onsdag 17 oktober 2012

Sista trattisarna från StribergDen rara Christina på Stribergs Station skickade mig för två höstar sen en massa torkade trattkantareller. Åh, det har varit underbart att kunna använda dem, i första hand till såser förstås. Just så här dags på hösten saknar jag min svampplockning och den underbara känslan av att bara ramla in i marker där trattisarna står i klungor!!

Igår gick de sista åt. Här tillagas de efter att ha legat i blöt med smör som får fräsa in och sen bli en god stuvning med grädde och lite vin. Till detta åt vi smörstekt "cabillaud", dvs kabeljo som är en mycket god och matig torskliknande fisk som vi köper färsk i fiskdisken.

Maken låter sig väl smaka och som tillägg äter vi stora, sötmogna bifftomater, de som här kallas "coeur de boeuf", "oxhjärta. Som synes ett glas rött vardagsvin och varken ris eller potatis. Sen vi kom tillbaka äter vi kolhydratfattigt. Inte strikt GI eller LCHF men det går alldeles utmärkt att skippa både potatis, pasta och ris och vitt bröd. Lite synd är det att missa den färska morgonbaguetten så där syndar vi på nåden ibland!

Vardagkväll i vår sydfranska by och nu pustar vi ut efter alla aktiviteter som gått i ett sedan vi kom hem från Sverige. Tack igen Christina för en härlig smakupplevelse!

2 kommentarer:

Christina sa...

Härlig spis ser det ut som, och ett glas rödvin till är ju bara nyttigt ;-)

Det märkliga är att det knappt har funnits några trattisar i våra skogar den här säsongen. Det brukar finnas massor, men de har väl sina dåliga år de med, kanske har sommaren varit för blöt, vad vet jag?
Om det hade varit ett normal år hade du haft ett nytt paket med trattisar vid det här laget.

Anonym sa...

Visst är det så att den goda baguetten får man spara till ngt alldeles speciellt. Det är bara för gott!!! Själv äter jag nästan aldrig vitt bröd , potatis eller ris och det är inga problem alls....men som sagt...en bit baguette med smör till morgonkaffet en helgdag.Mums!
Kramar Chris.