söndag 22 mars 2009

Mina hyacinter


Titta på mina hyacinter. Nu när vi var borta har de slagit ut allihop och det doftar jul och fullkomligt underbart!

Våren är verkligen i full gång och det slår ut och blommar överallt. I solstolen på altanen med en god bok känns det som svensk sommar.

Söndagsfriden råder som alltid, det är en god sak med livet härnere. Det är verkligen en lugn dag då alla håller sig i stillhet. Vi har redan vant oss vid att allt är stängt. Söndagsöppet, varför det??

Posted by Picasa

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Söndagsöppet, varför det?

Jo, för att då tjänar personalen bra och blir ledig mitt i veckan i stället ..-)

Helt perfekt.

Att arbeta helg är dessutom trevligare än under veckan .., kunderna är inte hälften så stressade.

Anonym sa...

Ni bor ju i ett parhus. Hur har ni det med grannarna?

Monet sa...

Elisabet: ur din synvinkel förstår jag dig. Men ur det superstressade samhällslivet kan jag säga att det är BRA att det finns en återgång till en vilodag.

ab: jag ska, eftersom du hypnotiserar oss här på bloggen genast lägga in bild på vår trevliga grannkontakt!

Christina sa...

Åh, säger jag bara! Så vackert och så långt borta.
Igår vräkte snön ner och plättarna med barmark täcktes och allt blev vitt vitt vitt igen.

Kesu sa...

Det är inte bara personalen som tjänar på söndagsöppet. Tänk på alla yrkesarbetande som inte hinner med allt förrän till helgen. Den måste man ibland ta till för att yra runt och klara av det som inte hanns mer efter jobbet under vecken. Den som inte vill behöver ju inte handla på söndagen - huvudsaken är att möjligheten finns. Och som dagens samhälle ser ut, kan ju violdagen i princip vara vilken av veckans dagar som helst. Och då måste affärerna vara öppna alla dagar. Mera söndagsöppet, säger jag :)

Vilka gröna fingrar du har! Jag är djupt imponerad!

Monet sa...

Kesu: nej, jag håller fortfarande inte med. Här i Frankrike yrkesarbetar också alla och jobbar hårt.

På mycket kort tid har vi, precis som fransmännen, vant oss vid att småaffärerna, bankerna, posten etc. dels stänger ett par timmar mitt på dagen, mellan 1200-14.30 (men sen har öppet till 18.30 i gengäld).

Man lär sig också väldigt fort att det är söndagsstängt i affärerna. Däremot är det marknad på förmiddagarna på lördagar och i vissa fall också på söndagar så den som glömt att handla grönsaker,fisk eller kött eller andra tillbehör kan göra det i trevlig och maklig takt.

Och istället för att stress- och storhandla på söndagar eller trängas på IKEA så äter fransmännen långa familjeluncher och det är tyst och stilla mitt på dagen efter mässan och fram till femtiden när alla har ätit färdigt och ska hem igen. Det är ett mycket nyttigare tempo och bättre sätt att tillbringa en söndag på än så som vi gör det i Sverige.

Jag tror att det just är detta ständigt öppna samhälle där vi gått ifrån den saktare lunk som var vanlig förr som gör att stressen har brett ut sig som den gjort i Sverige. Alla våra vänner som varit nere hittills slås av det befriande lugna tempo som råder här och bara sätter sig suckande och NJUTER.

Sverige behöver lära om: inför söndagsfrid!!

Och nej, gröna fingrar - jag? Jo, ibland men här är det också klimatet som hjälper till! Men tack för komplimangen.