måndag 15 december 2008

Fransk välgörenhet


Vad har de här unga franska skönheterna med välgörenhet att göra? Jo, i helgen begicks en stor fransk välgörenhetsinsamling, Téléthon. Aktiviteter överallt, sändningar i alla tv-kanaler och det samlades in mängder med euros. Till förmån, den här gången, till barn med genetiska sjukdomar.

Vi har lärt känna ett par i vår grannby. Han är vice borgmästare minsann och hon har varit ansvarig för kulturdelen i kommunen. Det kom en fråga om vi hade lust att komma på en apéritif hemma hos dem och sen följa med på den efterföljande byfesten.

Såklart vi ville. Evenemanget begicks i det lilla lokala Folkets Hus, halva byn var där inklusive storborgmästaren och hans sju vice diton. Maten var lagad av lokala förmågor, hemlagad fransk husmanskost med rödvinsdoftande köttgryta och god fruktsallad. Rött och rosé-vin i kannor, allt gott men enkelt. Man betalade 10 euros och överskottet gick alltså till denna insamling. Vi blev vänligt hälsade på av alla, våra franska vänner visade stolt upp sina "amis suèdois"!

Och kvällens begivenhet var en mannekänguppvisning av traktens unga. Här är de raffigaste flickorna som rev ner mest applåder från "gubbarna". Alla var otroligt duktiga och det märktes att de tränat mycket, de gick som på den värsta parisiska catwalk allihop, också de yngsta.

Sen spelades det musik och alla började dansa. Medelåldern säkert 60 plus men de flesta var dansanta och rockade så småningom loss till både Elvis och Jerry Lee Lewis. Det sista var väldigt konstigt, man har ju sina egna mycket älskade artister här, typ ikonen Johnny Halliday, men de lös med sin frånvaro.

Klockan elva var evenemanget över, alla kindpussade på varandra och storborgmästaren sa återigen att vi var så väldigt välkomna till hans del av detta land. Det är många från norr som flyttar hit sa han. Vi har många holländare här:-) Hur det står till med fransmännens geografikunskaper kan man undra. Fast de flesta känner faktiskt till Sverige och många har varit där och tycker att det är fantastiskt vackert. Men med mycket snö.

Ja, det var en riktigt urfransk kväll, en sån man bara kan önska att alla som kommer invandrande till nya länder får uppleva!

Posted by Picasa

2 kommentarer:

Anonym sa...

Välgörenhet...
Riktigt obehagligt att det sprider sig över världen.
I USA som är välgörenhetens Mecca så saknar 40 miljoner människor sajukvårdsförsäkring.
Finns det ett samband?

Monet sa...

Jag förstår inte riktigt avsikten med den här kommentaren. Min blogg har som utgångspunkt att förmedla betraktelser kring vårt nya franska liv i vardagen. Här, precis som överallt annars, inklusive Sverige finns olika typer av välgörenhetsarrangemang vilket jag skrev om. Det här, Téléthon, tror jag dessutom var ett europeiskt samarrangemang, jättestort.

Att försöka göra politik av detta är inte min sak. Att många amerikaner inte har sjukvårdsförsäkring är ett inrikespolitiskt problem som angår det landet och har som jag ser det, inte ett smack att göra med olika typer av välgörenhetsinsatser "som sprider sig över världen". Fenomenent är ju dessutom varken nytt eller särskilt originellt - och för dem som tycker om att bidra, i det här fallet till forskning om barns genetiska sjukdomar, ska väl kunna få göra det utan att det betraktas som "obehagligt"!