torsdag 18 oktober 2012

Handen på hjärtat.......... hur många har köpt eller lånat och läst den här boken? Den ligger ju på världens samtliga topplistor och har gjort ett längre tag och när jag senast gjorde mina Bokusinköp bestämde jag mig för att det är klart att jag också måste läsa den här så den fick ingå i beställningen. jag har precis läst ut den, det gick fort!

Igår diskuterades boken i en av de franska tv-kanalerna, den kommer uppenbarligen idag ut i pocketform eller om det är ett första släpp, jag uppfattade aldrig det. Mer än att den lätt rodnande och generade programledaren hade lite svårt att på ett avslappnat sätt prata om det hela. Haha.

Det är ju inte precis Nobelprisklass på boken. Men rolig och tja, vad ska man säga, "annorlunda läsning" minst sagt. Åtminstone för mig som inte läst sånt här sen man tjyvkikade i föräldrarnas "Sången om den röda rubinen" för decennier sedan.

Undrar just hur många som kommer att lämna kommentar kring den här frågan. Troligen blir det helt tomt i kommentarsfältet:-)

14 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Har läst om boken el rättare sagt böckerna o har konstaterat att jag är totalt ointresserad av detta! :D

Så mitt ärliga svar är att jag inte kommer att läsa dem... Finns så många böcker som jag hellre läser ;)

Elisabet. sa...

Jag har inte läst den, men bör nog göra det .., då pv ibland tycker att jag är lite väl ... sval ,-)

En mig närstående ung man, har en flickvän som nu har ägnat några semesterdagar åt den här boken.

"Den gör verkan !" skrev han med en smiley på slutet ,-)

Och hans kompis hade sagt att "du, myset ökade med femtio procent efter att flickvännen läst den!"

Så det låter ju hoppfullt.

Elisabet. sa...

Ps. Hoppfullt för pv, alltså ,-) Ds.

cruella sa...

Tror inte jag kommer att läsa den, men det är klart att jag kan ändra mig. Kruxet blir väl att hitta ett engelskspråkigt låneex, för kö!per gör jag inte.

Klimakteriehäxan sa...

Köpte den på bokmässan till ett facilt pris. 79 kronor. Men inte har jag öppnat den ....

Bloggblad sa...

Jag har inte köpt/läst/lånat. Känner inget större sug att läsa den heller. Jag har nog tråknat till en hel del... känns inte så himla spännande som den sortens läsning gjorde för 40 år sen.

Elisabet. sa...

Men jag ska nog köpa den, så kanske man blir lite upphettad ,-)

Monet sa...

Hej alla. Eftersom ingen av er som kommenterat boken de facto har läst den kan jag bara säga: gör det!

Ni blir en upplevelse rikare och man kommer ifrån det här "bigotta" som jag också kände först: vad är det här för "sk-t", jag läser inte den sortens böcker etc. Detta är verkligen inte finkultur men en mycket annorlunda värld att kliva in i. Mycket annorlunda, kan jag tillägga utifrån mitt eget perspektiv.

Jag tycker också att det är väldigt intressant som samhällsfenomen att en BOK kan dra till sig så mycket uppmärksamhet i dag när vi har fri tillgång till så mycket visuella medel i den här genren. Men det är uppenbart att den egna fantasin och de egna inre bilderna fortfarande triggas av ord.

Nu ska den bli film och det förstår man ju. Det blir intressant att se i vilket fack den hamnar då. Seriösa spekulationer om vilka kända skådespelare som ska spela de olika rollfigurerna pågår på nätet.

Så, vill ni vara med i tiden - det är klart att ni ska läsa det här!!
Iallafall Elisabet som redan visat visst intresse:-)

Sen kan vi prata igen om vad ni tyckte!!

Elisabet. sa...

Jag kan ju köpa den och lotta ut den i Uppmuntringslotteriet ,-)

Det kanske blir rekordmånga deltagare då .., och ingen vill läsa den ,-)

Anonym sa...

Har läst boken naturligtvis. Kände ett lätt obehag hela tiden....Kanske den påminde för mycket om egna upplevelser..Ja, inte så avancerade som i boken men detta att bli snärjd av åtrå och bara se det man vill se och uppleva....känna. Den slutar emellertid bra.Hon drar:) Detta gör att jag måste läsa de andra naturligtvis även om jag är övertygand redan nu om att jag inte förrän den sista kanske finner ett visst välbehag.Kramar christina

cruella sa...

Nu är det ju inte bigotteri främst som gör att jag nog avstår (även om man som sagt var aldrig ska säga aldrig). Jag får helt enkelt dåliga vibbar av det jag har LÄST OM boken och brukar nuförtiden undvika feelbad - om det inte har en osviklig litterär kvalitet som kompenserar eller förhöjer även det tveeggade i mörka skildringar.

Omdömena om själva sexeribeskrivningarna har jag sett varierar mellan total sågning på gränsen till gapflabb och inte så illa (senast Åsa Moberg i en DN-krönika). Dåligt skildrat sex är verkligen något alldeles förskräckligt pinsamt (dock ej för att jag dras med bigotta tendenser;-) så jag känner viss tvekan inför att ens utsätta mig för risken.

Hur är översättningen för övrigt? Det måste ha gått ganska snabbt det här.

Monet sa...

Elisabet: Haha, vilken rolig idé!!

Christina: ja, jag förstår precis vad du menar. Men du får inte avslöja fler slut nu:-)Lite av den känsla du beskriver kände jag också men som du säger, det ändrades under läsandets gång.

Cruella: Jag anade nog att du skulle reagera på det "bigotta". Jag hade också, som du, läst en del om det här och tänkte först inte alls hoppa på tåget.

Men sen kände jag mig nyfiken, särskilt efter att ha sett författaren på Skavlan. Hon motsvarade inte alls den bild jag såg framför mig av författare till den här sortens bok. Och jag är fortfarande förbryllad över att en BOK (eller böcker då) kan fungera så "väl" när det gäller att framkalla bilder och känslor som visuella, rörliga bilder gör. Sånt som vi översköljs av och har gjort länge.

När det gäller sexbeskrivningarna är de klart över "novellnivå", sånt som man kan läsa i vissa damtidningar. Man häpnar också över en värld inte många av oss har inblick i. Så det var intressant. Men också på ett plan obehagligt så jag förstår visst Christinas känsla inför detta. Jag övervägde själv under en del av läsandet att lägga boken åt sidan men den är skickligt uppbyggd med så pass många "cliff-hangers" att man ändå fortsätter och läser.

Annars är jag helt allergisk, som säkert du också, mot dåligt översatt engelska. Och det är inte särskilt bra här. Det har gått fort, så är det. Och när man känner anglicismerna slå igenom i uttryck som "Du Milde" så är det ju "My God" jag tänker på.

Sen ingår det i hela spelet de två huvudrollsinnehavarna emellan att de omväxlande använder sig av förnamnen Christian och Ana/Anastasia respektive efternamn med titel: Mr. Grey och Miss Steele. Och varje gång efterföljs de formella tilltalen av "du" istället för det som både är korrekt och känns naturligt, dvs "vi". "Vill du ha lite te, Miss Steele", hur naturligt låter det?

Så om du kan få tag i ett engelskt låne-exemplar så är det väl bäst. Jag tror inte att du skulle tycka att det var så förskräckligt feel-bad - troligen som jag mera intressant ur de många aspekter jag pekat på. Jag är som sagt den nyfikna sorten som vill veta själv vad det handlar om och jag ångrar inte att jag köpte boken. Kommer nog att köpa de två andra också:-)

Kors och Tvärs sa...

Har funderat på Gardells bok, men inte hunnit läsa den än. Men vill så fort jag får tid. Eller allra helst - lyssna på den eftersom jag mest lyssnar på mina böcker, om nätterna ;)

Hanna sa...

Har du sett/hört Roselyne Bachelot läsa högt ur boken?

http://www.youtube.com/watch?v=W5wbRtunbbU
Högläsning från 4:02.