tisdag 28 oktober 2008

Gamla Posten i Goult


I dagarna diskuteras en förändring av Posten i Frankrike. La Poste ska omorganiseras. Eller ska den privatiseras? Vet inte så noga men upprördheten över förändringen är stor och diskussionerna känns igen från Sverige: vart skall man gå för att hämta paket? Hur ska de gamla få ut sina pensioner? Var ska man köpa sina frimärken?

Posten i Frankrike är som den var i Sverige på 1950-talet. Man står i kö, det är ofta gamla brunmurriga lokaler, man väntar tålmodigt och en byråkratisk och långsamt arbetande postdam tar varje kund i tur och ordning. Skyltarna är gula och tydliga och La Poste ligger centralt i varje by.

Men titta HÄR. I Goult hittar man reminiscenser från svunnen tid. "Bureau de Poste" står det med 1800-talstypsnitt ovanför dörren. Och minsann, en liten skylt bredvid upplyser om att här fanns posten från slutet av 1800-talet fram till 1920-talet då borgmästaren tog över och här var då "Mairie" under några decennier. Man ser framför sig människorna från svunna tider komma och gå här, ordna sina affärer, stanna upp vid den lilla platsen utanför och byta några ord med varandra. Det känns som om tiden står fullständigt stilla just här.

Men det är faktiskt ett kusligt hus. Nergånget och halvt förfallet men ändå med öppna fönster med gardiner spöklikt hängande utanför ett av dem. Därinne skymtar man ett stort fransk klädskåp. Är det här någons sängkammare, vädrar man inför kvällen? Kan det verkligen bo någon i det här ruffiga huset?

Vi kollar istället på den vackra utsikten från Goult där någon roat sig med att göra en liten skulptur av ett dött träd.

På tillbakavägen måste jag kolla igen på det kusliga huset. Hu!

Posted by Picasa

Inga kommentarer: