söndag 14 december 2008

Alerte Orange


Tredje söndagen i advent är det busväder i södra Frankrike. I mellanfrankrike är det ännu värre. Där är 70.000 hushåll utan ström och det är snökaos - bilderna från dikeskörningar och bilköer kunde vara hämtade från ett snöigt Sverige. Usch, det här partiet skall vi köra igenom på väg till svensk jul om en vecka. Måtte det värsta ha smält bort tills dess.

Här vid kusten är det annat väder som gäller. Syns det på bilderna hur det regnar? Regn är liksom bara förnamnet, det fullkomligt vräker ner, skyfallsliknande. Och vi har inte stuprännor på huset så det rasar vatten från taket och skvätter på fönster och altandörrar så man kan inte sticka ut näsan utan att bli sjöblöt.

Åskar gör det också, det blixtrar och dundrar bland bergen och elen kommer och går. Goda vännerna som skulle kommit på middag ikväll vill stanna i sin hamn och se vad som händer med båt och annat. Det blåser stormvindar, man har varnat för fyra meter höga vågor på sina ställen och det är högvatten, vattnet når nästan över kajkanten. Folk varnas för att ge sig ut med tanke på blåsten och nedfallna träd.

Så vi ställer in och väntar på bättre tider. Och i väntan på det lägger maken sin spindelharpa på datorn. Och jag lägger mig i sovrummet med en god bok, tittar ut på mina vackra gula ekar och är glad så länge vi har ström i huset.

Posted by Picasa

2 kommentarer:

Kesu sa...

Japp, det syns att regnet forsar ner. Vad läser du för god bok?

Monet sa...

Bodil Malmstens Sista boken från Finistère. Jättebesviken. Alla hennes andra böcker har varit intressanta och bra.

Den här andas bara bitterhet. Tyvärr. "Tre onda män i Nantes" talar hon om utan att man får veta varför. Typ. Och så får man heller inte veta varför hon flyttar ifrån sitt hus i Finistère.

Ibland är det kul med cliffhangers. Inte i det här fallet. I synnerhet inte som hon verkar ha förfallit helt till det kommersiella. Blogg och annat indikerar att hon är mera i Sverige och pratar och signerar böcker - trots att det är det värsta hon vet - än någonsin. Och håller koll på vem som ligger på topplistorna i Sverige, nobelpristagaren eller hon själv. Nä, synd på så rara ärtor faktiskt!