by Picasa

2 kommentarer:

Efwa sa...

Vi var på stranden idag när det blev så där konstigt grått och jag trodde åskan skulle dra igång likt igår kväll men det blev bara några droppar regn och sen fortsatte hettan. jag håller med om att man knappt kan röra sig innan svetten rinner.
Ha en skön och trevlig kväll med svenska grannarna. Vi har en lugn kväll mellan gästerna och tar nog en tur till ett café i närheten.
/Efwa

Monet sa...

Efwa: vi slapp åskregn igår och kunde sitta ute som du kan se på inläggen. Härligt!

Men idag har varit innedag i "climhuset" igen. Vi har nu 33 grader ute och det är omöjligt att vara i trädgårdens skugga ens. Och poolen har svämmat över och är stängd!

Nästa vecka börjar de franska barnens skollov, skulle tro att vår pool och stränderna blir fulla då! Du får rapportera från Languedoc:-)